Τελευταία Νέα
Gun Room

Πιστόλι υψηλής ταχύτητας

Πιστόλι υψηλής ταχύτητας
Ο στόχος της σχεδίασης ήταν να επιτυγχάνει το Field Pistol διασπορά λιγότερη των 10 εκατοστών στα 100 μέτρα και να μπορεί να καταβάλλει θηράματα βάρους 150 κιλών
Είναι ευκολότερο για μικρούς κατασκευαστές να είναι καινοτόμοι και πρωτοπόροι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ταχύτερα και τα όνειρα μιας “σφιχτοδεμένης” σχεδιαστικής ομάδας πραγματοποιούνται ευκολότερα.
Έτσι και με την τσεχική FK Brno, που έχει την έδρα του στην ίδια πόλη με τη CZ, στο Μπρνό της Μοραβίας. Μάλιστα οι δύο επιχειρήσεις έχουν συνεργασία με την FK να παράγει ανταλλακτικά υψηλής ποιότητας για τη διάσημη γείτονα της.

FK Field Pistol, πιστόλι μεγάλων αποστάσεων

Η FK διαθέτει τεχνογνωσία στη μεταλλουργία, εμπειρία από την παραγωγή ανταλλακτικών, εξαιρετικής ποιότητας εργαλειομηχανές και το “μικρόβιο” να κατασκευάσει το πιό πρωτοποριακό πιστόλι που μπορεί.
Έτσι το 2015 παρουσίασε το εντυπωσιακό Field Pistol σε ένα νέο διαμέτρημα. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός πιστολιού που επιτυγχάνει ακρίβεια και ισχύ αραβίδας και πρακτικό βεληνεκές 150 μέτρων.
2_002_3.jpg
Παρόμοιες επιδόσεις επιτυγχάνουν πιστόλια όπως το Desert Eagle .44 και περίστροφα μεγέθους Ruger Super Blackhawk ή Smith Wesson 29.
Όμως οι διαστάσεις και το βάρος αυτών των όπλων τα καθιστούν δύσχρηστα για το μέσο χρήστη. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από τη CZ, το Field Pistol έχει στοιχεία από το μοντέλο 75.
Το κλείδωμα της κάνης, ο τρόπος που οι ράγες του κλείστρου κινούνται εντός του σκελετού και το σχήμα της λαβής, αντιγράφουν το πασίγνωστο τσέχικο πιστόλι.
Το σύστημα της σκανδάλης μονής ενέργειας φαίνεται να προέρχεται αυτούσιο από το αγωνιστικό 75TS.
Όχι οτι αυτό είναι κακό, το CZ 75 είναι ίσως το πλέον αντιγραμμένο πιστόλι στον κόσμο.
Η FK που παράγει μικρό αριθμό όπλων έπραξε σοφά χρησιμοποιώντας τα σχέδια και απάρτια του συνεργάτη της αντί να “ανακαλύψει τον τροχό” από την αρχή.
Εκεί που χρειάστηκε να καινοτομήσει ήταν στην ευθυγράμμιση της κάνης με το σκελετό και τον έλεγχο της ανάκρουσης.
Ενα βαρίδι από βολφράμιο παλινδρομεί κατά μήκος του άξονα του επανατατικού ελατηρίου, μετριάζοντας την αναπήδηση της κάνης και μειώνοντας την ανάκρουση.
Για την ευστοχία, ένας δακτύλιος ευθυγράμμισης περιβάλλει την αγωνιστικών προδιαγραφών κάνη και την επαναφέρει στο ίδιο σημείο μετά από κάθε κύκλο λειτουργίας.
3_002_2.jpg

Ο στόχος της σχεδίασης ήταν να επιτυγχάνει το Field Pistol διασπορά λιγότερη των 10 εκατοστών στα 100 μέτρα και να μπορεί να καταβάλλει θηράματα βάρους 150 κιλών.
Για να υποστηρίξει καλύτερα την ευστοχία σε μεγάλες αποστάσεις, το Field Pistol διαθέτει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά με πολύ λεπτή ακίδα (ώστε να μην “καλύπτονται” οι στόχοι από το προφίλ της) και στο κλείστρο υπάρχει βάση για σκόπευτρο ερυθρής κουκίδας. Ενα πατενταρισμένο πτυσόμενο “κοντάκιο” προσαρμόζεται και αφαιρείται εύκολα στη βάση της λαβής, ώστε να σταθεροποιείται το όπλο στον ώμο του σκοπευτή.

Φυσίγγιο 7.5mm FK

Συνήθως η δύναμη στα όπλα χειρός επιτυγχάνεται με βολίδες μεγάλου βάρους (όπως είναι το .44 Magnum), αλλά η ανάκρουση και το μέγεθος του φυσιγγίου θέτουν μεγάλους περιορισμούς.
Οι Τσέχοι λοιπόν πήραν το αντίθετο δρόμο. Αναβίωσαν την ευρωπαϊκή παράδοση των μικρών και υπερταχέων βλημάτων που πρώτοδίδαξε η Mauser το 1896 και εξέλιξαν οι σοβιετικοί με το 7,62 Tokarev.
Τα διαμετρήματα αυτά “έσπρωχναν” ελαφρές σχετικά βολίδες (6 γραμμαρίων) με μεγάλες ταχύτητες για να επιτύχουν υψηλή κινητική ενέργεια με χαμηλή ανάκρουση.
Το νέο φυσίγγιο 7.5 FK είναι βασισμένο σε ένα κάλυκα διαμέτρου 10mm, στενώμένο ώστε να δέχεται βολίδες (πραγματικής) διαμέτρου 7,8 χιλιοστών και βάρους 6,15 γραμμαρίων (95grain).
4_002_2.jpg

Με τη χρήση σύγχρονων πυρίτιδων, η ταχύτητα εξόδου από την κάνη μήκους 15 εκατοστών ξεπερνά τα 610 m/sec (μέτρα ανά δευτερόλεπτο).
Η παραγώμενη ενέργεια αγγίζει τα 810 ποδόλιβρα.
Οι βολίδες αυτές σε απόσταση 100 μέτρων διατηρούν σχεδόν 50% περισσότερη ισχύ από εκείνη που έχει το 9mm Para στην έξοδο της κάνης.
Η ενέργεια ξεπερνά το 10mm Auto και αγγίζει τα επίπεδα του .41 Magnum.
Τα εντυπωσιακά αυτά βαλλιστικά δεδομένα ξεφεύγουν από τα όρια των πιστολιών. Όσον αφορά την ταχύτητα και την ευθύγραμμη τροχιά προσεγγίζουν τις κοντόκανες αραβίδες.
Για να επιτευχθούν, το πυρομαχικό λειτουργεί σε υψηλότερα επίπεδα πίεσης από κάθε άλλο κοινό διαμέτρημα πιστολιού.
Οι κάλυκες έχουν παχύτερα τοιχώματα από το σύνηθες για πιστόλια και αντέχουν πίεση λειτουργίας 50.000 psi (συγκριτικά το 9X19 mm ή το .41 Magnum λειτουργούν στα 35.000 psi).

Περιορισμένη παραγωγή και εναλλακτικά φυσίγγια

Το Field Pistol είναι ένα ένα ικανότατο σύγχρονο πιστόλι με ασυνήθιστες επιδόσεις αλλά αυτό έχει κάποιο τίμημα. Οι μηχανουργικές κατεργασίες και τα μεταλλα που χρησιμοποιούνται κοστίζουν.
Οι τιμές αρχίζουν στα 6.500 ευρώ και περιλαμβάνονται 3 εναλλακτικά σκόπευτρα και δύο γεμιστήρες των 15 φυσιγγίων.
Αλλά και τα πυρομαχικά δεν είναι φθηνά, αφού κοστίζουν 60 ευρώ για ένα κουτί των 50 τεμαχίων. Σημαντικότερο ίσως είναι ότι προς το παρόν κανείς εκτός από την FK δε διαθέτει φυσίγγια σε αυτό το διαμέτρημα.
Υπάρχουν δύο τύποι: Κοίλης αιχμής (hollow point) και συμπαγείς με επίπεδη αιχμή.
Για να κάνει το όπλο ελκυστικότερο σην αγορά η FK Brno, προσφέρει σε κάθε σετ μια έναλλακτική κάνη σε διαμέτρημα 9mm Para, .40 SW ή 10mm Auto.
Για τα δύο τελευταία δεν απαιτείται αλλαγή ελατηρίου ή γeμιστήρων γιατί είναι συμβατά με το 7.5 FK. Έτσι μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το όπλο με αυτά τα διαδομένα φυσίγγια για εξάσκηση και να “φυλάει” τα 7.5 FK για κυνήγι και μεγαλύτερες αποστάσεις.
Το 10mm βέβαια είναι η ενδεδειγμένη εναλλακτική για τον όγκο και το βάρος του όπλου και αποτελεί αξιοπρεπές διαμέτρημα κυνηγίου.
Επίσης σημαντικό είναι ότι το όπλο δεν είναι ασυήθιστα μεγάλο ή ογκώδες. Σε διαστάσεις είναι ελάχιστα μακρύτερο από άνα CZ 75TS ή ένα Glock 34 και για αυτό ευθύνεται η μακρυά κάνη των 15 εκατοστών.
5_002.jpeg

Το πατενταρισμένο σύστημα επανατατικού ελατηρίου και ο χαμηλός άξονας της κάνης οδηγούν σε ανεκτή ανάκρουση και “λογικές” διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Robert Pincus (Ρόμπερτ Πίνκους) που έχει δοκιμάσει διεξοδικά το Field Pistol για λογαριασμό της FK Brno, η ανάκρουση δεν ξεπερνά αυτή του “σαρανταπενταριού” (.45 ACP+Ρ), αλλά εκλύεται διπλάσια ενέργεια και το πιστόλι επιτυγχάνει συστηματικά διασπορές 5Χ5 εκατοστών στα 100 μέτρα.
Αν και προορισμένο για πολύ μικρό κοινό, το Field Pistol έχει βρεί ήδη θιασώτες στα χέρια κυνηγών (κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική).
Η FK Brno πρόσφατα παρουσίασε μια οικονομικότερη του έκδοση με πολυμερικό σκελέτό και κοντότερη κάνη για ατομική οπλοφορία.
Αναρωτιέμαι αν στο κοντινό μέλλον, κάποια οπλοβιομηχανία υιοθετήσει το διαμέτρημα 7.5 FK σε μοντέλο ευρείας παραγωγής. Σκεφτείτε ένα CZ 97 ή ένα Sig 220 με βαλλιστικές επιδόσεις που επισκιάζουν το .357 Magnum και αναχορηγία 10 βολών. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης