Τελευταία Νέα
Gun Room

Poseidon - Ένα πιστόλι εμπνευσμένο από την Ελλάδα

Poseidon - Ένα πιστόλι εμπνευσμένο από την Ελλάδα

Θα ακολουθήσουν και άλλες αρχαιοελληνικές θεότητες στο μέλλον, μια και το θέμα προσφέρεται

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλέγουν πιστόλια ώς αντικείμενα τέχνης.

Για εκείνους το χρηστικό κομμάτι του όπλου είναι λιγότερο σημαντικό από το αισθητικό και την ιδέα της μοναδικότητας.
Αυτό συνήθως σημαίνει κομμάτια που έχουν επιμεληθεί χαράκτες και καλλιτέχνες, με σκοπό ακριβώς την δημιουργία μοναδικών ή περιορισμένης παραγωγής αντικειμένων προς έκθεση.
Το ρεύμα αυτό είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υπάρχουν εταιρείες όπως η SK Custom στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ που εξειδικεύονται σε φιλοτέχνηση “ειδικών εκδόσεων” πάνω σε όπλα μαζικής παραγωγής.
Το πλέον πρόσφατο τους πρότζεκτ παίρνει έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τους Θεούς του Ολύμπου.
Την έναρξη σηματοδοτεί ένα πιστόλι τύπου Μ1911 με το διακριτικό όνομα “Poseidon” δηλαδή Ποσειδών, ο κυρίαρχος των θαλασσών και κοσμοσείστης.
Ξεκινώντας από το Μάϊο του 2021, θα κατασκευαστούν 200 τεμάχια (001-200) που θα διατεθούν στην αμερικανική αγορά.
Καθένα θα συνοδεύεται από πιστοποιητικά αυθεντικότητας και ένα περιορισμένης έκδοσης νόμισμα που εκδόθηκε για αυτό το σκοπό από την Τράπεζα της Ελλάδος.
poseidon4_002.jpg

Το πιστόλι

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες συλλεκτικές σειρές, τη βάση αποτελεί ένα όπλο μαζικής παραγωγής, ώστε το κόστος να συγκραtείται σε λογικά επίπεδα.
Εν προκειμένω χρησιμοποιείται το Smith&Wesson 1911E.
To “E” σημαίνει πως το πιστόλι έρχεται από το εργοστάσιο με κάποια έξτρα χαρακτηριστικά όπως λειασμένες ακμές σε κορμό και κλείστρο, χαραγμένο “πρόσωπο” στη λαβή για καλύτερη πρόσφυση, αγωνιστικού τύπου ασφάλεια στο σκελετό, ελαφρωμένη σφύρα και ταιριασμένη “ουρά” λαβής (Beavertail). Φυσικά το διαμέτρημα είναι το κλασικό .45 ACP.
Πολλά από τα στοιχεία της σειράς “Ε” θα θεωρούνταν έξτρα σε κάποιους άλλους κατασκευαστές, περιλαμβανομένων των σκοπευτικών τύπου Novak με δύο λευκές κουκίδες πίσω και οπτική ίνα εμπρός.
Ο σκελετός στη συμβολή της λαβής με τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης έχει φρεζαριστεί, ώστε να επιτρέπει βαθύτερο κράτημα στην παλαμη και μικρότερη αναπήδηση.
Ένα οπτικό γνώρισμα που ξεχωρίζει εύκολα τα Smith από τα υπόλοιπα 1911 είναι η ύπαρξη εξωτερικού εξολκέα.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την αρχική πατέντα του Browning με εσωτερικό εξολκέα που διαπερνά τον ολισθητήρα, αλλά στη Smith&Wesson προσάρμοσαν τη δική τους εκδοχή από το μοντέλο 4506, με εξωτερικό όνυχα και ξεχωριστό σπειροειδές ελατήριο.
Υποτίθεται ότι αυξάνει την αξιοπιστία και την ευκολία συντήρησης σε σχέση με τον αρχικό.
Μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιστολιού είναι η κάνη μήκους 12,5 εκατοστών (5 ίντσες) και το πλήρους μεγέθους κλείστρο και λαβή που σημαίνουν ότι ζυγίζει. 1100 γραμμάρια κενό.
Το υλικό κατασκευής είναι ανοξείδωτο ατσάλι που υαλοβολείται για να αποκτήσει ματ φινίρισμα.
posedon2_002.jpg

Το σκάλισμα

Για να αποκτήσουν τη μοναδική τους εμφάνιση οι “Ποσειδώνες”, όταν φτάσουν στην SK Customs διαλύονται και περνούν μια σειρά από νέες επεξεργασίες.
Τα μικρά ανταλλακτικά (ασφάλεια, κουμπί απελευθέρωσης γεμιστήρα, εξολκέας, αναστολέας κλείστρου και δακτύλιος ευθυγράμμισης κάνης) γυαλίζονται και επιχρυσώνονται.
Παράλληλα, στο κλείστρο σκαλίζεται με λέηζερ ένα χαρακτικό μοτίβο εμπνευσμένο από τη μυθολογία του θεού της θάλασσας.
Στη αριστερή πλευρά απεικονίζεται ο Ποσειδών να οδηγεί τα θαλάσσια άλογα του (ιππόκαμποι) πάνω στα κύματα, εν μέσω καταιγίδας και κεραυνών. Αυτή η παράσταση επίσης είναι επίχρυση.
Στα δεξιά, μέσα από τα κύματα της τρικυμίας προβάλλει η τρίαινα του θεού που ταράζει Γή και Θάλασσα.
Το μοτίβο των κυμάτων καλύπτει και την κορυφή του κλείστρου, ενώ οι χαράξεις που χρησιμεύουν για την όπλιση, έχουν τη μορφή φολίδων (όπως τα λέπια των ψαριών).
Όλο το υπόβαθρο των παραστάσεων καλύπτεται από μια επίστρωση χρώματος Άκουα Μαρίνα, που συμβολίζει το χρώμα των θαλασσών.
Τον κορμό διακοσμούν μαίανδροι.
Μοναδικές είναι και οι λευκές λαβές που απεικονίζουν με μπλέ χαρακτικό τον Ποσειδώνα, στη μια πλευρά να κραδαίνει τρίαινα και στην άλλη να ιππεύει ανάμεσα στα κύματα. Και εδώ το πλαίσιο στεφανώνεται με μαιάνδρους.
Μπορεί για τα δικά μας μετρα να αγγίζει τα όρια του “κίτς”, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναπτύσσεται μια λατρεία για τους αρχαίους πολεμικούς λαούς της Ευρώπης (Ελληνες, Ρωμαίοι, Βίκινγκς, κλπ.).
Αυτή τροφοδοτεί μια αίσθηση συνέχειας και προέλευσης από παλαιότερες ευρωπαϊκές “ρίζες” που μεταφέρθηκαν στη Νέα Γη από τους μετανάστες, οι απόγονοι των οποίων δεν αρκούνται μόνο στην ταυτότητα του αμερικανού.
poseidon3_002.jpg

Η καλλιτέχνης

Υπεύθυνη για τη δημιουργία του μοτίβου είναι μια από τις σπουδαιότερες χαράκτριες και εικαστικές καλιτέχνιδες στο χώρο η κα. Melissa McMinn (Μελίσσα ΜακΜίνν).
Μέλος της αμερικανικής συντεχνίας μαέστρων χαρακτών (Guild of Master Engravers), η McMinn είναι γνωστή για την χάραξη πρωτότυπων σχεδίων πάνω σε όπλα και μαχαίρια, αλλά και τις ικανότητες της στη ζωγραφική με θέματα από την αμερικανική Δύση.
Γεννημένη στο Κάνσας και ζώντας σε μια κωμόπολη έξω από το εθνικό πάρκο Γιοσεμάϊτ, διατηρεί ένα στούντιο που συνεργάζεται με οπλουργούς με σκοπό τη δημιουργία μοναδικών, σκαλισμένων όπλων.
Έχει φιλοτεχνήσει μοναδικά όπλα για την Cabot και από το 2015 και έκτοτε κερδίζει συχνά διακρίσεις με τα έργα της.
Σύμφωνα με την ίδια, εμπνεύστηκε από το μύθο του θεού της θάλασσας προσπάθησε να αποδώσει τον ευέξαπτο και βίαιο χαρακτήρα του.
Τα κύματα και η τρικυμία συμβολίζουν τον θυμό του Ποσειδώνα, όπως μας περιγράφεται στον Όμηρο.
Και βέβαια, τι καλύτερο από ένα μεγάλο, ατσαλένιο “σαρανταπεντάρι” για να συμβολίσει τη δύναμη και την οργή του Ποσειδώνα.
Συμπεραίνουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αρχαιοελληνικές θεότητες στο μέλλον, μια και το θέμα προσφέρεται.
Εξάλλου, το όνομα της σειράς είναι Gods of Olympus, δηλαδή “Θεοί”, που σημαίνει ότι η κυρία McMinn σχεδιάζει να δώσει και συνέχεια.
Με δεδομένο ότι η Αθηνά απεικονίζεται στη μία πλευρά του αναμνηστικού νομίσματος και ο Ζεύς ή ο Άρης είναι προφανείς επιλογές, μαλλον παρόμοια όπλα θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης