Τελευταία Νέα
Gun Room

Sig Sauer P 320: Πολυμορφική οικογένεια πιστολιών

tags :
Sig Sauer P 320: Πολυμορφική οικογένεια πιστολιών
Το Ρ320 είναι ένα πολυμερικό πιστόλι χαμηλού βάρους που αποκλίνει από την παράδοση της γερμανικής εταιρείας

To Sig Sauer Ρ320 έγινε ευρύτερα γνωστό το 2017, όταν η “στρατιωτικοποιημένη” εκδοχή του κέρδισε το διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού για το πρόγμαμμα ΧΜ17 MHS (Modulat Handgun System).
Η κύρια διαφορά είναι η ύπαρξη χειροκίνητης ασφάλειας στο στρατιωτικό μοντέλο και η διαφορετικών προδιαγραφών βαφή.

Νέα γενιά Sig Sauer

Το Ρ320 είναι ένα πολυμερικό πιστόλι χαμηλού βάρους που αποκλίνει από την παράδοση της γερμανικής εταιρείας.
Δε διαθέτει εξωτερική σφύρα, μοχλούς ασφαλείας ή το χαρακτηριστικό σχήμα λαβής. Ο κορμός του αποτελείται από ένα πλαστικό “κέλυφος” το οποίο λειτουργεί ώς χειρολαβή και δεν αποτελεί ουσιαστικό μέρος του όπλου.
Το πραγματικό απάρτιο -και αυτό που νομικά χαρακτηρίζεται ως “όπλο” - είναι ένα εσωτερικό μεταλλικό σασί που η Sig ονομάζει Fire Control Unit (Μονάδα Ελέγχου Πυρός).
Αυτή η επαναστατική ευρεσιτεχνία είναι μια μονάδα που περιέχει τον πυροδοτικό μηχανισμό, τις ράγες πάνω στις οποίες ολισθαίνει το κλείστρο και το σασί που κλειδώνει η λαβή, η κάνη, οι πίροι και το επαναστατικό ελατήριο.
Πάνω στην FCU χαράσσεται ο σειριακός αριθμός του κάθε Ρ230.
2_26.jpg
Ο ιδιοκτήτης μπορεί να εναλλάσει τις λαβές, τα κλείστρα, τις κάνες με άλλα διαφορετικού μεγέθους ή διαμετρήματος ανάλογα με τη χρήση.
Για παράδειγμα, οι κάνες 9 NATO, .40SW , .357 SIG και τα αντίστοιχα κλείστρα μπορούν να φορεθούν στον ίδιο σκελετό και να καλύπτουν ανάγκες καλυμμένης οπλοφορίας, υπηρεσιακής χρήσης ή αγωνιστικής σκοποβολής με ένα ουσιαστικό όπλο. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση ήταν που κέρδισε και το διαγωνισμό των Αμερικανών, αφού πρακτικά μειώνει το κόστος κτήσης και συντήρησης ενός μεγάλου αριθμού πιστολιών.
Η σπονδυλωτή σχεδίαση σημαίνει εύκολη αντικατάσταση τυχόν καταστραμμένων ή φθαρμένων απαρτίων χωρίς πολύπλοκη οπλουργική εργασία και κόστη. Επίσης με τις πρόσθετες λαβές, τα όπλα μπορούν να προσαρμόζονται στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και ανάγκες εκάστου χειριστή.
3_19.jpg
Εργονομία και χειρισμός

Το σχήμα του Ρ320 ακολουθεί τη μοντέρνα τάση για καμπύλες γραμμές.
Διαθέτει ράγα picatinny που είναι ενσωματωμένη κάτω από κάλυμμα του επαναστατικού ελατηρίου.
Δύο κοιλότητες πάνω από το κομβίο απελευθέρωσης του γεμιστήρα λεπταίνουν την περιφέρεια της λαβής, βοηθώντας εκείνους που έχουν μικρότερα δάχτυλα.
Η σκανδάλη είναι κυρτή και λεία και στερείται του γλωσσιδίου ασφαλείας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε πιστόλια που βάλλουν με απευθείας έλξη του επικρουστήρα.
Οι διατάξεις ασφάλειας του Ρ320 δεν απενεργοποιούνται από την κίνηση της σκανδάλης όπως πχ. σε ένα Glock.
3_20.jpg
Πάντως ενσωματώνει αδρανειακή ασφάλεια επικρουστήρα και ασφάλεια αποκοπής.
Η φιλοσοφία του πιστολιού είναι μινιμαλιστική.
Κανείς “περιττός” μοχλός, χειριστήριο ή διάταξη ασφάλειας που να απαιτεί ιδιαίτερη εξοικείωση. Συγκριτικά με αυτό που μας έχει συνηθίσει επί δεκαετίες η Sig Sauer με τους ξεχωριστούς μοχλούς αφόπλισης (decockers) και τις πολύπλοκες σκανδάλες μονής/διπλής ενέργειας, αποτελεί επανάσταση.
4_17.jpg
Γύρω από το σασί FCU η Sig Sauer χτίζει μία ολόκληρη σειρά από μοντέλα για σκοποβολή, οπλοφορία ή υπηρεσιακή χρήση.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν έξι διαφορετικές “λαβές” και αρκετοί συνδυασμοί κανών, κλείστρων, στόχαστρων και διαμετρημάτων που εναλλάσονται σε κοινό σασί.
Η πολυμορφικότητα του Ρ320 ανοίγει κάποιες ενδιαφέρουσες προοπτικές.
Για παράδειγμα μπορεί ένας κάτοχος να συνδυάζει τον συμπαγή κορμό απόκρυψης με μακρύ κλείστρο κάνη για καλύτερη ευστοχία, ή να το μετατρέπει από διαμέτρημα 9mm σε .40SW.
Αποτελεί μια νέα εξέλιξη που δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές στο μέλλον.
5_16.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης