Τελευταία Νέα
Gun Room

G. 43X και G. 48 (9mm) - Μίνι Glock

tags :
G. 43X και G. 48 (9mm) - Μίνι Glock
Η αλλαγή των δημογραφικών στο κοινό που αγοράζει πιστόλια για οπλοφορία, δημιούργησε μια σειρά από ανταγωνιστικά μοντέλα μίνιμαλ διαστάσεων και χαμηλού βάρους

Η Glock είχε στη γκάμα της για πολλά χρόνια το G26, ένα μικρό πιστόλι που δέχεται τους γεμιστήρες από τα μεγαλύτερα μοντέλα 17/19.
Μέχρι την έλευση της γενιάς Slimline που περιλαμβάνει τα G43X/G48, η εταιρεία έδινε την εντύπωση ότι δε κάνει τίποτα περισσότερο από το να “κόβει” ή να “ξεχειλώνει” το Glock17 ώστε να δημιουργεί νέες παραλλαγές στο ίδιο παλιό θέμα.

Οι ανάγκες των καιρών

Η αλλαγή των δημογραφικών στο κοινό που αγοράζει πιστόλια για οπλοφορία, δημιούργησε μια σειρά από ανταγωνιστικά μοντέλα μίνιμαλ διαστάσεων και χαμηλού βάρους.
Η αύξηση του ποσοστού γυναικών που πλέον οπλίζονται έφερε και την ανάγκη για όπλα με λεπτότερες λαβές, έστω και εις βάρος της αναχορηγίας φυσιγγίων.
Εντοπίζοντας την ευκαιρία για επέκταση σε αυτή την αγορά, η Glock προχώρησε στον πρώτο ριζικό επανασχεδιασμό της μετά από 30 χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι τα μοντέλα G43X και G48, τα δύο όπλα που η εταιρεία αποκαλεί “λεπτής γραμμής” (slimline).
Εξάλλου η επιτυχία των αντίστοιχων Sig365 και Springfield Xds έδειχνε το δρόμο.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι μια λεπτότερη λαβή και κλείστρο τα οποία καθιστούν ευκολότερη την απόκρυψη σε εσωτερική θήκη.
Τα δύο μοντέλα μοιράζονται κοινό σκελετό και μηχανικά μέρη.
Η διαφορά βρίσκεται στο μήκος της κάνης και του αντίστοιχου κλείστρου που την περιβάλλει.
Έτσι το G48 διαθέτει κάνη μήκους 106mm, ενώ το “κοντό” G43X αρκείται στα 87mm.
Από εκεί προκύπτει και μια διαφορά βάρους.
Το μεγαλύτερο μοντέλο βαραίνει 524 γραμμάρια, ενώ στο μικρότερο η ζυγαριά σταματά στα 465.
Όλες οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι όμοιες, δημιουργώντας ένα πολύ λεπτό προφίλ, ικανό να κρυφτεί με εκολία κάτω από πολιτική περιβολή.
2_11.jpeg
Γιατί δύο διαφορετικά;

Με την έλευση του G43X να στοχεύει στο κοινό που αναζητά ένα μικρό και ελαφρύ πιστόλι και την ύπαρξη του (από δεκαετίες) εδραιωμένου G19 στη γκάμα της εταιρείας, η απορία είναι “ποιό ρόλο παίζει το G48 με τη μακρύτερη κάνη;”.
Η απάντηση έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική και νόμους και λιγότερο με ουσία.
Χώρες όπως ο Καναδάς και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν τα τελευταία χρόνια θεσμοθετήσει ότι τα εισαγώμενα πιστόλια πρέπει να έχουν μήκος κάνης άνω των 10 εκατοστών, ή να μη δέχονται γεμιστήρες άνω των 10 φυσιγγίων.
Συνδυάζοντας το σκελετό και γεμιστήρα του 43Χ με τη μακρύτερη κάνη ξεπερνούν το “σκόπελο” των συγκεκριμένων αγορών.
Η μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου και η καλύτερη σκοπευτική γραμμή που προκύπτουν από την επιλογή αυτή είναι παράπλευρες ωφέλειες.
3_105.jpg
Ουσιαστικά

Κάθε απάρτιο των νέων Glock έχει ξανασχεδιαστεί για να χωρέσει στο νέο μικρότερο σκελετό που εκτός από λεπτότερος σε πάχος έχει και κοντότερη απόσταση στο μήκος της λαβής.
Αυτό σημαίνει πως χρήστες με μικρότερα δάχτυλα μπορούν να έχουν πλέον καλό πάτημα της σκανδάλης.
Αντίστοιχα, το κλείστρο έχει το χαρακτηριστικό ετραγωνισμένο σχήμα των Glock, αλλά είναι λεπτότερο.
Δυστυχώς τα βασικά σκοπευτικά πάνω στο κλείστρο παραμένουν τα γνωστά πλαστικά.
Κάποια στιγμή οι Αυστριακοί θα πρέπει να κόψουν την τσιγκουνιά και να βάζουν μεταλλικά σκόπευτρα στα πιστόλια τους, κατά προτίμηση με ενθέματα τριτίου.
Οι ανταγωνιστές τους το πράττουν εδώ και καιρό, ανεβάζοντας τον πύχη.
Τα μεταλλικά μέρη καλύπτονται από την αντιχαρακτική βαφή DLC που φέρουν όλα τα μοντέλα 5ης Γενιάς (Gen5).
Το διαμέτρημα φυσικά είναι 9Χ19mm (9 Para) και ο νέου τύπου γεμιστήρας
είναι στενότερος, πολυμερικός και τοποθετεί τα φυσίγγια σε “χαλαρή” διάταξη, κερδίζοντας +2 φυσίγγια (σύνολο 10).
Ξεχωρίζει από το πορτοκαλί ωστήριο και διαθέτει μια σειρά από οπές αρίθμησης στη ράχη.
Αυτός καθιστά δυνατή τη σχεδίαση της λεπτής λαβής που διαθέτουν τα μοντέλα G48 και G43X.
Ο συνδυασμός χαμηλού βάρους, λεπτής λαβής και ισχυρού διαμετρήματος δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση ανάκρουσης σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα Glock, αλλά όχι τόση ώστε να αποτελεί ζήτημα.
Εξάλλου ο σκοπός ύπαρξης της σειρά Slimline είναι η αυτοάμυνα και όχι οι πολύωρες προπονήσεις.
Η έλλειψη έντονων ακμών, το λεπτό προφίλ και η αξιόλογη ισχύ πυρός είναι οι παράμετροι που ενδιαφέρουν.
4_100.jpg
Εν κατακλείδι

Με το λανσάρισμα των λεπτοκαμωμένων G43X και G48 η αυστριακή εταιρεία ρίχνεται στη μάχη των μικρών όπλων αυτοπροστασίας που όμως χρησιμοποιούν το ισχυρό διαμέτρημα 9mm.
Μέχρι πριν 10 χρόνια πιστόλια τέτοιου μεγέθους περιορίζονταν σε χαμηλότερης ισχύος πυρομαχικά.
Φαίνεται ότι το επίκεντρο της αγοράς μετακινήθηκε από τα πλήρους μεγέθους σε σημαντικά ελαφρότερα και μικρότερα μοντέλα.
Όπως προείπαμε, αυτό οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία μιας νέας γενιάς οπλοκατόχων που θέλουν να προστατεύονται αλλά επιθυμούν το διακριτικότερο και μικρότερο δυνατό όπλο.
Ο τρόπος ζωής αυτών των ανθρώπων δε συνάδει με φανερή οπλοφορία, ούτε με τους συμβιβασμούς που συνεπάγεται το κουβάλημα πιστολιών πλήρους μεγέθους.
Οπότε, οι κατασκευαστές εξερευνούν τα υλικά και τις τεχνικές δυνατότητες για να καλύψουν τις διαφοροποιημένες απαιτήσεις.
Από τεχνική πλευρά, τα δύο νέα Glock φαίνεται να ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά της δοκιμασμένης σχεδίασης σε ένα νέο πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898