Τελευταία Νέα
Gun Room

Το Winchester του Άϊκ

tags :
Το Winchester του Άϊκ
Το Μοντέλο 21 είναι το καμάρι των Αμερικανών και έχει αποκτήσει μυθική υπόσταση

Ένα από τα πλέον ιστορικά όπλα της σύγχρονης εποχής που φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Όπλων στο Μισούρι των ΗΠΑ, είναι ένα δίκανο Winchester. Το Μοντέλο 21, αποτελείτο το ζενίθ της αμερικανικής σχολής οπλουργίας, αν και οι Ιταλοί, ή οι Άγγλοι οπλομάστορες θα το θεωρήσουν “χοντροκομμένο”.
Η ιστορική του αξία είναι ότι ανήκε σε κορυφαίο στρατιωτικό ηγέτη που σχεδίασε τη νίκη σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Στον καιρό της ειρήνης, έκανε το πέρασμα στην πολιτική σκηνή και κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Μα πάντα σε όλη αυτή τη διαδρομή παρέμεινε λάτρης της φύσης και προπάντων Κυνηγός.

Ο χαρισματικός Eisenhower

O Dwight David Eisenhower (Ντουάϊτ Ντέηβιντ Αϊζενχάουερ) γεννήθηκε το 1890 στο Τέξας από οικογένεια Γερμανο-ελβετών που μετανάστευσαν αρχικά στην Πενσυλβάνια και αργότερα στο Κάνσας. Ο νεαρός μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ επέδειξε ιδιαίτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, την Ιστορία και ήταν εξαιρετικός αθλητής, πριν γίνει δεκτός ακόμη στη φημισμένη στρατιωτική ακαδήμία του Γουέστ Πόϊντ.
Μετά τον Α’ παγκόσμιο στάλθηκε στη Γαλλία, όπου μελέτησε ενδελεχώς τα πεδία των πρόσφατων μαχών εκεί. Aπέκτησε λεπτομερή γνώση της μορφολογίας και των οδικών δικτύων της Γαλλίας. Η εμπειρία αυτή θα του ήταν πολύτιμη το 1944, όταν πια από τη θέση των ανώτατου στρατιωτικού διοικητή των Συμμάχων σχεδίασε την εισβολή στην Ευρώπη. Διοίκησε τιςδυνάμεις που νίκησαν τους Γερμανούς στη Βόρεια Αφρική και συνέτριψαν τελικά τον Άξονα στην Ευρώπη μετά την επιχείρηση Όβερλόρντ. Όταν αποστρατεύτηκε το 1948 ήταν ήδη αρχηγός του γενικού επιτελείου και αργότερα κλήθηκε να επιστρέψει στη θέση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του νεο-ιδρυμένου ΝΑΤΟ.
Έξελέχθη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1953 και παρέμεινε επί οκτώ χρόνια. Οι προσπάθειες του για μια δίκαια δομημένη και αναπτυσσόμενη κοινωνία δημιούργησαν την καλύτερη ίσως εποχή της χώρας.
g3_5.JPG

Το “πεντάστερο” Winchester

Αμέσως μόλις αποσύρθηκε από την πολιτική, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο “Άϊκ” (όπως ήταν το προσωνύμιο) του ξέκλεβε χρόνο για να βρίσκεται στο αγρόκτημα του στο Γκέτυσμπεργκ ή σε άλλους προορισμούς όπου χαιρόταν το κυνήγι φασιανού. O αρχιστράτηγος και πρόεδρος συχνότερα κυνηγούσε με ένα πλαγιόκανο Winchester 21 διαμετρήματος cal. 20. Με μήκος κανών 71 εκατοστών, το λεπτό “εικοσάρι” διαθέτει ελαφρές στενώσεις (αναφέρονται ως skeet1 και skeet2) για ανοικτές κατανομές σκαγιών. Ο πρόεδρος αρεσκόταν να προπονείται στο πεδίο του σκήτ και να κυνηγά ορτύκια στα χωράφια των καλαμποκιών.
Το όπλο του είχε χαρίσει ο προσωπικός του φίλος και πρόεδρος της Coca-Cola, Robert Woodruff (Ρόμπερτ Γούντραφ). Έχει μονή σκανδάλη, κοντάκι αγγλαί με ίσια λαβή και φαρδυά πάπια που αγκαλιάζει σχεδόν τη μισή περιφέρεια των κανών.
g2_8.JPG
Τα ξύλινα μέρη είναι από εκλεκτή καρυδιά Claro με όμορφες αποχρώσεις (“νερά”). Η βαφή είναι μαύρη, δίνοντας στο τουφέκι ένα απέρριτο χαρακτήρα. Διακοσμείται από ένα επίχρυσο φασιανό και μια πέρδικα που βρίσκονται στα πλευρά του κορμού. Στη βάση του μηχανισμού έχουν χαραχτεί 5 αστέρια (που συμβολίζουν το στρατιωτικό βαθμό του Eisenhower) και στο κάτω μέρος της σκανδαλοθήκης έχουν γραφτεί τα αρχικά “DDE”. Μετά το θάνατο του προέδρου, η σύζυγος του είχε την οδηγία να το παραδώσει στον έφορο του εθνικού μουσείου ως δωρεά.

Καμάρι της αμερικανικής οπλοτεχνίας

Το Μοντέλο 21 είναι το καμάρι των Αμερικανών και έχει αποκτήσει μυθική υπόσταση. Όχι γιατί διαθέται την αέρινη χάρη και ζύγισμα των αγγλικών “Best guns” αλλά για την παροιμιώδη αντοχή και αξιοπιστία του.
Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, ακόμη και σήμερα που οι συλλέκτες οδηγούν τις τιμές στα ύψη μπορεί να βρεί κανείς αξιόλογα υποδείγματα για 1.000-5.000 ευρώ, ενώ στην εποχή του -μεταξύ του 1931 και του 1960- θεωρούνταν βατό για το μέσο άνθρωπο.
Από μηχανική πλευρά είναι ένα σύστημα με “μισές φωτιές” (πατέντα τύπου Anson) με σπειροειδή ελατήρια και κλειδιά που ασφαλίζουν τις κάνες εντός της βάσης. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι η ποιότητα των μετάλλων του. Ο John Olin (Τζών Ολίν) τότε πρόεδρος της Winchester, έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί το ισχυρότερο δίκανο που μπορούσε. Σε αντίθεση με άλλα όπλα που ο κορμός φτιάχνεται από μαλακό μέταλλο το οποίο αργότερα υπόκειται σε επιφανειακή σκλήρυνση, το “21” κατασκευαζόταν από σφυρήλατο χρωμομολυβδενιούχο χάλυβα υψηλής αντοχής. Αυτός ήταν και ο λόγος ότι στο τελικό φινίρισμα βάφονταν μαύρα, αφού οι κανονικές επιφανειακές βαφές δεν “πιάνουν” πάνω στο ιδιαίτερο αυτό κράμα. Επίσης ο κορμός σχεδιάστηκε με μεγαλύτερο από το σύνηθες μήκος, ώστε να κατανέμονται οι δυνάμεις σε μεγαλύτερη επιφάνεια.
Ως αποτέλεσμα, άντεχαν περίπου διπλάσια πίεση σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα. Οι κάνες και τα κλειδιά που τις συγκρατούν επί του κορμού είναι φτιαγμένα από το ίδιο ισχυρό κράμα ατσαλιού. Καρφώνονταν και συγκολλούνταν με μια “μαλακή” θερμοκόλληση ψευδάργυρου-μολύβδου. Έτσι αποφευγόταν η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία κατά τη συγκόλληση, που ήταν ο συνήθης τρόπος για την κατασκευή δικάνων και υποσκάπτει τη μακροζωία τους.

Καταστροφικές δοκιμές

Οι τεχνικοί της Winchester υπέβαλλαν το μοντέλο 21 σε μια σειρά από δημοσιευμένες δοκιμές για να πιστοποιήσουν τη μηχανική του ανωτερότητα. Αγόρασαν όλα τα κορυφαία ανταγωνιστικά όπλα της εποχής και τα δοκίμασαν με “φυσίγγια δοκιμών” που παρήγαγαν 150% μεγαλύτερη πίεση από τα κανονικά. Η δοκιμή συνεχιζόταν μέχρι να καταστραφεί το όπλο. Κανένας από τους ανταγωνιστές δεν άντεξε πάνω από 305 βολές. Το Μοντέλο 21 έριξε με επιτυχία 2.000 φυσίγγια “υπερπίεσης” χωρίς καμία αβαρία. Κατόπιν αποσυναρμολογήθηκε για έλεγχο και δε διαπιστώθηκε φθορά ή παραμόρφωση. Η Winchester έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός και το χρησιμοποίησε στις διαφημίσεις της.

Αντάξιο του Eisenhower

Πάνω στο κοντάκι του μαύρου δίκανου του αρχιστράτηγου υπάρχει μια οβάλ πλακέτα με αφιέρωση “To a straight Shooter from a friend” (προς έναν ευθύβολο από ένα φίλο). Με αυτές τις λέξεις ο Woodruff έδειχνε την εκτίμηση του στο φίλο και συγκυνηγό Eisenhower.
Με δεδομένη την οικονομική επιφάνεια του και το κοινωνικό στάτους του άνδρα στο οποίο το δώρισε, ο πρόεδρος της Coca-Cola θα μπορούσε να του είχε προσφέρει ένα πανάκριβο και επιμελώς διακοσμημένο δίκανο από οποιονδήποτε κορυφαίο κατασκευαστή. Η επιλογή του να δώσει το Winchester 21 δείχνει πόσο καλά γνώριζε τον πρόεδρο. Το τουφέκι είναι λιτό, χωρίς υπερβολές στη διακόσμηση και κομψό με ένα “σπαρτιάτικο” τρόπο. Εσωτερικά όμως διαθέτει τεράστια αντοχή, ποιότητα και είναι επιμελημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Όπως ακριβώς και ο άνδρας που το κρατούσε.
g4_5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης