Τελευταία Νέα
Gun Room

COLT ANACONDA .44 Magnum - Οικονομική ανάκαμψη

tags :
COLT ANACONDA .44 Magnum - Οικονομική ανάκαμψη
Οι Τσέχοι,όχι μόνο δεν “πείραξαν” την αμερικανική εταιρεία που πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιο τους το 2020, αλλά αντίθετα βλέπουμε να επανέρχονται θρυλικά όπλα
Μετά από αρκετά χρόνια ταραχώδους πορείας και συσσώρευσης ζημιών, η ιστορική φίρμα Colt ξαναγυρίζει “στο μαύρο”.
Φαίνεται ότι η εισροή κεφαλαίου ύψους 220 εκατομμυρίων δολλαρίων και το μάνατζμεντ από την τσεχική CZ Group αποδίδουν καρπούς.
Οι Τσέχοι,όχι μόνο δεν “πείραξαν” την αμερικανική εταιρεία που πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιο τους το 2020, αλλά αντίθετα βλέπουμε να επανέρχονται θρυλικά όπλα.
Πρώτο ήταν το Python .357 στις αρχές του χρόνου.
Τώρα πλέον, η ισορροπία στο σύμπαν επανέρχεται με την επιστροφή του μεγαλύτερου “φιδιού”, του Anaconda .44 magnum.
1_004_5.jpg

Οι παλιές αμαρτίες της Colt

Η ιστορική εταιρεία που ίδρυσε ο Samuel Colt (Σαμουήλ Κόλτ) είχε πάντα την κακοδαιμονία να κατέχει εξαιρετικά προϊόντα και κακό μάνατζμεντ.
Έχει χρεωκοπήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, ήδη από την εποχή που ζούσε ο ιδρυτής της.
Οι προηγούμενες διοικήσεις της Colt αποτελούνταν κυρίως από απόστρατους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Κάθε φορά που τα αποτελέσματα των ισολογισμών ήταν αρνητικά, “έκοβαν” μοντέλα από την πολιτική αγορά και αναζητούσαν τρόπους για μείωση του κόστους παραγωγής.
Αυτό οδήγησε σε αλλεπάλληλους κύκλους φθοράς.
Το όνομα Colt κατήντησε να σημαίνει “φτιαγμένο με τα υλικά από τον φθηνότερο υποκατασκευαστή, χωρίς ιδέα για το τι ζητά ο καταναλωτής και υπερτιμημένο”.
Οι “στρατηγοί” επικεντρώνονταν στο άρμεγμα της αγελάδας που λέγεται αμερικανικός στρατός για ένα ακόμα συμβόλαιο, ενώ η πολιτική αγορά τους γύριζε την πλάτη και η τεχνολογία τους προσπερνούσε.
Στο μεταξύ, μικρότερες εταιρείες πρόσφεραν τα ίδια προϊόντα (πιστόλια 1911 και τουφέκια AR15) σε καλύτερη ποιότητα και (συχνά) χαμηλότερες τιμές.
Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής ήταν τα “φίδια”, τα πασίγνωστα περίστροφα της εταιρείας που απαιτούσαν φροντίδα από ειδικευμένους τεχνίτες και εργατώρες “λεπτοδουλειάς” για να παραχθούν.
Τα Python, Cobra και Anaconda εξαφανίστηκαν από τους καταλόγους της Colt γιατί η διοίκηση ήθελε να μειώσει το εργατικό κόστος.
2_004_4.jpg
Το νέο Anaconda

Για πρώτη φορά από το 2003, τα μεγάλα “φίδια” βγαίνουν από το εργοστάσιο στο West Hartford του Connecticut, έδρας της Colt επί σχεδόν δύο αιώνες.
Τα Anacoda βασίζονται σε ένα μεγεθυμένο και ενισχυμένο σκελετό που σχεδιαστικά είναι ίδιος με του “Πύθωνα”.
Χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα κλειδώματος βυκίου και ελατήρια τύπου “V” (τσίτες) που αποδίδουν ομαλή αίσθηση σκανδάλης.
Η λαβή έχει τις ίδιες διαστάσεις, ώστε να είναι βολική στο χέρι και τα δύο μοντέλα να χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς πλακίδια.
Το αρχικό μοντέλο Anacoda κατασκευάστηκε μεταξύ του 1990 και του 2003, ως απάντηση στα μεγάλα Ruger Redhawk, από το γειτονικό Southport.
Ήταν ένα ακριβό όπλο που απαιτούσε χειροποίητη εργασία.
Ερχόταν σε μήκη κανών 5, 10, 15 και 20 εκατοστών πάντα με τη χαρακτηριστική ρίγα στην κορυφή και το αντίβαρο.
Το σημερινό βγαίνει μόνο στα δύο μακρύτερα μήκη 15 και 20 εκατοστά (6 και 8 ίντσες), απευθυνόμενο προφανώς στους κυνηγούς και σκοπευτές.
Για το λόγο αυτό, ο κορμός είναι ήδη προετοιμασμένος για τοποθέτηση διόπτρας, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικά μεταλλικά σκοπευτικά.
Η ακίδα διαθέτει πορτοκαλί ένθεμα για να ξεχωρίζει με φόντο το τρίχωμα του θηράματος και το κλισιοσκόπιο είναι ρυθμιζόμενο.
Το διαμέτρημα .44 magnum είναι ιδανικό για κυνήγι οπληφόρων, με επαρκή ενέργεια ωστε να καταβάλλει ζώα μεγέθους ελαφιού και αγριόχοιρου.
Το βάρος με τη μακρύτερη κάνη αγγίζει τα 1650 γραμμάρια κενό, απόλυτα λογικό για ένα περίστροφο μήκους 37 εκατοστών και φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι.
Για την ακρίβεια το μόνο μη μεταλλικό απάρτιο πάνω στο Anaconda είναι οι ελαστικές λαβές τύπου monogrip της Hogue.
4_003_7.jpg

Λεπτομέρειες

Το νέο μοντέλο ουσιαστικά φτιάχνεται σε δύο εκδόσεις που διαφέρουν μόνο ως προς το μήκος της κάνης.
Το διαμέτρημα για την ώρα είναι μόνο .44 magnum.
Στο παρελθόν υπήρχε και η επιλογή για .45 Colt, που αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία.
Το ίδιο συμβαίνει και με το φινίρισμα.
Δεν υπάρχει επιλογή για κλασσική μαύρη βαφή (“βασιλικό μπλέ” όπως αναφέρεται, χρώμιο ή γυαλιστερό ανοξείδωτο).
Αυτές επιλογές υπήρχαν παλαιότερα, όμως τώρα όλα τα Anaconda νέας παραγωγής έρχονται σε ένα ημι-ματ βουρτσισμένο ανοξείδωτο ατσάλι.
Αυτό δείχνει ότι η νέα διοίκηση “δοκιμάζει τα νερά” για να δει την ανταπόκριση της αγοράς.
Οι ανοξείδωτες κάνες φέρουν ράβδωση 1:20 (1 πλήρη περιστροφή ανά 50 εκατοστά) με αριστερόστροφη φορά.
Στο στόμιο έχει σχηματιστεί με τόρνο μια “κορώνα” (δακτύλιος που υποχωρεί σε σχέση με το άκρο της κάνης) για να προστατεύεται η ράβδωση.
Αυτό συνηθίζεται στα όπλα ακριβείας, ειδικά στα τυφέκια.
Το βυκίο έχει έξι θαλάμες και στο εμπρός του μέρος οι γωνίες έχουν αμβλυθεί.
Αυτή η επεξεργασία λέγεται “στρογγύλεμα μαύρης πυρίτιδας”.
Προέρχεται από την εποχή που οι τεχνίτες της Colt την εφάρμοζαν ώστε να μην σταματά η περιστροφή των βυκίων από τα κατάλοιπα μαύρης πυρίτιδας των φυσιγγίων του 19ου αιώνα.
Σήμερα έχουν αισθητική κυρίως αξία, αλλά και λειτουργική στην σπάνια περίπτωση που το περίστροφο βρωμιστεί τόσο ώστε τα κατάλοιπα πυριτιδας να αποτελέσουν πρόβλημα.
Με τιμή στα 1.500 δολλάρια στις ΗΠΑ, δε μπορεί να θεωρηθεί ακριβό, τη στιγμή που μέχρι πρόσφατα τα μεταχειρισμένα Anaconda πρώτης γενιάς άλλαζαν χέρια για παρόμοια ποσά.
Αν και από πρακτική άποψη η αγορά για κυνηγετικά “σαραντατεσσάρια” είναι περιορισμένη, η κίνηση συμβολίζει τη θέληση του CZ Group να επαναφέρει το όνομα Colt στην κορυφή.
Τώρα μένει να δούμε ποιά νέα όπλα θα έρθουν από το σχεδιαστήριο της αμερικανικής εταιρείας με την καθοδήγηση των Τσέχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης