Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ P 10C 9x19 Para: Μια νέα τάξη πραγμάτων

tags :
CZ P 10C 9x19 Para: Μια νέα τάξη πραγμάτων
Zούμε σε ένα κόσμο όπου τα πολυμερικά πιστόλια χωρίς εξωτερική σφύρα είναι η νόρμα.

Είναι προφανές ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα πολυμερικά πιστόλια χωρίς εξωτερική σφύρα είναι η νόρμα.
Οι κατασκευαστές ρίχνουν το βάρος τους στη δημιουργία ολοένα και καλύτερων μοντέλων με περισσότερα και καλύτερα χαρακτηριστικά, ξαναγράφοντας τους κανόνες σχετικά με το τι είναι “υπηρεσιακό πιστόλι” ή όπλο οπλοφορίας.
Έτσι ενώ πριν 25 χρόνια η πρώτη κατηγορία θα αντιπροσωπευόταν από πχ. το Beretta 92 και τη δεύτερη θα εκπροσωπούσε ένα Walther PPK, σήμερα οι δύο κατηγορίες συναντώνται στο CZ P10c (ή οποιοδήποτε ανάλογο μοντέλο).
Μικρό βάρος, “μαζεμένες” διαστάσεις για απόκρυψη, καλή σκανδάλη και ευκρινή σκοπευτικά. Σύν 15 φυσίγγια πριν κανείς αναζητήσει το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα.

Αλλαγή σελίδας

Η τσέχικη CZ δημιούργησε την κατηγορία των “wondernines” (θαυματουργά εννιάρια) όταν σχεδίασε το μοντέλο 75 (από το 1975), ένα από τα πλέον αντιγραμμένα σχέδια στον κόσμο.
Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, παρουσίασε ένα πιστόλι που δε μοιράζεται κανένα σχεδιαστικό στοιχείο με τον ξακουστό πρόγονο του, αλλά αντίθετα διαθετεί μια σειρά από αντισυμβατικά χαρακτηριστικά.
2_119.jpg
Πολυμορφική εργονομία

Ο σκελετός είναι πολυμερικός και διαθέτει ράγα ανάρτησης φακού τύπου picatinny.
Έχει δοθεί έμφαση στον ανατομικό σχεδιασμό.
H καμπύλη της λαβής τοποθετεί το πιστόλι βαθιά μέσα στην παλάμη του χρήστη για καλύτερο έλεγχο.
Μια λεπτομέρεια που δείχνει το χρόνο και τη μελέτη που δαπανήθηκε είναι ότι η ράχη εκτός από καμπύλη είναι και κάποια χιλιοστά μακρύτερη σε σχέση με τα πλάγια και το πρόσωπο της λαβής.
Έτσι, ακολουθεί καλύτερα την κοιλότητα της παλάμης χωρίς να σχηματίζει αιχμές.
H ράχη της είναι αρθρωτή και δέχεται τρία εναλλακτικά ενθέματα.
Το όπλο αρχικά έρχεται με τη ράχη μεγέθους Small/Medium αλλά με τη μετακίνηση ενός πίρου εύκολα αλλάζεται στα άλλα μεγέθη, καλύπτοντας τις περισσότερες παλάμες.
Η καλή σχεδίαση της λαβής συμβάλει σε μειωμένη αίσθηση ανάκρουσης.
Ο συνδυασμός χαμηλού άξονα κάνης και εργονομικής λαβής φαίνεται να εξουδετερώνει μεγάλο μέρος της αναπήδησης που προκαλεί ο πυροβολισμός.
3_101.jpg
Η δεύτερη γενιά του 3D CAD

Οι μηχανικοί της CZ έχουν δηλώσει ότι τα νέας γενιάς προγράματα σχεδιασμού και τρισδιάστατων προσομοιώσεων τους επιτρέπουν να δημιουργούν πλέον σχήματα αδιανόητα μόλις πριν πέντε χρόνια.
Το κλείστρο δείχνει την προσπάθεια να φτιάξουν ένα λιγότερο ογκώδες πιστόλι.
Αντί το σύνηθες τετράγωνο προφίλ, μια σειρά από ακμές μειώνουν το ύψος και το πλάτος.
Δυο βαθιές σειρές από πλάγιες εγχαράξεις -κοντά στο άκρο της κάνης και στο πίσω μέρος αντίστοιχα-δίνουν πρόσφυση για την όπλιση.
Το αποτέλεσμα είναι δυναμικό οπτικά και βολικό.
Ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, το κλείστρο μπορεί να παραγγελθεί με έτοιμες αναμονές για στόχαστρα τύπου micro red dot.
Πρόκειται για συμπαγή κάτοπτρα που προβάλουν μια “κόκκινη κουκίδα” στο οπτικό πεδίο του σκοπευτή, επιταχύνοντας τη στόχευση -ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μετά από δεκαετίες χρήσης από στατιώτες και αθλητές, αυτού του είδους οι συσκευές περνούν πλέον και στο μέσο άνθρωπο.
Τα σταθερά “σιδερένια σκοπευτικά” παραμένουν ως εφεδρεία.
Το μειωμένου όγκου κλείστρο και το χαμηλό βάρος των 760 γραμμαρίων δημιουργούν ένα σύνολο που δε θα κουράσει μετά από πολύωρη οπλοφορία. Τα μεταλλικά σκοπευτικά χρησιμοποιούν το δημοφιλές σύστημα “3 κουκίδων” για γρήγορη ευθυγράμμιση.
Το κλισιοσκόπιο σφίγγεται στη βάση του με μια “κόντρα” βίδα για να μη μετακινηθεί από χτύπημα ή πτώση του όπλου.
Μια έξυπνη λεπτομέρεια είναι πως οι ακμές του έχουν “φαγωθεί” ώστε να μη μπλέκονται στο ρουχισμό όταν το πιστόλι κρύβεται.
Το σύστημα κλειδώματος της κάνης αποτελεί μια παραλλαγή του σχεδίου Μπράουνινγκ.
Με την πυροδότηση οπισθοδρομεί για κάποια χιλιοστά πριν “πέσει”.
Ένα ογκώδες μπλοκ μετάλλου γύρω από τη θαλάμη, σφηνώνει την κάνη πάνω στο κλείστρο.
Η θαλάμη έχει ενισχυμένα τοιχώματα και περικλείει καθολικά τον κάλυκα κατά την πυροδότηση, αυξάνοντας την αντοχή.
4_95.jpg
Σκανδάλη που ξεχωρίζει

Σε αντίθεση με τα περισότερα πολυμερικά πιστόλια προηγούμενης γενιάς, στο Ρ 10 η σκανδάλη έχει μια μικρή διαδρομή και ξεκάθαρη αποκοπή. Στην καλή αίσθηση βοηθά ακόμη και το σχήμα του μοχλού της που επιτρέπει το τράβηγμα ευθεία προς τα πίσω.
Με βάρος έλξης 2 κιλών δε ξεφεύγει από το μέσο όρο, αλλά η “καθαρή αίσθηση” την κάνει να μοιάζει ελαφρότερη.
Η επαναφορά είναι ίσως η μικρότερη σε παρόμοιο όπλο, καθώς απαιτούνται μόλις 3 χιλιοστά για να εμπλακεί ξανά η σχαστηρία.
Αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με άλλα μοντέλα που “πάσχουν” στην αίσθηση και διαδρομή.

Επεκτεινόμενη οικογένεια

Με αρχή το P10c που παρουσιάζουμε, η CZ κέρδισε τη διάκριση του “πιστολιού της χρονιάς 2020” από το έγκυρο αμερικανικό GUNS & AMMO. Πάνω του στηρίχτηκε μα οικογένεια πιστολιών από το πλήρους μεγέθους P10F μέχρι το λιλιπούτειο P10M.
Όλα μοιράζονται κοινό χειρισμό, λειτουργικά χαρακτηριστικά και φέρνουν την εταιρεία στην αιχμή του 21ου αιώνα.
Δείχνουν έτσι ότι δε επαναπαύονται στις “δάφνες” τους, αλλά διαμορφώνουν επιθετικά το ανταγωνιστικό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898