Τελευταία Νέα
Gun Room

FN 509 για την αστυνομία του Λος Άντζελες

tags :
FN 509 για την αστυνομία του Λος Άντζελες
Το πιστόλι διαθέτει πολυμερικό σκελετό μικρού βάρους

Η αστυνομία του Los Angeles (LAPD) είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοτικές υπηρεσίες ασφαλείας στις ΗΠΑ με περίπου 10.000 ένστολους σε υπηρεσία.
Μετά από μια ενδελεχή διαδικασία επιλογής, υιοθέτησε το πιστόλι της Fabrique National FN509 MRD. Το νέο όπλο θα αντικαταστήσει τα παλιότερης γενιάς Glock και Beretta που υπηρετούν στο Σώμα.

Σκληρή αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον Αρχιφύλακα Salvatore De Bella, το FN509 διαγωνίστηκε απέναντι σε έξι ανταγωνιστικά μοντέλα από διακεκριμένους κατασκευαστές όπως οι Glock, Walther, Heckler &
Koch, κ.α. Δύο υποδείγματα υποβλήθηκαν σε μία διαδικασία δοκιμής 20.000 βολών (το καθένα), χωρίς καμία εμπλοκή.
Αυτό τα έφερε όχι μόνο μπροστά από τον ανταγωνισμό, αλλά και από τις προσδοκίες του LAPD. Πέρα από την εξαιρετική αξιοπιστία που επέδειξε, το μοντέλο της FN διακρίθηκε και για μια σειρά από
άλλα χαρακτηριστικά. Τα όπλα πέτυχαν ακρίβεια βολής μικρότερη των 6 εκατοστών από τα 25 μέτρα. Η απαιτούμενη δύναμη έλξης στη σκανδάλη είναι ομοιόμορφη για κάθε βολή στα 2,4 κιλά, εξασφαλίζοντας επαναληψιμότητα κάθε φορά που ο χειριστής βάλλει. Τα όπλα δοκιμάστηκαν σε συνδυασμό με ποικιλίαστόχαστρων οπτικής κουκίδας (Mini Red Dot) με τα οποία το LAPD
επιθυμεί να εξοπλίσει μαζικά τους αστυνομικούς του. Αποδείχτηκε ότι το FN509 προσφέρει περισσότερες επιλογές και είναι συμβατό με διαφορετικές τέτοιου τύπου συσκευές, χωρίς μετατροπές.
fn5.JPG

fn2.JPG

Τεχνική περιγραφή

Το πιστόλι διαθέτει πολυμερικό σκελετό μικρού βάρους.
Ολισθητήρας και κάνη σφυρηλατούνται από ανοξείδωτο ατσάλι που προστατεύεται επιφανειακά με επίστρωση νιτραζότωσης. Η επεξεργασία αυξάνει την αντοχή στη διάβρωση από ιδρώτα και άλατα . Είναι σχεδιασμένο για να αντέχει φυσίγγια υψηλής πίεσης (τύπου +Ρ).
Για να ταιριάζει σε διαφορετικού μεγέθους παλάμες, η λαβή δέχεται εναλλακτικές “ράχες” που μεγαλώνουν ή μικραίνουν την περιφέρεια της. Στο εμπρός μέρος του σκελετού εκτείνεται μια τυποποιημένη ράγα για ανάρτηση φακών λευκού φωτός ή λέηζερ.
Η κάνη στο FN 509 έχει μήκος 10,6 εκατοστών -κοντή ώστε να κρύβεται με πολιτική περιβολή, αλλά ικανή να παράγει αρκετή ταχύτητα. Η θαλάμη της τροφοδοτεί φυσίγγια από γεμιστήρες που χωρούν 17 φυσίγγια των 9Χ19mm.
Ο μηχανισμός πυροδότησης είναι χωρίς εξωτερική σφύρα, γεγονός που επιτρέπει ένα λεπτότερο προφίλ στο σχεδιασμό του όπλου, με λιγότερες ακμές. Η σκανδάλη ενσωματώνει μία ασφάλεια που αποτρέπει ακούσια πυροδότηση από πτώση. Εργονομικά, πέρα από τη σπονδυλωτή λαβή, το πιστόλι είναι κατάλληλο και για αριστερόχειρες. Όλα τα χειριστήρια (απελευθέρωση γεμιστήρα, αναστολέας κλείστρου) βρίσκονται και στις δύο πλευρές χωρίς ανάγκη μετατροπής.
Χαρακτηριστικό της πρωτοποριακής σχεδίασης είναι ότι στην κορυφή του κλείστρου, ένα κάλυμμα επιτρέπει την προσαρμογή των red dot. Με τη χρήση τους, η ταχύτητα αντίδρασης και η ακρίβεια βελτιώνονται δραματικά, ιδιαίτερα σε συνθήκες μειωμένου φωτός. Ταυτόχρονα, ένα σετ “παραδοσιακών” μεταλλικών στόχαστρων με ενθέματα τριτίου παραμένει ως εφεδρεία σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρονικού. Η επιθυμία της μυπηρεσίας να εξοπλίσει κάθε ένστολο με αυτό το συνδυασμό, δείχνει την προσπάθεια για βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
Λιγότερες και εύστοχες βολές -εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο- είναι το ζητούμενο για μια αστυνομία. Ο κίνδυνος τραυματισμού αθώων μειώνεται όταν ο αστυνομικός διαθέτει ακριβές και εύχρηστο οπλισμό.
fn1_1.JPG

Στρατιωτικές καταβολές

Το 2017 ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επιλογής Modular Handgun System (MHS) του πιστολιού που θα αντικαθιστούσε το Beretta M9. Όπως ήταν φυσικό, το συμβόλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων τράβηξε το ενδιαφέρον των κορυφαίων οπλοβιομηχανιών. Ο τελικός νικητής ήταν το Sig320 που πήρε το χαρακτηρισμό Μ17. Η υποψηφιότητα της Fabrique National, ήταν το όπλο που λίγο αργότερα παρουσιάστηκε στην πολιτική αγορά ως “509”.
Η εξελικτική αυτή γραμμή εξηγεί την αντοχή του όπλου, το οποίο πριν επιλεγεί από την αστυνομία του Los Angeles, σχεδιάστηκε ώστε να αντέξει δεκαετίες σκληρής χρήσης υπό συνθήκες μάχης.
Τα όπλα παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νότια Καρολάϊνα, από το εργοστάσιο που κατασκευάζει τα τυφέκια SCAR και τα πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ των ειδικών δυνάμεων. Οι ικανότητες της FN να παράγει όπλα κορυφαίας ποιότητας την έχουν καταστήσει επιλογή των περισσότερων στρατών του κόσμου.
Νεωτερισμοί όπως εναλλασσόμενες λαβές, οπτικά σκόπευτρα και αντικαθιστώμενα απάρτια σε επίπεδο χρήστη αναπτύχθηκαν για στρατιωτική χρήση. Η τεχνογνωσία αυτή περνάει σε πιστόλια που αστυνομίες και νόμιμοι οπλοκάτοχοι μπορούν πλέον να αγοράζουν, επωφελούμενοι από την έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης