Τελευταία Νέα
Gun Room

FAMARS Rombo: Αντικείμενο Τέχνης

tags :
FAMARS Rombo: Αντικείμενο Τέχνης
Οι σειρές όπλων τους αποτελούν ουσιαστικά βάση για χειροποίητα και συχνά μοναδικά “κομμάτια”

Η FAMARS (Fabbrica Armi Mario Abbiatico Remo Salvinelli) ιδρύθηκε το 1964 στο Gardone Val Trompia, ευρύτερα γνωστό ως Γκαρντόνε, την καρδιά της ιταλικής οπλοτεχνίας.
Οι δύο ομώνυμοι ιδρυτές προέρχονται από οικογένειες οπλουργών και συνέχισαν μέσα από τη δική τους εταιρεία την παράδοση στην κατασκευή δίκανων.
Τα δημιουργήματα τους διακρίνονται για την εκτεταμένη διακόσμηση -ιδίαιτερα με τη λεπτεπίλεπτη χαρακτική τεχνική του “μπουλίνο”.
Οι σειρές όπλων τους αποτελούν ουσιαστικά βάση για χειροποίητα και συχνά μοναδικά “κομμάτια” αντάξια συλλογής αλλά και απαράμιλλης λειτουργικότητας για γενιές ολόκληρες κυνηγετικής χρήσης.

Ο σύγχρονος ΡΟΜΒΟΣ

Σήμερα πλέον τη σκυτάλη κρατούν δύο άνθρωποι με αφοσίωση στη φίρμα FAMARS. O Paolo Peli (Πάολο Πέλι) εργάστηκε για 24 χρόνια κοντά στους ιδρυτές και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει αρκετά από τα μοντέλα στη γκάμα της. Ο άλλος είναι ο Πολ Μιχαηλίδης, ο ελληνοαμερικανός που αποτελεί την “ψυχή” της FAMARS USA.
Οι δύο μαζί συνέλαβαν την ιδέα ενός χειροποίητου τετράκανου λειόκανου κατά το πρότυπο των γερμανικών Vierling.
Το όνομα του ROMBO, δηλαδή “Ρόμβος” από το σχήμα της διάταξης των κανών. Βλέποντας τις θαλάμες, φαίνεται ως ένα αλλαλεπίθετο δίκανο (σούπερ ποζέ) με δύο “έξτρα κάνες” τοποθετημένες δεξιά και αριστερά. Για να παραμείνει ο όγκος και το βάρος της κατασκευής διαχειρίσιμος και πρακτικός στο κυνήγι, ο Peli σχεδίασε το μηχανισμό γύρω από τις διαστάσεις του φυσιγγίου Cal. 28.
Εναλλακτικά, μπορεί να κατασκευαστεί στο μικρότερο cal. 36/.410. Έτσι το βάρος δε ξεπερνά τα 3,4 κιλά που είναι ανάλογο ενός σούπερ ποζέ “δωδεκαριού”.
2_154.jpg
Πολύπλοκη μινιατούρα

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την πολυπλοκότητα και τη σπουδή που εμπεριέχει ένας τέτοιος μηχανισμός.
Οι τέσσερις κάνες εδράζουν σε ένα μονομπλόκ και ο μηχανισμός είναι μια εξεζητημένη εκδοχή του Anson Dealey που οδηγείται από μονή σκανδάλη.
Οι άνω και κάτω κάνες έχουν σύσφιξη Full () ενώ η δεξιά και η αριστερή διαθέτουν τσοκ Βελτιωμένο Κύλινδρο () και Μισό () αντιστοίχως.
Η μονή σκανδάλη πυροδοτεί τις κάνες με σειρά από το ανοικτότερο προς το πιο σφικτό τσοκ: πρώτα η δεξιά, κατόπιν η αριστερή, έπειτα η άνω και τελευταία η κάτω.
Με το άνοιγμα της πεταλούδας οι κάλυκες ανασύρονται από απλούς εξωστήρες για να απορριφθούν με το χέρι.
Εναλλακτικά, αυτόματοι εξωστήρες μπορούν να ενσωματωθούν στη βάση (με έξτρα κόστος), οι οποίοι με το άνοιγμα των κανών απορρίπτουν μόνο τους άδειους κάλυκες.
Στις επιλογές υπάρχει και η δυνατότητα για άνοιγμα των κανών με πλαϊνό μοχλό (side lever).
Τα διαθέσιμα μήκη κανών κυμαίνονται μεταξύ 66 και 82 εκατοστών.
Αυτή η πολυσύνθετη μηχανή δημιουργείται χειροποίητα με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Σύμφωνα με τον Peli απαιτούνται πάνω από 700 εργατώρες εξειδικευμένης οπλουργικής δουλειάς για να κατασκευαστεί η βάση και ο μηχανισμός.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή.
3_127.jpg
Περίτεχνη διακόσμηση

Τα ξύλινα μέρη πρέπει να φτιαχτούν και να ταιριαστούν στα μέτρα του πελάτη από ύψιστης ποιότητας τουρκική καρυδιά.
Το κοντάκιο μπορεί να είναι ίσιο (αγγλαί) ή με πιστολοειδή λαβή.
Λεπτομέρειες όπως διακοσμητικά μενταγιόν στο κοντάκι, “δάκρυα” στα μάγουλα και κρυφό ξύλινο πέλμα είναι μέσα στις επιλογές.
Τέλος έρχεται η διακόσμηση της βάσης με σκαλίσματα.
Το ROMBO, όπως όλα τα όπλα της FAMARS είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το σκαρπέλο του χαράκτη, οπότε προαιρετικά τα “μάγουλα” του μηχανισμού καλύπτονται από διακοσμητικές πλάκες.
Ξακουστοί χαράκτες της Βαλ Τρόμπια σκαλίζουν μοτίβα και φιλοτεχνούν παραστάσεις με αυθεντικό χρυσό και σμάλτο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.
Συνολικά απαιτούνται περίπου 18 μήνες για την εκπλήρωση της κατασκευής και κάθε ROMBO κοστίζει ώς και 150.000 ευρώ.
4_127.jpg
Εξαιρετικά σπάνιο

Στα χρόνια που η FAMARS το προσφέρει, έχει κατασκευάσει λιγότερα ROMBO από τα δάκτυλα των χεριών.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε συλλογές ανθρώπων όπως ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας ή ο πρίγκηπας της Ουαλίας.
Τουλάχιστον ένα εκτίθεται σε μουσείο.
Είναι σχεδόν κρίμα το πόσο σπάνια αυτά τα αριστουργήματα κυνηγετικής οπλοτεχνικής θα βρεθούν στο φυσικό περιβάλλον τους, προσφέροντας συγκίνηση και εμπειρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης