Τελευταία Νέα
Gun Room

Krieghoff Essencia - Κίνηση ουσίας

tags :
Krieghoff Essencia - Κίνηση ουσίας
H Krieghoff προσπάθησε να καλύψει όλες τις πιθανές πλευρές

Στους κύκλους των κυνηγών το αγγλικής τεχνοτροπίας χειροποίητο δίκανο θεωρείται το ζενίθ στην οπλοκατασκευή. Οι κλασικές γραμμές, το ζύγισμα και η αντοχή που τελειοποίησαν οι λονδρέζοι τεχνίτες στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα αποτελεί το αισθητικό και χρηστικό μέτρο σύγκρισης.
Άλλά με τις τιμές να αγγίζουν εκείνες ενος οροφοδιαμερίσματος στα παραλιακά προάστια της Αθήνας, όλο και λιγότεροι μπορούν να χαρούν αυτά τα “κοσμήματα”.

Η υψηλότερη μορφής κολακείας…

Είναι η αντιγραφή. Οι Γερμανοί της Merkel που παρουσιάσαμε πρόσφατα αλλά και της Krieghoff που θα δούμε σήμερα, φαίνεται να απαντούν στο κάλεσμα της αγοράς. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής και εκμεταλλευόμενοι γενιές τεχνογνωσίας και οπλουργικής δεινότητας, πετυχαίνουν κάτι εξαιρετικό. Κατασκευάζουν κορυφαία, “αγγλικής σχολής” πλαγιόκανα με χαμηλότερο κόστος από τους ίδιους τους Άγγλους. Με τη συνεργασία του αρχιμάστορα οπλουργού Jens Ziegenhahn, η Krieghoff δημιουργεί αυτά τα χειροποίητα τουφέκια κατά 100% στη Γερμανία. Προσφέρει την τεχνοτροπία και την Ουσία (αυτό σημαίνει το Essencia) των εγγλέζικων sidelocks με το κυρτό σώμα και τις αέρινες γραμμές. Ακόμη και η διακόσμηση είναι η επιτομή της λονδρέζικης σχολής. Γιρλάντες, “μπουκέτα” και βαφή ταρταρούγας. Το παράξενο είναι ότι για να επιτύχουν, επέδειξαν ασυνήθιστη ευελιξία πνεύματος. Δε θα βρούμε περαστά κλειδιά Kersten, “βαθύ” σκάλισμα και κοντάκια με “ράχη χοίρου” σε αυτό το γερμανικό τουφέκι.
Εγκατέλειψαν τη δική τους παράδοση και σχεδίασαν εξαρχής μηχανισμούς sidelock και boxlock, πιστούς στο πρότυπο των βρετανών οπλομαστόρων, αλλά που είναι εύκολο να παραχθούν σε μαζικότερη κλίμακα. Όταν λέμε “μαζικότερη” δεν εννοούμε χιλιάδες αντίτυπα. Το Essencia παρουσιάστηκε το 2004 και στα επόμενα 17 χρόνια αριθμεί λίγο πάνω από 350 αντίγραφα. Διόλου άσχημα για ένα δίκανο που στοιχίζει κοντά στα 30.000 ευρώ.
2_142.jpg
Σε τρία μεγέθη

H Krieghoff προσπάθησε να καλύψει όλες τις πιθανές πλευρές. Οχι μόνο προσφέρει το Essencia είτε με “ολόκληρες” ή με “μισές” φωτιές για τον πυροδοτικό μηχανισμό, αλλά και με τρία διαφορετικά μεγέθη κορμού για να επιτευχθεί ιδανικότερο βάρος. Ο μεγαλύτερος είναι για διαμέτρημα cal. 12 και ζυγίζει περίπου 3,1 kg. Ο επόμενος μικρότερος είναι κατά βάση σε μέγεθος cal. 20 και “στεγάζει” επίσης και το cal. 16. Ο αγοραστής μπορεί να παραγγείλει και συνδυασμό με κάνες διαμετρήματος cal. 20 και 28. Δίνει ένα τελικό βάρος κοντά στα 2.95 κιλά. Τέλος υπάρχει και ο μικρότερος κορμός με διαστάσεις κατάλληλες για τα διαμετρήματα cal. 28 και cal. 36. Όπως είναι φυσικό, το βάρος εδώ είναι ακόμη χαμηλότερο στα 2,7kg.
Σε κάθε περίπτωση, η βάση θά έχει στρογγυλεμένες ακμές (round body) που συνεισφέρουν στη μείωση του βάρους αλλά και την αισθητική. Η στάνταρ διαμόρφωση είναι για διπλές σκανδάλες (η πρώτη πυροδοτεί τη δεξιά κάνη και η δεύτερη την αριστερή). Η Krieghoff προσφέρει και την επιλογή μονής, αυτόματης σκανδάλης για το “αλμυρό” αντίτιμο των 1500 ευρώ παραπάνω. Η αισθητική της βάσης μιμείται την τεχνοτροπία της Purdey με λειτουργικά στοιχεία από την Holland & Holland.
3_119.jpg
Χειροποίητες λεπτομέρειες

Τα απάρτια του πυροδοτικού μηχανισμού συναρμολογούνται με τις μικρότερες δυνατές ανοχές και επιχρυσώνονται. Αυτό δε γίνεται απο διάθεση επίδειξης, εξάλλου αυτά τα μέρη μένουν αθέατα, κλεισμένα μέσα στα πλάγια καπάκια του μηχανισμού. Ο χρυσός τα προστατεύει από την οξείδωση και εγγυάται ότι θα λειτουργούν με τις ελάχιστες τριβές. Ότι δεν είναι επιχρυσωμένο, έχει υποστεί επιφανειακή σκλήρυνση με θερμότητα και παραδοσιακή βαφή. Το εργαστήριο του Ziegenhahn διαθέτει εμπειρία τεσσάρων γενεών στην υλοποίηση τέτοιων ακριβώς έργων τέχνης και τεχνικής.
Η συνεισφορά της Krieghoff έρχεται στη μορφή των κανών που δημιουργούνται υπό ψυχρή σφυρηλάτηση και των βάσεων που φτιάχνονται από κοπτικά CNC. Ο χρόνος που κερδίζεται ισοδυναμεί με οικονομία στον πελάτη. Ακόμη και εκεί όμως, η εφαρμογή των δύο μερών θα γίνει και πάλι με “το χέρι” από έμπειρους τεχνίτες. Το ίδιο και η βαφες των μετάλλων. Μετά έρχεται το σκάλισμα. Υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές αν και το “βασικό” μοντέλο περιλαμβάνει καλαίσθητη διακόσμηση και παραδοσιακή επιφανειακή σκλήρυνση με φλόγα. Η διαδικασία αφήνει μια πατίνα με έντονα χρώματα και στιλπνότητα, που ταιριάζει με το κλασσικό ύφος του πλαγιόκανου.
Τα κοντάκια κατασκευάζονται από επιλεγμένη τουρκική καρυδιά, ένα από τα καταλληλότερα ξύλα για αυτό το σκοπό. Ακολουθούν το μοτίβο της ίσιας (αγγλαί) λαβής ή το στυλ με την ανοικτή χειρολαβή που είναι γνωστή ως “πρίγκιπα της Ουαλίας”. Φυσικά οι ψάθες κόβονται στο χέρι, οι διαστάσεις του κοντακιού είναι “επί μέτρω” για το χρήστη και το ξύλο φινίρεται με επεξεργασία λαδιού που αναδεικνύει τους χρωματισμούς του.
4_115.jpg
Πετυχημένη κίνηση

Το άλμα της Krieghoff από τα “γοτθικά”, σκοπευτικά σούπερ-ποζέ στα αγγλικού στύλ “αιθέρια” κυνηγετικά πλαγιόκανα περιείχε ρίσκο. Δεν είναι απλό για μια εταιρεία με συγκεκριμένη νοοτροπία και δεδομένο πελατολόγιο να επανεφεύρει τον εαυτό της.
Οι Γερμανοί τόλμησαν και κατάφεραν ακριβώς αυτό. Χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους, μελέτησαν την αισθητική των αγγλικών όπλων και έφτιαξαν κάτι αντίστοιχο. Αλλά και η επιλογή της στιγμής, το timing που λέμε οι νεοέλληνες ήταν ευνοϊκό. Την ώρα που οι τιμές των Purdey, H&H και Westley Richards απευθύνονται πλέον μόνο σε εστεμμένους, Ρώσους ολιγάρχες και μεγιστάνες της ψηφιακής οικονομίας, η Krieghoff παρουσίασε μια νέα γενιά λειτουργικών όπλων.
Όπως ήταν κάποτε τα “Best Guns” των εργαστηρίων του Μπέρμινγκχαμ και του Λονδίνου. Καλαίσθητα αλλά και γεροφτιαγμένα τουφέκια εργασίας. Σαφώς απευθυνόμενα σε πιο ευκατάστατους αστούς, αλλά μέσα στα όρια του εφικτού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης