Τελευταία Νέα
Gun Room

Chief’s Special - Το διαχρονικό περίστροφο αυτοάμυνας

tags :
Chief’s Special - Το διαχρονικό περίστροφο αυτοάμυνας
Όταν ένα περίστροφο συνεχίζει να φτιάχνεται επί 70 χρόνια και το κοινό το αγοράζει, τότε υπάρχει λόγος
Υπάρχουν όπλα που παραμένουν κλασσικά και αυτό δε συμβαίνει τυχαία.
Όταν ένα περίστροφο συνεχίζει να φτιάχνεται επί 70 χρόνια και το κοινό το αγοράζει, τότε υπάρχει λόγος.

Η γένεση του “J” Frame

Το 1949 ένας μηχανικός που μετανάστευσε από τη Σουηδία, ανέλαβε τη διοίκηση της κραταιάς Smith & Wesson.
O Carl Hellstrom (Κάρλ Χελστρομ) είχε αυτό που ονομάζουμε “κουλτούρα όπλων” και στη μακρά καριέρα του μέσα στην εταιρεία, είχε δουλέψει στο σχεδιασμό μοντέλων της.
Έχοντας αίσθηση του τι έλειπε από την αγορά, ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός μικρού περιστρόφου απόκρυψης που θα έβαλλε το φυσίγγιο .38 Special.
Ως βάση χρησιμοποιήθηκε ο παλιός σκελετός τύπου “Ι”(γιώτα ή αϊ στα αγγλικά) ο οποίος είχε σχεδιαστεί το 1903 για τα φυσίγγια .22 και .32 SW.
Μακραίνοντας και ενισχύοντας το σκελετό και το βυκίο , ώστε να αντέχουν το ισχυρότερο .38 Special, κατέληξαν σε αυτό που σήμερα ξέρουμε ώς σκελετό “J” (Τζέϊ).
Μια παρένθεση εδώ για να αναφέρουμε ότι τα διάφορα μοντέλα περιστρόφων της S&W κατασκευάζονται πάνω σε κάποια στάνταρ μεγέθη σκελετών και για να ξεχωρίζουν καθένα έχει λάβει ένα γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου.
1_77.jpg
Επί του παρόντος υπάρχουν σε παραγωγή οι εξής κατά σειρά μεγέθους από το μικρότερo πρός το μεγαλύτερο: J, K, L, N , Z και Χ. Το νέο μοντέλο παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο αρχηγών αστυνομιών που έγινε στο Κολοράντο το 1950 και για λόγους μάρκετινγκ έφερε το όνομα “Chief’s Special” (σε απόδοση σημαίνει περίπου “το αγαπημένο του Αρχηγού”.Όταν το 1958 η Smith & Wesson άλλαξε μέθοδο και έδινε στα όπλα της αριθμούς αντί ονομάτων, έγινε το Model 36.
Έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Το μικρό περίστροφο με την κοντή κάνη στο διαμέτρημα .38 Special κυριαρχούσε σε κάθε αστυνομική υπηρεσία από την Νότια Αφρική ως τη Δανία.
Για παράδειγμα μέχρι την έλευση του USP, οι νέοι αστυφύλακες της ΕΛ.ΑΣ., συνήθως “χρεώνονταν” ένα Smith “J” frame με κάνη 3” (7,5 εκατοστών) μέσα σε μία πανάθλια δερμάτινη θήκη.

Η “συνταγή”

Το μυστικό της επιτυχίας του Chief’s Special ήταν ότι χωρούσε ένα ισχυρό φυσίγγιο μέσα σε ένα μικροσκοπικό “πακέτο” που ζύγιζε μόλις 550 γραμμάρια.
Για να συβεί αυτό, κάποιοι συμβιβασμοί ειναι απαραίτητοι.
Αφού οι διαστάσεις προέρχονταν από ένα “32άρι” (διάμετρος βολίδας 7,65mm) και έπρεπε να χωρέσει πλέον φυσίγγια “38 Special” (με διάμετρο 9,2mm), αναγκαστικά το βυκίο “(“μύλος”) έχει πλέον πέντε θαλάμες, αντί για έξι.
Η κοντή κάνη των 5 εκατοστών, “κλέβει” αρχική ταχύτητα από ένα πυρομαχικό που έτσι κι αλλιώς δε φημίζεται για τις φοβερές επιδόσεις του.
Μια συνέπεια του μήκους του φυσιγγίου, σε συνδυασμό με την κοντή κάνη είναι ότι ο εξωστήρας που σπρώχνει τους κάλυκες στερείται αρκετής διαδρομής. Οπότε, απαιτείται προσοχή στην επαναγέμιση υπό πίεση.
Οι αρχικές ξύλινες λαβές, ήταν σχεδιασμένες μινιμαλιστικά για να κρύβονται χωρίς να εξέχουν. Αυτό όμως σημαίνει πως συχνά δεν αρκούν για τέλειο κράτημα, ιδιαίτερα με “βαρειές” γομώσεις.

Σκανδάλη και σκόπευτρα

Η σκανδάλη είναι η τυπική επιλεκτική μονής/διπλής ενέργειας των σύγχρονων περιστρόφων.
Ασκώντας αρκετή πίεση στη σκανδάλη μπορούμε να οπλίσουμε τη σφύρα και κατόπιν να την επελευθερώσουμε πάνω στο καψύλιο.
Εναλλακτικά, η σφύρα μπορεί να οπλιστεί χειροκίνητα με αποτέλεσμα πολύ μικρότερο βάρος έλξης.
Οι σκανδάλες είναι γενικά εξαιρετικά ομαλές στη διαδρομή τους και η αρχική πίεση 4-5 κιλών που απαιτείται για να ενεργοποιηθούν λειτουργεί και ώς “ασφάλεια” για ακούσια πυροδότηση.
Τα σκοπευτικά όργανα είναι μια μικρή ακίδα εμπρός και ένα κλισιοσκόπιο που έχει φρεζαριστεί πάνω στη γέφυρα του κορμού.
Φυσικά δε δέχονται κανενός είδους ρύθμιση και όπως έρχονται από το εργοστάσιο ανταποκρίνονται χοντρικά στην τροχιά της στάνταρ μολυβένιας βολίδας βάρους 158 grains (10,2 γραμμάρια).
Αυτό σημαίνει ότι τα σύγχρονα πυρομαχικά θα έχουν σημαντική απόκλιση σε οποιαδήποτε απόσταση πάνω από τα 5-6 μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, το περίστροφο περιορίζεται για αυτοάμυνα, οπότε το όλο κεφάλαιο “σκόπευση” ίσως έχει τριτεύουσα σημασία.
Προέχει η ευκολία οπλοφορίας και η αξιοπιστία. Και από αυτά το Chief’s Special διαθέτει άφθονα.
2_94.jpg

Πολλές παραλλαγές

Το αρχικό μοντέλο είχε ατσάλινο σκελετό από ανθρακούχο χάλυβα και βαμένο με την παραδοσιακή μαύρη βαφή.
Δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε το Model 37, που ήταν το ίδιο όπλο με σκελετό από ντουραλουμίνιο για μικρότερο βάρος.
Ακολούθησε μια ολόκληρη σειρά εκδόσεων και παραλλαγών, που συνεχίζουν να επεκτείνονται μέχρι σήμερα.
Όπως για παράδειγμα η σειρά Bodyguard (μοντέλα 49 και 38 αντίστοιχα) που ακολουθούν τη λογική του ατσάλινου/αλουμινένιου σκελετού που προαναφέρουμε, αλλά διαθέτουν έναν “καλυμμένο” κόκορα (σφύρα), ώστε να μην σκαλώνουν στα ρούχα του χρήστη όταν κρύβονται.
Στα όπλα αυτά, ένα μικρό μέρος της σφύρας εξέχει από τον κορμό, τόσο ώστε να μπορεί να οπλιστεί χειροκίνητα αν απαιτήθεί.
Σε ένα βήμα παραπέρα, κάποιες υπηρεσίες απαίτησαν ένα “J” το οποίο δε θα είχε τη δυνατότητα για χειροκίνητη όπλιση της σφύρας.
Έτσι γεννήθηκε το μοντέλο 40 που συχνά ονομάζεται Centennial γιατί παρουσιάστηκε στα εκατοστά “γενέθλια” της Smith & Wesson.
Αργότερα ήρθε η απαίτηση για περισσότερη δύναμη στη μορφή του .357 Magnum και η Smith δημιούργησε το ανοξείδωτο model 60, ένα περίστροφο βάρους 630 γραμμαρίων με κάνη 5 εκατοστών.
Πιό εξτρεμιστικό είναι το 340PD, ένα πεντάσφαιρο .357 φτιαγμένο από αλουμίνιο, σκάνδιο και τιτάνιο. Άδειο ζυγίζει 330 μόλις γραμμάρια.
Αυτά τα μικρά “τέρατα” κρύβουν ένα άσχημο κλώτσημα με γομώσεις πλήρους ισχύος!
Ο κύκλος έκλεισε με την επιστροφή πίσω στις “ρίζες”. Πέρα από την υπερβολή του .357, τα μικρά και βολικά περίστροφα έχουν κατασκευαστεί και σε διαμετρήματα όπως .22LR, .327 Federal, 9X19mm που είναι χρηστικότερα και με μικρότερη ανάκρουση, θόρυβο και λάμψη κατά τη βολή.
Φυσικά το .38 Special παραμένει ακόμη η “χρυση τομή”.
4_72.jpg

Γιατί ο σκοπός ενός όπλου αυτοάμυνας είναι οι επιτυχημένες βολές στο στόχο και αυτό σημαίνει ένα όπλο το οποίο μπορεί κανείς να χειριστεί με σχετική ευκολία.
Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι από όλη τη γκάμα, τα μικρά πεντάσφαιρα “εγγόνια” του αρχικού Chief’s Special είναι και σήμερα τα πιο καλοπουλημένα περίστροφα της S&W.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης