Τελευταία Νέα
Gun Room

BRNO ZKR 551: Ακρίβεια από το σιδερένιο παραπέτασμα

BRNO ZKR 551: Ακρίβεια από το σιδερένιο παραπέτασμα
Oι μηχανισμοί σκανδάλης μπορούσαν ευκολότερα να τροποποιηθούν για χαμηλότερο βάρος έλξη
Σχετικά Άρθρα

Τα περισσότερα περίστροφα έχουν σχεδιαστεί αρχικά για στρατιωτική ή κυνηγετική χρήση και αργότερα τροποποιήθηκαν για αγωνιστική χρήση.
Το σημερινό μας θέμα είναι διαφορετικό.
Σχεδιάστηκε από τους διάσημους Τσέχους αδελφούς Κούκι (που αργότερα μας έδωσαν και το CZ 75) ZKR – Zbrojovka-Koucký-Revolver = Περίστροφο Ζμπρογιόβκα-Κούκι ειδικά για το αγώνισμα του σταθερού στόχου.
Για όσους δεν είναι σχετικοί με το αγώνισμα, το πιστόλι ανδρών γίνεται έναντι στόχων στα 25 μέτρα και χωρίζεται σε δύο στάδια: 30 βολές ακρίβειας και 30 βολές “ταχύτητας”.
Στο πρώτο μέρος, οι στόχοι μένουν συνεχώς ορατοί κατά τη διάρκεια των βολών και οι σκοπευτές μπορούν να προετοιμάσουν την κάθε βολή κατά το δοκούν. Στο δεύτερο, οι στόχοι προβάλλονται μόνο για 3 δευτερόλεπτα κάθε φορά, πριν ξαναχαθούν από το οπτικό πεδίο του αθλητή.
Στη δεκαετία του 50 και του 60, τα περίστροφα είχαν την πρωτοκαθεδρία, θεωρούμενα πιο αξιόπιστα και ακριβή από τα πιστόλια.
Επιπλέον, οι μηχανισμοί σκανδάλης τους μπορούσαν ευκολότερα να τροποποιηθούν για χαμηλότερο βάρος έλξης.

Ολυμπιακών προδιαγραφών από την αρχή

Οι μεγαλοφυείς Josef and František Koucký (Γιόζεφ και Φράντιτσεκ Κούκι), εντάλθηκαν από την κρατική Zbrojovka Brno 1956 να φτιάξουν ένα περίστροφο σχεδιασμένο γύρω από το φυσίγγιο .32 Smith Wesson Long (.32 SWL), που ήταν το κατεξοχήν πυρομαχικό ακριβείας για τα ολυμπιακά αγωνίσματα πιστολιού.
Με τη βοήθεια του Augustin Necas (Ογκουστίν Νέκας), που είχε αναπτύξει και παλιότερα περίστροφα για λογαριασμό της CZB, ενσωμάτωσαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά για αυτού του είδους σκοποβολή.
Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του ΖΚR 551 είναι ο εξωτερικός εξωστήρας που εδρεύει στη δεξια πλευρά του κορμού, παράλληλα με την κάνη.
Έχει τη μορφή ράβδου και προέρχεται σχεδόν αυτούσιος από το περίστροφο Colt 1873.
Για την απόρριψη άδειων καλύκων, κάθε θαλάμη ευθυγραμμίζεται με τον άξονα του εξωστήρα και μέσω μιας πύλης που υπάρχει στο δεξιό πλευρό του σκελετού, γίνεται η απόρριψη.
Αυτή η αναχρονιστική μέθοδος που είχε ήδη εγκαταλειφθεί από το 1899, επιβλήθηκε από την ανάγκη για μέγιστη ακρίβεια.
Το 551, σε αντίθεση με κάθε άλλο σύγχρονο περίστροφο, χρησιμοποιεί σταθερό βυκίο ("μύλο").
Στα περίστροφα, όπου το βυκίο απασφαλίζει και κινείται (συνήθως αριστερά) έξω από τον κορμό για γέμιση και απογέμιση, υπάρχουν δύο προβλήματα.
Το ένα είναι ότι ο άξονας που συγκρατεί το βυκίο βασίζεται σε κάποιας μορφής περιστρεφόμενη μπράτσο. Επιπλέον, όταν επανέρχεται σε θέση λειτουργίας πρέπει να κλειδώνεται σε κάποια σημεία (συνήθως δύο: κατά μήκος του άξονα και στο κάτω μέρος ή πίσω μέρος του βυκίου) ώστε να ευθυγραμμίζονται οι θαλάμες με την κάνη.
Όλα αυτά είναι σημεία που που με τον καιρό αποκτούν ανοχές, υπονομεύοντας την ακρίβεια.
Η λύση των Koucký ήταν να κλειδώσουν μόνιμα το βυκίο σε ένα σταθερό άξονα, ώστε να μην αλλάζει η σχετική θέση της κάνης με τις έξι θαλάμες.

Μελετημένο στις λεπτομέρειες

Η εξωτερική εικόνα του φινιρίσματος δεν προδιαθέτει για την ποιότητα που κρύβει στο εσωτερικό του.
Οι μεταλλικές επιφάνειες καλύπτονται με μαύρη βαφή και τα πλακίδια της λαβής είναι από απλό ξύλο με μηχανοποίητες ψάθες.
Μια προσεκτικότερη εξέταση δείχνει εξαιρετικής ποιότητας μηχανουργική κατεργασία χωρίς χαρακιές και σημάδια από κοπτικά εργαλεία.
Για τη μέγιστη ευκολία των σκοπευτών, τα ZKR551 εξοπλίζονταν με λεπτά και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά και σκανδάλης αποκλειστικά μονής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι η σφύρα οπλίζεται με το χέρι του σκοπευτή και απαιτείται πολύ μικρό βάρος για την πυροδότηση.
Επιπλέον το βάρος και η διαδρομή της σκανδάλης μετά την απελευθέρωση της σφύρας ρυθμίζονται ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.
Σχεδόν όλα τα όπλα κατασκευάστηκαν με κάνες μήκους 15cm. Αρκετά μακριές ώστε να εξασφαλίζεται καλή σκοπευτική γραμμή και απορρόφηση ανάκρουσης, αλλά συνάμα αρκετά ελαφρές.
Έτσι δε ζυγίζουν πάνω από ένα κιλό (1kg) και δε κουράζουν σε πολύωρες προπονήσεις.
Σε αντίθεση με τα πιστόλια, η λαβή των περιστρόφων είναι εύκολο να τροποποιηθεί με ξύλινα πλακίδια που ταιριάζουν απόλυτα στο χέρι.

Επιτυχημένη καριέρα

Το ZKR551 φτιάχτηκε σε σχετικά μικρές ποσότητες αφού ήταν ένα εξειδικευμένο "εργαλείο".
Από το 1957 μέχρι το 1971 κατασκευάστηκαν στην Τσεχοσλοβακία περίπου 2.500 αντίγραφα σε διαμέτρημα περιφερειακής πυροδότησης .22LR, .32 SWL, 7,62 Nagant και .38 Special που τελικά αναδείχτηκε στο πλέον δημοφιλές για εξαγωγές.
Με τη βοήθεια του η ομάδα της Τσεχοσλοβακίας πήρε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας το 1958. Ακολούθησαν πολλές διακρίσεις και το όπλο απέκτησε αίγλη και ζήτηση και έξω από το ανατολικό μπλοκ.
Αρκετά βρήκαν το δρόμο τους για την Αγγλία και τον Καναδά και χρησιμοποιήθηκαν σε αγώνες ακριβείας.
Στην πράξη αποδείχτηκαν πολύ γερά και αξιόπιστα περίστροφα που ακόμη και σήμερα επιδεικνύουν αξιοζήλευτη ακρίβεια.
Η φήμη του ZKR ήταν τόσο καλή που το 1992, η ιδιωτική πλέον CZ το επανέφερε κατασκευάζονταν 300 επιπλέον αντίγραφα σε .38 Special. Ετούτα διαφέρουν μόνο στις σφραγίδες αφού φέρουν την επιγραφή "Made in Czech Republic" και τη νεότερη γραμματοσειρά της εταιρείας.
Αν και δεν έγινε ποτέ "συλλεκτικό" από άποψη υψηλής τιμής, έχει πάντα ένα πιστό κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης