Τελευταία Νέα
Gun Room

Το επαναληπτικό RUGER 77/44: Ένας περίεργος συνδυασμός

Το επαναληπτικό RUGER 77/44: Ένας περίεργος συνδυασμός
Στη Ruger δέχονται συστηματικά γράμματα (σήμερα πλέον emails) από σκοπευτές και κυνηγούς που στέλνουν τις ιδέες τους για νέα όπλα

Ο William “Bill” Ruger άνηκε σε ένα σπάνιο είδος ανθρώπου.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους εφευρέτες, είχε μια πολύ προσγειωμένη και πραγματιστική θεώρηση του επιχειρηματικού κόσμου.
Κατανοούσε ότι οι καλές ιδέες και τα εμπνευσμένα σχέδια δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δε μεταφράζονται σε οικονομίες κλίμακας και δε μπορούν να πωληθούν ως προϊόντα με ένα υγιές κέρδος.
Πάνω σε αυτή τη ρεαλιστική βάση στηρίχτηκε η βιομηχανία του Sturm Ruger & Co.
Μια συνήθεια του Bill Ruger που ακόμη ακολουθείται στην εταιρεία που ίδρυσε, είναι η συχνή επικοινωνία με τους τελικούς καταναλωτές.
Στη Ruger δέχονται συστηματικά γράμματα (σήμερα πλέον emails) από σκοπευτές και κυνηγούς που στέλνουν τις ιδέες τους για νέα όπλα.
Αυτά, εφόσον γράφουν κάτι ενδιαφέρον, καταλήγουν στο γραφείο του προέδρου.
Έτσι κατά καιρούς έχουν παρουσιάσει “ασυνήθιστα” μοντέλα που κανείς άλλος δεν κατασκευάζει αλλά έχουν μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Κλασσικό παράδειγμα είναι το ραβδωτό τουφέκι κινητού ουραίου (bolt action) Ruger 77/44.
2_7_1.jpg
Τουφέκι κυνηγίου με σφαίρες πιστολιού

Το .44 Magnum είναι γνωστό ως κυνηγετικό φυσίγγιο για όπλα χειρός.
Ο συνδυασμός βαριάς βολίδας με μεγάλη διάμετρο και υπερηχητική ταχύτητα εξόδου, το καθιστά ιδανικό για θηράματα μεγέθους ζαρκαδιού ή αγριόχοιρου.
Η Ruger το έχει ενσωματώσει ήδη από το 1956 που πρωτοεμφανίστηκε, στο μεγάλο περίστροφο της Blackhawk.
Όμως το περίστροφο ως πλατφόρμα έχει πολλούς περιορισμούς. Μεταφέρεται ευκολότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλη ανάκρουση και (με εξαίρεση τους ελάχιστους που διαθέτουν το χρόνο, το χρήμα και την αντοχή να εξασκούνται συνεχώς) δεν είναι εκμεταλλεύσιμο σε αποστάσεις πέρα από τα 50-60 μέτρα.
Πολλοί σπόρτσμεν που κυνηγούσαν σε θαμνώδεις και δασωμένες περιοχές εύχονταν για ένα ελαφρύ και συμπαγές τουφέκι που θα έριχνε φυσίγγια .44.
Το 1984 η Ruger παρουσίασε μια “συρρικνωμένη” έκδοση του μοντέλου M77 με μηχανισμό κινητού ουραίου στο διαμέτρημα .22 WMR (.22 Magnum). Το όπλο χρησιμοποποιούσε ένα περιστροφικό γεμιστήρα, όπως το Manlicher 1903 του Ελληνικού Στρατού, με τη διαφορά ότι στο Ruger ο γεμιστήρας ήταν πλέον αποσπώμενος. Το μέγεθος του μηχανισμού ήταν ιδανικό για φυσίγγια περιστρόφου και το 1988, τροποποιήθηκε για να δέχεται τις μεγαλύτερες .44 Magnum (ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και σε. 357).
Το όπλο είναι πολύ συμπαγές και ελαφρύ ( μόλις 2,5 κιλά).
3_4_1.jpg
Το ουραίο ασφαλίζει με δύο κλειδιά στο μέσο του, μέσα σε αντίστοιχες υποδοχές στον κορμό.
Ο περιστροφικός γεμιστήρας χωρά τέσσερα από τα “παχουλά” .44 magnum φυσίγγια και ένα σετ ανθεκτικών σιδερένιων σκοπευτικών έρχεται στάνταρ.
Ο σκελετός έρχεται από το εργοστάσιο με βάσεις για τη χρήση διόπτρας, αν και λόγω διαμετρήματος η χρήση ενός οπτικού στόχαστρου Red Dot είναι προτιμότερη.
Μια μηχανική ασφάλεια τριών θέσεων κλειδώνει τη σκανδάλη ή και την κίνηση του κλείστρου, στις δύο πρώτες εγκοπές ενώ στην τρίτη επιτρέπει τη βολή.
Ο μοχλός της βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κορμού πίσω από το μοχλό του ουραίου, όπως συνηθίζεται σε αυτό τον τύπο όπλου.
Υπάρχουν εκδόσεις με κοντάκιο από ανεκτής ποιότητας ξύλο και μαύρη παραδοσιακή βαφή, αλλά και άλλα από ανοξείδωτο ατσάλι και συνθετικό κοντάκιο για μέγιστη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.

Σύγχρονη καραμπίνα γενικής χρήσης

Σαν ιδέα το Ruger 77/44 πηγαίνει πίσω στην εποχή όπου το ατομικό πιστόλι και τουφέκι μοιράζονταν τα ίδια πυρομαχικά όπως συνέβαινε με το επαναληπτικό Winchester και το περίστροφο Colt που εμφανίστηκαν το 1873.
Δε χρειάζονται όλοι ένα τυφέκιο ικανό για βολές στα 400-600 μέτρα. Ρεαλιστικά μιλώντας, στο σύγχρονο κόσμο τέτοιου βεληνεκούς βολές είναι σπάνιες έξω από εξειδικευμένες αγωνιστικές εφαρμογές.
Σε σχέση με ένα περίστροφο υπάρχουν αρκετά παράπλευρα κέρδη.
Το .44 Magnum μπορεί να είναι “τέρας” σε πιστόλια, αλλά μετατρέπεται σε “αρνάκι” όταν βάλεται από ένα επωμιζόμενο τουφέκι. Μέσα από τη κάνη μήκους 46 εκατοστών του Ruger, το φυσίγγιο ωφελείται και βλητικά, αφού η πλήρης καύση του προωθητικού αυξάνει την αρχική ταχύτητα των βλημάτων και τη συνολική ενέργεια.
Σε σχέση με ένα περίστροφο (που η κάνη δε ξεπερνά τα 15-20 εκατοστά), το Ruger κερδίζει περίπου 20% σε ταχύτητα και 30% σε κινητική ενέργεια, και παραμένει χρήσιμο για επιτυχημένες βολές εντός 150 μέτρων.
Η ύπαρξη γεμιστήρα σημαίνει πως ο χειριστής μπορεί να μεταφέρει στην τσέπη του περισσότερους από έναν και να αντικαταστήσει ή να αλλάξει τύπο πυρομαχικού ανάλογα με τις συνθήκες.

Ιδανικό τουφέκι για δύσβατα πεδία

Το Ruger 77/44 χαίρει μεγάλης εκτίμησης γιατί συνδυάζει ωφέλιμη δύναμη και ευκολία χειρισμού και συντήρησης, χωρίς υπερβολικό λάκτισμα ή μεγάλο κόστος.
Σε μέρη όπως η Αγγλία και η κεντρική Ευρώπη, πολύ συχνά συνδυάζονται με σιγαστήρες, μειώνοντας τον θόρυβο των πυροβολισμών και προστατεύοντας την ακοή του χρήστη.
Για τον ίδιο λόγο είναι εξαιρετικά εργαλεία για να εισάγει κανείς νεαρά παιδιά ή γυναίκες στη σκοποβολή, αφού η ανάκρουση είναι ελάχιστη και δεν δημιουργείται άγχος.
Είναι πραγματικά κρίμα το ότι στην Ελλάδα τέτοια όπλα δε χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, καθώς μοιάζουν τέλεια για τις συνθήκες και το ανάγλυφο της χώρας.
Το μικρό βάρος τους επιτρέπει το πολύωρο βάδισμα σε πυκνόφυτα ορεινά μέρη και συνδυάζουν καλή ευστοχία και ισχύ με μικρή ανάκρουση.
Το δε περιορισμένο βεληνεκές και η μικρότερη δύναμη σε σχέση με τα όπλα που επιτρέπονται εδώ, θα άυξανε σημαντικά την ασφάλεια των εμπλεκομένων.
Βέβαια, αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που θα πρέπει να θίξουμε σε επόμενο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης