Τελευταία Νέα
Gun Room

SIG 210 - Ελβετική ακρίβεια

tags :
SIG 210 - Ελβετική ακρίβεια
Κάθε ενήλικος Ελβετός αναμένεται να είναι ικανός χειριστής του στρατιωτικού όπλου του και έτοιμος να παρουσιαστεί με τον εξοπλισμό του όποτε τον καλέσει η πατρίδα
Η αλπική χώρα στη μέση της Ευρώπης, εκτός από τράπεζες διατηρεί μια σειρά από αξιοζήλευτες παραδόσεις.
Για παράδειγμα οι Ελβετοί υποστηρίζουν με πείσμα την φιλειρηνική και ουδέτερη πολιτική τους, όμως ταυτόχρονα είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ορεινού εδάφους τους.
Για το λόγο αυτό, στο σύνταγμα τους είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα να κατέχουν πολεμικά όπλα και η υποχρέωση να στρατεύονται και να παραμένουν στη στρατιωτική εφεδρεία ως μέλη της παλαϊκής άμυνας.
Κάθε ενήλικος Ελβετός αναμένεται να είναι ικανός χειριστής του στρατιωτικού όπλου του και έτοιμος να παρουσιαστεί με τον εξοπλισμό του όποτε τον καλέσει η πατρίδα.
Το πνεύμα αυτό καλιεργήθηκε πολύ δυνατά τον 20ο αιώνα και η οικονομική ευρωστία της χώρας επέτρεπε πάντα την αγορά ποιοτικού ατομικού οπλισμού.
2b.jpg

Αντικαθιστώντας το Luger

Στη δεκαετία του 1940, ο στρατός αναζητούσε τον αντικαταστάτη των Luger (μοντέλο 1900 σε διαμέτρημα 7,65Χ21mm).
Είχαν αποφασίσει ότι το νέο πιστόλι θα ήταν διαμετρήματος 9Χ19mm και το ενδιαφέρον τους στράφηκε προς το γαλλικό Μodel. 1935A που κατασκεύαζε η SACM (Société Alsacienne de Constructions Mécaniques).
Οι Ελβετοί ήθελαν αυτονομία παραγωγής πολεμικού υλικού και έτσι αγόρασαν τα δικαιώματα στο σχέδιο, που παρεμπιπτώντος ήταν δημιούργημα ενός Ελβετού του Charles Gabriel Petter.
Ο Petter που είχε μεταναστεύσει στη Γαλλία και είχε πολεμική πείρα με τη Λεγεώνα των Ξένων, είχε διπλή υπήκοότητα και εργάστηκε για χρόνια για την Krupp στη Γερμανία και την Armes Automatques Lewis.
Είχε επινοήσει για λογαριασμό των Γάλλων μία βελτίωση πάνω στο σύστημα Browning, εις το οποίο ο ολισθητήρας (κλείστρο) του πιστολιού κινείται μέσα σε ράγες που διατρέχουν όλο το μήκος του σκελετού.
Η εφαρμογή αυτή (που αργότερα έγινε διάσημη από το τσέχικο CZ75) εξαλείφει την ανοχή στην εφαρμογή κλείστρου κορμού και πρακτικά μειώνει τη διασπορά των βολών.
Οι Ελβετοί εντυπωσιάστηκαν από αυτό το χαρακτηριστικό και τη σκανδάλη μονής ενεργείας του M.1935A, όμως δε βρήκαν τη συνολική κατασκευή ικανοποιητική για τις ανάγκες τους.
3_79.jpg

M47 και Ρ210

Η ελβετική βιομηχανία Schweizerische Industrie Gesellschaft (SIG) εργάστηκε πάνω σε δύο πρωτότυπα από το 1944.
Δοκίμασαν την ίδέα μιας λαβής που θα χωρούσε φυσίγγια σε διπλή στήλη.
Όμως κατέληξαν σε ένα γεμιστήρα 8 φυσιγγίων σε μονή στήλη γιατί ήταν πιο αξιόπιστος και επέτρεπε μικρότερο πλάτος.
Το μάνταλο απελευθέρωσης του βρισκόταν στη βάση της λαβής όπως και στο σχέδιο του Petter.
Τα σκοπευτικά ήταν σταθερά για αντοχή και μια ασφάλεια στην αριστερή πλευρά του κορμού κλείδωνε τη σκανδάλη.
Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε ως SP (Sig-Petter) 47/8 με την προσθήκη μιας αρθρωτής σκανδάλης τύπου “κασσέτας” που μπορεί να αφαιρεθεί από το σκελετό κατά την αποσυναρμολόγηση.
Έτσι μπορεί να φυλάσσεται από τον (έφεδρο στρατιώτη) κάτοχο ξεχωριστά από το όπλο με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι του.
Δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει του Ελβετούς για τον τρόπο σκέψης τους!
Μετά από κάποιες απλοποιήσεις, τα πρώτα μοντέλα με τον κωδικό Μ49 άρχισαν να παράγονται για τους στρατούς της Ελβετίας και της Δανίας που το αγόρασε επίσης.
Τα πολιτικά όπλα που προορίζονταν για την ελεύθερη αγορά έφεραν την ονομασία Ρ210.
Η πλειονότητα δέχεται φυσίγγια 9Χ19mm Para, όμως έχουν κατασκευαστεί σε 7,65Χ21mm και σε 22LR.

Τα ακριβότερα στρατιωτικά πιστόλια

Όλα τα Ρ210 που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της SIG στο Neuhausen διαθέτουν κορυφαία ποιότητα.
Τα αρχικά μοντέλα διέθεταν πλούσια γυαλιστερή βαφή και ξύλινες λαβές και μάλλον είναι τα ακριβότερα πιστόλια που έχει “χρεώσει” ποτέ στρατός σε φαντάρο.
Αργότερα, η βαφή έγινε ματ και τοποθετήθηκαν πλαστικά πλακίδια λαβών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η μηχανουργική εργασία και η ποιότητα είναι κορυφαίες.
Το ίδιο ισχύει για οι εφαρμογές των απαρτίων και της σκανδάλης που συγκρίνεται άνετα με σκοπευτικά όπλα.
Πολύ σύντομα, λόγω ακριβώς της εξαιρετικής σκανδάλης και του “σιδηρόδρομου” που διατρέχει το κλείστρο το Ρ210 διακρίθηκε και στους αγωνιστικούς στίβους.
Απέκτησε τη φήμη του ακριβέστερου (και ακριβότερου) πιστολιού μαζικής παραγωγής.
Το σχέδιο βρίσκεται πλέον σε παραγωγή επί επτά δεκαετίες και έχουν υπάρξει αρκετά μοντέλα.
4_74.jpg

Περαιτέρω εξέλιξη

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το αγωνιστικό Ρ210-5 με μακρύτερη κάνη 15 εκατοστών (το στάνταρ μήκος είναι 12cm) που διαθέτει βαρύ σκελετό και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά.
Μετά τη διείσδυση της Sig Sauer στην αμερικανική αγορά, τα “ιδιόμορφα” ελβετικά πιστόλια έγιναν γνωστά και στους Αμερικανούς που εκτίμησαν την ποιότητα και ακρίβεια τους.
Όμως εκείνοι είναι συνηθισμένοι στην εργονομία του Colt 1911, με το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα στην αριστερή πλευρά της λαβής.
Έτσι το 2008 παρουσιάστηκε το Ρ210-8 με κουμπί απελευθέρωσης στην “αμερικανική” θέση. Παραλλαγή του είναι το νεώτερο Ρ210 “LEGEND” που απευθύνεται στο σκοπευτικό κοινό.
Διαθέτει βαρύ σκελετό με έκταση “ουράς κάστορα” (Beavertail) στη λαβή και επιλογή για ρυθμιζόμενα σκοπευτικά.
Η εντυπωσιακότερη έκδοση του διάσημου πιστολιού είναι εκείνη που η Sig ετοίμασε για να τιμήσει τα 700 χρόνια της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Οι μεταλλικές επιφάνειες έχουν μπλέ ιριδίζον φινίρισμα και οι λαβές είναι από λευκό φίλντισι διακοσμημένο με τον ελβετικό σταυρό.
Τα μικρά απάρτια είναι επίχρυσα και ο σκελετός χαράσσεται με χρυσά ένθετα.
Στη δεξιά πλευρά του κλείστρου γράφονται οι λέξεις “Confederatio Helvetica” και στην αριστερή οι χρονολογίες “1291 – 1991”.
Καθένα παραδόθηκε εντός δερματόδετης θήκης που διακοσμεί αναμνηστική επιγραφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης