Τελευταία Νέα
Gun Room

Springfield Armory Hellcat: Ένα μικρό αλλά θαυματουργό πιστόλι αυτοάμυνας

Springfield Armory Hellcat: Ένα μικρό αλλά θαυματουργό πιστόλι αυτοάμυνας

Hellcat (ουσ.): Διαβολόγατα. Γυναίκα με έντονο και βίαιο ταμπραμέντο” - Λεξικό Merriam-Webster

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα ένα μικρό πιστόλι αυτοάμυνας των 9mm να κερδίζει ταυτόχρονα τον πολυπόθητο τίτλο “Όπλο της Χρονιάς” της αμερικανικής Ένωσης Οπλοκατόχων NRA και το “Χρυσό Έπαθλο” για το καλύτερο πιστόλι του περιοδικού Guns & Ammo.
Αυτό όμως κατόρθωσε να πετύχει η Springfield Armory με το Hellcat στην πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία, τα πιστόλια απόκρυψης και αυτοάμυνας.

Μικρό και γεροδεμένο

Ως γνήσιο αιλουροειδές, το Hellcat επιδεικνύει υπερβολική δύναμη για το μέγεθος του.
Οι διαστάσεις μας δίνουν την πρώτη εικόνα.
Συνολικό μήκος 15 εκατοστά.
Ύψος 10 εκατοστά και πάχος 2,5 εκατοστά.
Κι όμως σε αυτές τις διαστάσεις που συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με αντίστοιχα μονόστηλα μοντέλα (πχ. Glock 43), το Hellcat καταφέρνει να χωρέσει 11 (και προαιρετικά 13) φυσίγγια 9Χ19mm.
3_5_2.jpg
Το μυστικό βρίσκεται στην καλοσχεδιασμένη λαβή που έχει τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις και καμπύλες που ακολουθούν το φυσικό σχήμα της παλάμης. Αλλά και στη χρήση ανθεκτικών ατσάλινων γεμιστήρων που επιτρέπουν μεγαλύτερη χωρητικότητα γιατί τα τοιχώματα τους είναι λεπτότερα σε σχέση με τα πλαστικά του ανταγωνισμού.
Οι “γάτες” όμως είναι προπαντός ευέλικτες.
Έτσι σε ένα “πακέτο τσέπης” το Hellcat ενσωματώνει ευδιάκριτα μεταλλικά σκοπευτικά με τρίτιο (που φωσφορίζουν στο σκοτάδι), μια στάνταρ ράγα για προσαρμογή φακού (απαραίτητη σε αμυντικό πιστόλι) και πρόβλεψη για σκοπευτικό red dot στην κορυφή του κλείστρου.
Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που συναντήσαμε μέχρι τώρα σε πιο ογκώδη και βαρύτερα πιστόλια.
Σε συνδυασμό όμως με τους μεγαλύτερους γεμιστήρες (των 13 φυσιγγίων) που προεκτείνουν τη λαβή, προσφέρει μια εναλλακτική.
Μπορεί να υποκαταστήσει ένα πιστόλι μεσαίου μεγέθους.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόλυτη ευκολία απόκρυψης θυσιάζεται για μια πλήρους μεγέθους λαβή και συνεπακόλουθα βελτιωμένο έλεγχο.
Είναι μία ιδέα με την οποία η Springfield “έπαιξε” πριν μια δεκαετία όταν παρουσίασε το εξαιρετικό XDm 3.8 compact και πλέον την τελειοποίησε.

Σκληρό σαν αγριόγατα

Από ένα πολυμερικό πιστόλι βάρους 510 γραμμαρίων δε περιμένει κανείς ανεξάντλητη αντοχή και χαμηλή ανάκρουση.
Τέτοια όπλα φτιάχνονται με γνώμονα το ελάχιστο βάρος και μέγεθος και οι κάτοχοι τους κατά κανόνα “τα κουβαλούν πολύ και τα ρίχνουν ελάχιστα”.
Όμως φαίνεται ότι οι Κροάτες της HS Produkt (που σχεδίασαν το όπλο για λογαριασμό της Springfield Armory), κατάφεραν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού.
Ο σκοπευτής Paul Carlson (Πολ Κάρλσον) υπέβαλλε ένα από τα πρώτα διαθέσιμα όπλα σε ένα τεστ 10.000 βολών.
Κάποιους μήνες αργότερα, οι αρθρογράφοι του περιοδικού American Rifleman παρέλαβαν το ίδιο πιστόλι (με αριθμό σειράς AT234795) και έριξαν άλλες 10.000 φυσίγγια πιέσεως +Ρ (ενισχυμένης γόμωσης) αυτή τη φορά.
Η δοκιμή διήρκεσε 10 ώρες.
Το όπλο ψυχόταν με πεπιεσμένο αέρα κάθε φορά που η θερμοκρασία του έφτανε σε επίπεδο όπου ήταν αδύνατο να κρατηθεί και λιπαινόταν ελάχιστα.
Ολοκλήρωσε χωρίς καμία βλάβη ή αστοχία ανταλλακτικού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Springfield κο. Dennis Reese (Ντένις Ρης), “ήταν ένα τρομερά απαιτητικό τεστ, αλλά δεν αμφιβάλλαμε ποτέ για την αντοχή του Hellcat”.
4_4_1.jpg
Μηχανισμός και εργονομία

Ο σκελετός του πιστολιού είναι πολυμερικός και περικλείει το μηχανισμό της σκανδάλης.
Λειτουργικά πρόκειται για ένα όπλο που βάλλει με απευθείας άφεση του επικρουστήρα, χωρίς την ύπαρξη σφύρας (strike-fired).
Υπάρχει ένας αναστολέας του κλείστρου στην αριστερή πλευρά του κορμού και ένα αναστρέψιμο κουμπί απελευθέρωσης γεμιστήρα.
Τα χειριστήρια είναι σχεδιασμένα ώστε να μη προεξέχουν, συμβάλλοντας έτσι στο λεπτό προφίλ του συνόλου, αλλά όχι τόσο μικρά ώστε να δυσκολεύουν το χειριστή.
Το μικρό πλάτος της κατασκευής το καθιστά ιδανικό για απόκρυψη μέσα από τη ζώνη σε εσωτερική θήκη.
Το κλείστρο κατασκευάζεται από χάλυβα και διαθέτει περιμετρικά αδρές και μεγάλες χαρακιές, ώστε να προσφέρει καλό κράτημα στο χειρισμό.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα “μίνι πιστόλια” οπλοφορίας, τα σκοπευτικά είναι ευδιάκριτα και υπερπλήρη.
Η ακίδα με το ένθεμα τριτίου τραβά το βλέμμα και το ατσάλινο κλισιοσκόπιο σε σχήμα “U” επιτρέπει στο φως να περνάει για ταχεία πρόσκτηση.
Οι μεταλλικές επιφάνειες είναι επιστρωμένες με αντιδιαβρωτική βαφή, κάτι απαραίτητο για πιστόλι που θα κουβαλιέται σε επαφή με το σώμα του χρήστη.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Παρά τις μικρές διαστάσεις του, το Hellcat ε δίνει ποτέ αίσθηση “λίγου όπλου”.
Οι καμπύλες τις λαβής ταιριάζουν στην παλάμη ενώ απουσιάζουν αιχμές που θα πλήγωναν κατά τη χρήση.
Η μέση ακρίβεια των 5 εκατοστών στα 20 μέτρα είναι εξαιρετική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι επιτυγχάνεται από μία κάνη μήκους 7,5 εκατοστών και η ανάκρουση είναι λογική για το βάρος και την ισχύ του όπλου.
Σε αυτό παίζει ρόλο και το σύνθετο διπλό ελατήριο επανάταξης, το οποίο λειτουργεί σε δύο χρόνους για να απαλύνει την αίσθηση “κλωτσίματος”.
Στην άκρη του στελέχους του επανατατικού ελατηρίου, η Springfield, ενσωμάτωσε μια προεξοχή. Ισχυρίζονται ότι αποτρέπει τυχόν υποχώρηση του κλείστρου και της κάνης σε εξ επαφής συμπλοκή, που θα προκαλούσε αφλογιστία.
Άλλο ένα σημείο είναι η διαμόρφωση της λαβής.
Περιμετρικά έχει εντυπωθεί μια αντιολισθητική επιφάνεια που ο κατασκευαστής ονομάζει Adaptive Grip Texture.
Πρόκειται για σειρές από αμέτρητες μικρές πυραμίδες στην επιφάνεια του πλαστικού.
Ερχονται σε δύο διαφορετικά μεγέθη.
Οι ψηλότερες έχουν προφίλ κόλουρου κώνου και οι κοντότερες είναι αιχμηρές.
Έτσι όταν για παράδειγμα το ύφασμα του ρουχισμού ή το δέρμα του χεριού ακουμπά ελαφρά το όπλο, δεν υφίσταται μεγάλη τριβή.
Μόλις η πίεση του χεριού αυξηθεί πάνω στη λαβή, οι μικρότερες πυραμίδες αποκτούν πρόσφυση στο δέρμα και δεν του επιτρέπουν να γλιστρά.
Το σύνολο τέτοιων λεπτομερειών δείχνει ότι στη Springfield, δεν έβαλαν ένα υπάρχον σχέδιο “στην κλίνη του Προκρούστη” και το παρουσίασαν ελπίζοντας οτι θα δουλέψει.
Το Hellcat φαίνεται να είναι προϊόν μελέτης και επάξια τράβηξε την προσοχή του διεθνούς τύπου.
Τώρα που τα πρώτα όπλα βρίσκονται στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε διεξοδικά και να σας μεταφέρουμε σύντομα τις εντυπώσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης