Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ 457 Long Range Precision

tags :
CZ 457 Long Range Precision
Το CZ 457LRP βασίζεται στον ατσάλινο μηχανισμό “μίνι μάουζερ” της εταιρείας
To CZ 457 Long Range Precision (LPR) ανήκει σε μια νέα γενιά τυφεκίων.22LR προορισμένων για σκοποβολή στο ανερχόμενο αγώνισμα Precisio Τυφέκιο Ακριβείας Περιφερειακής Πυροδότησης.

Τουφέκι Ακριβείας, η νέα τάση

Υπάρχει ένα αυξανόμενο κοινό σκοπευτών που έχουν παρελθόν στη στατική σκοποβολή με τουφέκι (πχ. 300 μέτρα πρηνηδών), αλλά ενδιαφέρονται για πιό δυναμικά σπορ. Συνδυάζοντας την κίνηση και τους περιορισμούς της
πρακτικής σκοποβολής με τις βολές ακρίβειας δημιούργησαν ένα απαιτητικό αγώνισμα που προσφέρει συγκίνηση. Χρησιμοποιούνται διόπτρες για μακρινές αποστάσεις, συχνά σε συνδυασμό με red dot για κοντινές βολές. Για λόγους κόστους και ευκολίας εύρεσης πεδίων βολής, η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι των .22Long Rifle (.22LR) . Επειδή τα τουφέκια .22 είναι ικανά για εξαιρετική ακρίβεια και το βεληνεκές δε ξεπερνά τα 250 μέτρα, αγώνες και προπονήσεις γίνονται σε πεδία μειωμένων αποστάσεων.Ένα όπλο ακριβείας περιφερειακής πυροδότησης κοστίζει “έτοιμο” περίπου 1500 ευρώ, σχεδόν το ένα τέταρτο σε σχέση με αντίστοιχα μεγάλου διαμετρήματος, Αν
συνυπολογιστεί και η διαφορά κόστους φυσιγγίων, εύκολα αντιλαμβανόμαστε γιατί το νέο αγώνισμα γίνεται δημοφιλές.

CZ 457: Φτιαγμένο για αγώνες

Το CZ 457LRP βασίζεται στον ατσάλινο μηχανισμό “μίνι μάουζερ” της εταιρείας. Διαθέτει βαρειά κάνη αγωνιστικού τύπου με εξωτερικές αυλακώσεις στην επιφάνεια για απαγωγή θερμότητας. Είναι μήκους 525mm και κατασκευάζεται με ψυχρή σφυρηλάτηση. Το στόμιο είναι κομμένο για στάνταρ σπείρωμα 1/2×20 UNF, ώστε να δέχεται φλογοκρύπτη ή σιγαστήρα. Έρχεται από το εργοστάσιο με έναν αντισταθμιστή ανάκρουσης βιδωμένο στο άκρο της κάνης.
Η θαλάμη είναι αγωνιστικών προδιαγραφών Match με βήμα 1:16 (μια πλήρης περιστροφή των ραβδώσεων ανά 16 ίντσες μήκους), για αυξημένη ακρίβεια.
Για αξιοποίηση της ακρίβειας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα εκατοντάδες μέτρα, στην κορυφή του κορμού τοποθετείται μια ράγα Picatinny. Επιτρέπει ανύψωση 25 ΜΟΑ από τον άξονα της κάνης. Έτσι οι σκοπευτές μπορούν να
προσθέσουν ανύψωση πέρα από τις εσωτερικές ρυθμίσεις των διοπτρών τους και να “πιέσουν” τα όρια του ωφέλιμου βεληνεκούς του μικρού φυσιγγίου.
Η σκανδάλη είναι ρυθμιζόμενη για το βάρος και τη διαδρομή της πριν και μετά την άφεση της σχαστηρίας.
Ο μοχλός του κλείστρου είναι υπερμεγέθης για εύκολο χειρισμό και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Απαιτεί περιστροφή 60 μοιρών για την ασφάλιση του, μειώνοντας την κίνηση που απαιτείται για την όπλιση.
Η τροφοδοσία γίνεται από πεντάσφαιρους γεμιστήρες μονής στήλης, κοινούς με τα υπόλοιπα όπλα σειράς 450. Οι μεταλλικές επιφάνειες καλύπτονται από μαύρη ματ αντιδιαβρωτική επίστρωση.
g2_5.JPG
g3_4.JPG

Ρυθμιζόμενο Αγωνιστικό Κοντάκι

Ο μηχανισμός εδράζει σε ένα αρθρωτό κοντάκι. Το όπλο να έχει τα μέτρα και την αίσθηση πλήρους τυφεκίου κεντρικής πυροδότησης. ‘Ετσι το συνολικό μήκος αγγίζει τα 101 εκατοστά και το πλήρες βάρος αγγίζει τα 3,8 κιλά.
Tο μήκος του κοντακίου αυξομειώνεται μεταξύ 35 και 38 εκατοστών με μια σειρά από πλαστικές φλάτζες που βιδώνουν στην άκρη του, πριν το ελαστικό πέλμα. Mια ανάστροφη ράγα επιτρέπει την τοποθέτηση μονόποδου για
σταθεροποιήση, όπως στα τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών. Το “χτένι” (άνω μέρος του εκεί που ακουμπά το μάγουλο του σκοπευτή) ρυθμίζεται με βίδες τορξ για να ταιριάζει σε διαφορετικούς σωματότυπους. Μια σχεδόν κάθετη πιστολοειδής λαβή σχηματίζεται για την παλάμη που χειρίζεται τη σκανδάλη.
Το σημείο είναι σχεδιασμένο ανατομικά για σταθερό κράτημα.
Το εμπρός μέρος του κοντακίου έχει πλατύ ατρακτοειδές σχήμα, ώστε να σταθεροποιείται εύκολα σε επιφάνειες. Δύο εμπρός αορτηριούχοι επιτρέπουν την ανάρτηση αορτήρα τύπου βρόγχου ή τη χρήση πτυσσόμενου δίποδα.
Το κοντάκιο καλύπτεται από μια ελαστομερή βαφή η οποία αυξάνει την πρόσφυση πάνω στο όπλο για να μη γλιστρά. Σημεία όπως η λαβή και ο υποφυλακτήρας φέρουν έντονη ρίκνωση (κομμένη με λέηζερ) για καλύτερο
πιάσιμο. Το ματ γκρίζο χρώμα της επικάλυψης “σπάει” απο μικρές μαύρες ψηφίδες.
Το CZ 557 LRP είναι έτοιμο για βολές ακριβείας “από το κουτί”. Η ρυθμιζόμενη ράγα picatinny προσθέτει ευελιξία στην επιλογή διόπτρας για να εκμεταλλευτεί κάποιος πλήρως τις δυνατότητες του. Αποτελεί ικανή πλατφόρμα για το συγκεκριμένο είδος σκοποβολής που καλιεργείται και στη χώρα μας.
g4_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης