Τελευταία Νέα
Gun Room

Η Winchester και ο ταλαντούχος Raniero Testa

Η Winchester και ο ταλαντούχος Raniero Testa
Τα όπλα Winchester και Browning μοιράζονται απάρτια και μηχανισμούς
Η ιστορική αμερικανική φίρμα Winchester, ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στον όμιλο Fabrique National (FN) μαζί με τη Browning.
Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα προϊόντα της έχουν αποκτήσει μια πιο “ευρωπαϊκή χροιά” αφού το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη Viana ης Πορτογαλίας.
Όπως είναι λογικό οι σχεδιάσεις έχουν πολλά κοινά σημεία και τα όπλα Winchester και Browning μοιράζονται απάρτια και μηχανισμούς.
Για την προώθηση του προφίλ των λειόκανων της η Winchester συνεργάζεται με τον Ιταλό σκοπευτή επιδείξεων Raniero Testa που λειτουργεί ως “πρόσωπο” και πρεσβευτής της εταιρείας μέσω των επιδείξεων και άθλων σκοποβολής που πραγματοποιεί.

Ένας σκοπευτής-ροκ σταρ

Ο Testa είναι γεννημένος στην Ιταλία το 1977 και εργάζεται ως επαγγελματίας σκοπευτής και δάσκαλος σκοποβολής.
Εχει εντρυφήσει στα αγωνίσματα του πήλινου στόχου (και σε μικρότερο βαθμό και με το ραβδωτό τυφέκιο).
Στο εντυπωσιακό του βιογραφικό περιλαμβάνονται: η κλήση του στην εθνική ομάδα σκοποβολής της Ιταλίας, η αναγόρευση του σε Ιππότη και ο διορισμός του ως διευθυντή της ακαδημίας σκοποβολής της Winchester.
Kατέχει μια σειρά από εντυπωσιακά παγκόσμια ρεκόρ ευστοχίας και ταχύτητας “σπασίματος” πήλινων δίσκων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει εκείνο της εκτέλεσης 17 επιτυχημένων βολών εναντίον ισάριθμων στόχων που εκτόξευσε στον αέρα με το ένα χέρι, πριν φτάσουν ξανά στο έδαφος!!
Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής και δημοσιογράφων σε χρόνο 2.08 δευτερολέπτων.
Χρειάστηκαν 35 περίπου λεπτά προσπαθειών μέχρι να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα.
Το 2017 ο ίδιος είχε δημιουργήσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χτυπώντας με τον ίδιο τρόπο 13 πήλινους δίσκους σε μόλις 1,6 δευτερόλεπτα.
Μεταξύ άλλων κατέχει και το ρεκόρ ταχύτητας με ραβδωτό τουφέκι για βολή σε 5 σταθερούς στόχους στα 50 μέτρα, εντός ενός δευτερολέπτου.
3_002_9.jpg

Τα όπλα των ρεκόρ

Για να επιτύχει τα πρόσφατα παγκόσμια ρεκόρ του ο Testa χρησιμοποιήσε αυτογεμή λειόκανα αλλά και ραβδωτα της Browning-Winchester.
Αρχικά το Winchester SX3 για το ρεκόρ του 2015 και αργότερα δύο εκδόσεις του SX4 όταν έσπασε τους 13 δίσκους το 2017 και τους 17 φέτος.
Αξίζει να σταθούμε στα χαρακτηριστικά των όπλων αυτών.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι προφανώς οι πολύ μακριές κυλινδρικές αποθήκες, απαραίτητες για να μπορεί να ριχτούν τόσες βολές χωρίς επαναγέμιση.
Για το ρεκόρ του 2017, χρησιμοποίησε ένα SX4 παρόμοιο με εκείνο που θα μπορούσε να αγοράσει κανείς από οποιοδήποτε οπλοπωλείο.
Το τουφέκι έχει κάνη μήκους 76 εκατοστών και η κυριότερη τροποποίηση είναι πως διαθέτει αποθήκη 12 φυσιγγίων (συν 1 στη θαλάμη) για να επιτευχθεί το ρεκόρ.
Η σκόπευση γίνεται μέσω μιας ρίγας στην κορυφή της κάνης και με ένα τυπικό στόχαστρο οπτικής ίνας της Truglo.
Μάλιστα σε ενθύμιση του γεγονότος η Winchester διέθεσε στο κοινό μία αναμνηστική έκδοση που φέρει στον κορμό την υπογραφή του Raniero Testa πάνω στην επινικελωμένη βάση.
Το κοντάκι και η πάπια είναι από μαύρο συνθετικό και το κενό βάρος φτάνει τα 3,5 κιλά.
Το δεύτερο όπλο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει παραχθεί σε κάποια έκδοση για το κοινό, είναι αρκετά “ανορθόδοξο”.
Ενώ βασίζεται στο ίδιο μοντέλο και μήκος κάνης, έχει αναρτηθεί μια ακόμη μακρύτερη αποθήκη χωρητικότητας 16 φυσιγγίων.
Προφανώς εξέχει πέρα από το στόμιο της κάνης και σίγουρα δημιουργεί θέματα ισοροπίας του όπλου κατά την επώμιση.
Το γεγονός ότι πλήρες με 17 φυσίγγια πρέπει να ζυγίζει πάνω από 5 κιλά, αναδεικνύει τη δυσκολία του επιτεύγματος και τη φυσική δύναμη που απαιτείται για να μανουβράρει το Testa με τόση ταχύτητα το όπλο.
Αν και δεν υπάρχει δημοσιευμένη πληροφορία για το συνολικό μήκος, με βάση την αποθήκη φυσιγγίων πρέπει να ξεπερνά τα 1,40 μέτρα.
Ασυνήθιστο είναι και το σύστημα σκόπευσης.
Αντί για ακίδα, σε αυτό το τουφέκι έχει τοποθετηθεί ένα οπτικό σκόπευτρο Micro S-1 της σουηδικής Aimpoint.
Είναι το πρώτο red dot που η εταιρεία σχεδίασε για λειόκανα. Αναρτάται πάνω στη ρίγα της κάνης και ζυγίζει μόλις 140 γραμμάρια.
Προβάλλει μια φωτεινή κόκκινη κουκίδα που το μάτι ξεχωρίζει πολύ ταχύτερα από το παραδοσιακό στόχαστρο.
Μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια ενός εκατοστού στα 100 μέτρα και η μπαταρία του έχει ζωή 5.000 ωρών συνεχούς λειτουργίας.
Έτσι ο σκοπευτής δε χρειάζεται πλέον να “μαντεύει” που θα χτυπήσει η επόμενη βολή του, αλλά το βλέπει ξεκάθαρα από εκεί που τοποθετεί την κουκίδα.
Είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Testa οφείλεται στη χρήση του Aimpoint.
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι οφείλεται στο μηχανισμό λειτουργίας της Winchester SX4.
4_002_7.jpg

Σύστημα αερίων Active Valve

Για να προπονηθεί, o Testa έριξε με το Winchester SX4 20.000 φυσίγγια μέσα σε ένα μήνα.
Αυτό από μόνο του σίγουρα αποτελεί κάποιου είδους ρεκόρ!
Τέτοιος όγκος φυσιγγίων προϋποθέτει μεγάλη φυσική αντοχή από τον αθλητή και ένα κατάλληλο όπλο που δεν τον καταπονεί “μέχρι διάλυσης”.
Το σύστημα λειτουργίας αερίων Active Valve σχεδίασης Browning που ενσωματώνει το SX4 είναι αυτορυθμιζόμενο κα λειτουργεί με ευρύ φάσμα γομώσεων μεταξύ 28 και 62 γραμμαρίων.
”Καρδίά” του είναι ένα κλειστού τύπου πιστόνι που παλινδρομεί γύρω από το σωλήνα της αποθήκης και κινεί το κλείστρο μέσω ενός ελαφρού πολυμερικού μπράτσου.
Το πιστόνι είναι σχεδιασμένο ώστε να χρησιμοποιεί σταθερή ποσότητα αερίων, ανεξάρτητα από τον όγκο της γόμωσης και να διαχέει τα υπόλοιπα στο περιβάλλων μέσα από οπές γύρω από τον ξυστό (πάπια).
Έτσι γλιτώνει το σκοπευτή από υπερβολικό λάκτισμα και καταπόνηση.
2_002_9.jpg
Το κλείστρο αποτελείται από δύο απάρτια, την κεφαλή (που περιέχει τον εξολκέα και τον επικρουστήρα) και το φορέα που κινείται πάνω σε ράγες εντός του κορμού.
Είναι όσο απλό μπορεί να γίνει ένα σύστημα αερίων και ταυτόχρονα διακρίνεται για την ταχύτητα λειτουργίας του.
Πολλά όπλα ισχυρίζονται ότι διαθέτουν “τον ταχύτερο μηχανισμό” αλλά ο πραγματικός βασιλιάς της ταχύτητας είναι το Active Valve της Winchester.
Το αποδεικνύει και το ρεκόρ του Testa. 17 δίσκοι σε 2,08 μεταφράζονται σε θεωρητική ταχυβολία 490 βολών το λεπτό.
Αυτός ο ρυθμός ανήκει σε αυτόματα όπως το Tommy Gun, όχι σε κυνηγετική καραμπίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης