Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ 600 TRAIL - Εκτός συμβατικών γραμμών

tags :
CZ 600 TRAIL - Εκτός συμβατικών γραμμών
Οι βάσεις και μηχανισμοί κατασκευής CZ θεωρούνται ιδανικοί για τη δημιουργία χειροποίητων κυνηγετικών ραβδωτών, λόγω της αντοχής τους

H τσεχική CZ έχει μια μακρά παράδοση στην κατασκευή τουφεκιών με κινητό ουραίο.
Ξεκίνησαν πριν ένα αιώνα με το Μοντέλο 1924 (Vz24) αντιγράφοντας τους μηχανισμούς Mauser και για μεγάλο διάστημα υπήρξαν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές τέτοιων όπλων.
Ακόμη και σήμερα, τα επαναληπτικά Brno και ΖΚΚ όπως είναι γνωστά, απολαμβάνουν φήμης και θαυμασμού για την αντοχή τους. Οι βάσεις και μηχανισμοί κατασκευής CZ θεωρούνται ιδανικοί για τη δημιουργία χειροποίητων κυνηγετικών ραβδωτών, λόγω της αντοχής τους.
Μετά από αρκετά χρόνια στην παραγωγή, η προηγούμενη σειρά 550/557 αντικαθίσταται για το 2022 από τα νέα μοντέλα 600. Σύμφωνα με την εταιρεία, διατηρούν τα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων μοντέλων, συνδυάζοντας τα με πολυμορφικότητα. Είναι σχεδιασμένα να αλλάζουν διαμέτρημα με την αντικατάσταση λίγων απαρτίων (κάνη, κεφαλή κλείστρου και σε μερικές περιπτώσεις γεμιστήρας). Έρχονται από το εργοστάσιο με σπειρώματα για την προσθήκη φλογοκρύπτη/σιγαστήρα, οι κάνες διαμορφώνονται με ψυχρή σφυρηλάτηση και οι κορμοί κατασκευάζονται από μασίφ μπάρα ατσαλιού ή ντουραλουμινίου.
Όλα τα μοντέλα διαθέτουν αφαιρούμενο γεμιστήρα και ρυθμιζόμενη σκανδάλη. Το κλείστρο απαιτεί περιστροφή 60 μοιρών για την κίνηση του, μειώνοντας τη διαδρομή που πρέπει να εκτελέσει το χέρι του χρήστη. Υπάρχουν τέσσερις εκδόσεις του μοντέλου 600: Alpha, Lux, Range και Trail. Οι τρείς πρώτες είναι οι λίγο ώς πολύ αναμενόμενες, που θα συναντήσει κανείς στη γκάμα οποιασδήποτε εταιρείας που παράγει ραβδωτά. Καλοφτιαγμένα τυφέκια προσαρμοσμένα στο κυνήγι τριχωτών, όπως αυτό γίνεται στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Εμείς θα ασχοληθούμε όμως με το τελευταίο, το οποίο διαφέρει ριζικά από τα καθιερωμένα στάνταρ.

Το ασυνήθιστο “Trail”

Με την πρώτη ματιά κάποιος δυσκολεύεται να κατατάξει αυτό το όπλο σε μια γνωστή κατηγορία. Συνδυάζει μηχανισμό κινητού ουραίου (σύστημα Mauser) με ένα υποτυπώδες πτυσόμενο κοντάκιο. Θυμίζει οπτικά εκείνο του γνωστού G3A4. Συρταρώνει με παρόμοιο τρόπο κατά μήκος του κορμού για να συμπτήξει το ολικό μήκος κατά 20 εκατοστά. Έτσι το βάρους μόλις 2,8 κιλών τουφέκι φτάνει τα 69 εκατοστά και αποθηκεύεται εύκολα σε ένα
σακίδιο. Απο αυτά 41 εκατοστά αντιστοιχούν στο μήκος της κάνης.
Τα πρωτότυπα στοιχεία συνεχίζονται στην εργονομική λαβή που θυμίζει σύγχρονο στρατιωτικό τουφέκι. Το πάχος της ράχης της μεταβάλλεται, όπως και στο αυτόματο BREN2 με ελαστικά ενθέματα, ωστε να ταιριάξει σε διαφορετικού μεγέθους παλάμες. Επιπλέον, η βάση της λαβής είναι συμβατή με εκείνες του Colt M4 εξασφαλίζοντας τεράστια γκάμα εναλλακτικών.
Η ομοιότητα με το Μ4 συνεχίζεται και στον τρόπο τροφοδοσίας γιατί ο υποδοχέας του γεμιστήρα έχει διαμορφωθεί για να δέχεται τους στρατιωτικούς γεμιστήρες (το 7,62 χρησιμοποιεί γεμιστήρες BREN2). Βέβαια, το όπλο έρχεται από το εργοστάσιο με ένα μικρότερο και ελαφρό που χωρά 10 φυσίγγια που ταιριάζει με το ρόλο του, όμως η δυνατότητα χρήσης και μεγαλύτεων είναι παρούσα. Ενας αμφιδέξιος μοχλός ασφάλειας βρίσκεται πάνω στη λαβή, ενώ αντίστοιχα και το κουμπί απελευθέρωσης γεμιστήρων ενεργοποιείται και από τις
δύο πλευρές.
g2_9.JPG

Σπονδυλωτή και ελαφριά σχεδίαση

Ο κορμός του CZ 600 Trail διαμορφώνεταιμε κοπή σε τόρνο από ένα μονοκόμματο μπλοκ αλουμινίου, συνδυάζοντας χαμηλό βάρος και αντοχή. Καλύπτεται από ένα πολυμερικό περίβλημα που διαμορφώνει το κανάλι του γεμιστήρα και τη λαβή. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε πάνω του να προσαρμόζονται διαφορετικές κάνες. Μέχρι στιγμής αυτές υπάρχουν σε δύο διαμετρήματα .223 Remington(5,56Χ45mm) και 7,62X39mm, αν και αναμένεται η παρουσίαση και μιας έκδοσης σε .300BLK (7,62X35mm) για την αμερικανική αγορά. Γύρω από την κάνη η οποία ταλαντώνεται ελεύθερα για καλύτερη ακρίβεια, υπάρχει ένα αλουμινένιο σασί.
Καλύπτεται από ράγα Picatinny στην κορφή και υποδοχές ανάρτησης MLOK στις υπόλοιπες τρείς πλευρές. Έτσι οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν στόχαστρα, διόπτρες, φακούς ή δίποδες. Το όπλο προορίζεται για χρήση με οπτικά στόχαστρα και στερείται μηχανικών. Η σκανδάλη ρυθμίζεται σε τέσσερις θέσεις με βάρος έλξης μεταξύ 4 και 6 Νιούτον.

Εύκολη εναλλαγή κανών

Οι κάνες στηρίζονται πάνω στον κορμό με τρείς βίδες τύπου Τορξ. Ένας οδηγός εξασφαλίζει την επανευθυγράμμιση και η κεφαλή του κλείστρου κλειδώνει απευθείας πάνω στην κάνη.
Έτσι κάθε φορά το σύνολο επιστρέφει στο ίδιο σημείο μετά από την αφαίρεση και αλλαγή. Μια τέτοια δυνατότητα, την οποία η CZ πρωτοεφάρμοσε στο στρατιωτικό BREN2 806, πριν μόλις 10 χρόνια θα θεωρούνταν “εξωτική”. Σήμερα είναι διαθέσιμη σε ένα μοντέλο πολιτικής παραγωγής που κοστίζει κάτω από 1500 ευρώ.

g3_6.JPG
Που απευθύνεται

Με εμφάνιση που απέχει από το κλασσικό ευρωπαϊκό κυνηγετικό όπλο, το CZ 600 Trail στοχεύει σε ένα κοινό που αναζητά ένα συμπαγές και ελαφρό τυφέκιο, ικανό να διαχειριστεί απρόβλεπτα ζητήματα όπως ο έλεγχος επιβλαβών (τσακάλια, λύκοι, αλεπούδες) ή αντιμετώπιση επίθεσης από ένα τέτοιο ζώο, αλλά και στην έσχατη ανάγκη ώς όπλο αυτοάμυνας. Σε κοινωνίες με παγιωμένη κουλτούρα οπλοκατοχής, όπως είναι η Κεντρική/Βόρεια Ευρώπη και ο Καναδάς απαντάται η ιδέα του “όπλου φάρμας” ή “όπλου φορτηγού”. Αυτού δηλαδή του απλού και ανθεκτικού τυφεκίου που υπάρχει αποθηκευμένο για παν ενδεχόμενο. Ακόμη και η επιλογή των διαμετρημάτων (.223 και 7,62Χ39mm) που είναι τα δύο πιο κοινά στρατιωτικά πυρομαχικά στον πλανήτη, δείχνει την πρόθεση για ευκολία απόκτησης φθηνών φυσιγγίων. Το Trail θα ήταν ιδανικό για τον κατασκηνωτή ή
πεζοπόρο. Θα εξασφαλίσει θήραμα και προστασία σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να τον βαραίνει. Ή θα χωρέσει εύκολα στο τροχόσπιτο και το κανό σε μια απόδραση στη φύση.
Από πολλές απόψεις ανταποκρίνεται σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν Scout Rifle και στο οποίο έχουμε αναφερθεί παλιότερα. Ένα απλό, μηχανικά γερό και ακριβές όπλο γενικής χρήσης για αποστάσεις ως τα 300 μέτρα.
Εξοπλισμένο με το κατάλληλο σκόπευτρο (πχ μια διόπτρα μεταβλητής μεγέθυνσης 1,5-4Χ) θα ήταν κατάλληλο για όλους τους παραπάνω ρόλους και δε θα ζύγιζει πάνω από 3,2 κιλά γεμάτο. Ακόμη και η καμπάνια της CZ στο ίντερνετ περιλαμβάνει ένα γνωστό Τσέχο μπλόγκερ που το κουβαλά στο ύπαιθρο, δεμένο πάνω στο σακίδιο του.
g1_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης