Football Talk

Η απότομη άνοδος της Ράντερς δεν είναι μόνο… εντός συνόρων!

Η απότομη άνοδος της Ράντερς δεν είναι μόνο… εντός συνόρων!

Έκανε την έκπληξη και μπήκε στις ευρωπαϊκές θέσεις τη περασμένη σεζόν. Ωστόσο, η Ράντερς αποδεικνύει πως η άνοδος της, δεν είναι απλώς μία «παραμυθένια» παρένθεση…

Η είσοδος του Europa Conference League στις ζωές του ποδοσφαιρικό κοινού, είχε ως μοναδικό στόχο, να δώσει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερες ομάδες της Ευρώπης, να νιώσουν το συναίσθημα μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων, δεν ήταν λίγοι οι σύλλογοι που συστήθηκαν στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Η Ράντερς είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί στη Δανία να έχει κάνει την διαφορά από πέρσι, όμως στην Ευρώπη, έκανε την αρχή κόντρα στην Άλκμααρ του Παυλίδη. Στην πρεμιέρα των ομίλων πήρε την ισοπαλία με 2-2 και έδειξε πως έχει όλα τα φώτα να κάνει την διαφορά.

Πίστη σε προπονητή και πλάνο…

Το περσινό αλλά και φετινό αποτέλεσμα της Ράντερς, δεν είναι τυχαίο. Η δανέζικη ομάδα έχει επενδύσει σε ένα πλάνο και πάνω αυτό, έχει χτίσει το σημερινό ρόστερ. Η αρχή έγινε με τον προπονητή. Ο Τόμας Τόμασμπεργκ προσλήφθηκε το καλοκαίρι του 2018 με στόχο να δημιουργήσει έναν σύλλογο που θα είναι ανταγωνιστικός στην Δανία και θα κυνηγήσει μία έξοδο στην Ευρώπη.

Με μικρό μπάτζετ και περιορισμένο αριθμό μεταγραφών, ο 46χρονος προπονητής έκανε την αρχή προς την άνοδο του συλλόγου. Μέχρι και πέρσι, οι απόπειρες ήταν αποτυχημένες (μόνιμα κάτω από την 7άδα), όμως στον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα έδειχνε στοιχεία εξέλιξης. Τη περσινή σεζόν, έγινε η απόλυτη διαφορά.

Με κορυφαίο τον Αλάι Καμαρά, ο δανέζικος σύλλογος έκανε την διαφορά και τερμάτισε στην 5η θέση της κατηγορίας, παίρνοντας αυτόματα και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου τα τελευταία χρόνια για τον σύλλογο, δεδομένου του χαμηλού μπάτζετ. Από την πλευρά του, ο Δανός προπονητής δεν άλλαξε ποτέ τις σκέψεις του για το 4-4-2 με δύο 6άρια, κάτι που τελικά του… βγήκε. Ταυτόχρονα, κατέκτησε και το κύπελλο Δανίας, το οποίο ήταν μόλις το δεύτερο της ιστορίας της.

Βασικός κορμός με μία… απώλεια!

Στη φετινή μεταγραφική περίοδο, η Ράντερς μπορεί να έκανε την έκπληξη στην Δανία, όμως δεν είδε τους βασικούς ποδοσφαιριστές της να αποχωρούν. Συγκεκριμένα, κράτησε όλο τον βασικό κορμό που ήθελε ο Δανός τεχνικός εκτός από έναν. Τον Ματίας Γκριβ, ο οποίος έφερε και τα μοναδικά έσοδα στον σύλλογο στη μεταγραφική περίοδο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός κόστισε ένα εκατ. ευρώ στη Μπρόντμπι και γέμισε τα ταμεία του συλλόγου.

Από την άλλη, στις μεταγραφές, Στέφεν Όντεϊ ήταν η μεγαλύτερη ενίσχυση για την Ράντερς. Ο 23χρονος φορ αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από την Γκενκ με οψιόν αγοράς στο 1,5 εκατ. ευρώ ενόψει του επόμενου καλοκαιριού. Παράλληλα και ο Σίμον Τίμπλινγκ με μόλις 200 χιλιάδες ευρώ από την Έμεν, έφερε ποιότητα και εμπειρία στον άξονα.

Παραλίγο να αποκλείσει την Γαλατασαράι…

Η Ράντερς ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι στα play off του Europa League. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Γαλατασαράι. Μία δύσκολη αντίπαλος, την οποία οι Δανοί ποτέ δεν φοβήθηκαν και το έδειξαν στον αγωνιστικό χώρο. Στο πρώτο ματς στη Δανία, το ματς έμεινε στο 1-1, με τους γηπεδούχους να έχουν αρκετές ευκαιρίες να πάρουν ακόμα και τη νίκη.

Στην Τουρκία, λίγο έλειψε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Η Ράντερς προηγήθηκε στο πρώτο 10λεπτο και κράτησε το προβάδισμα πρόκρισης μέχρι το 48ο λεπτό, όταν και η «τσιμπόμ» ισοφάρισε σε 1-1. Στο 59’ τελικά έγινε και το 2-1, το οποίο έστειλε τη Ράντερς στους ομίλους της Europa Conference League με Άλκμααρ, Κλουζ και Γιαμπλόνετς. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το μακρινό 1968/69, όταν είχε φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στη γερμανική Κολωνία.

Αυτή τη στιγμή, Ράντερς βρίσκεται στην 4η θέση του πρωταθλήματος έπειτα από οκτώ αγωνιστικές, με μόλις δύο ήττες. Δείχνει πως είναι έτοιμη να φτιάξει το όνομά της και απέναντι στην Άλκμααρ, το επιβεβαίωσε.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης