Football Talk

Μπενφίκα: Η «πτήση» προς τον ποδοσφαιρικό «Γαλαξία» καθυστέρησε 343 ημέρες

Μπενφίκα: Η «πτήση» προς τον ποδοσφαιρικό «Γαλαξία» καθυστέρησε 343 ημέρες

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 2020. Η Μπενφίκα γνώριζε την ήττα στη Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΟΚ με 2-1 και η προοπτική της συμμετοχής στους Ομίλους του UEFA Champions League έμελλε να μείνει απραγματοποίητη. Η δεύτερη εποχή του Ζόρζε Ζεζούς στους «Αετούς», ξεκινούσε με τους χειρότερους οιωνούς.

Γράφει ο Κώστας Γιαλιτάκης

Έντεκα μήνες αργότερα, η εικόνα μοιάζει πλήρως ανεστραμμένη. Μετά από δύο σκληρούς, απαιτητικούς αλλά και αγωνιώδεις αγώνες με την Αϊντχόφεν, η Μπενφίκα κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Πόσοι το περίμεναν εντός του… «οίκου» των Encarnados; Λίγοι, ίσως.

Πόσοι το περίμεναν εκτός αυτού; Σίγουρα ελάχιστοι.

Η Μπενφίκα ερχόταν από μία, πέραν πάσης αμφιβολίας, κάκιστη χρονιά. Το καλοκαίρι του 2020 η τότε διοίκηση δαπάνησε έναν πακτωλό χρημάτων με στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες. Ωστόσο, η αγωνιστική πορεία δεν ταυτίστηκε στο ελάχιστο με την εντυπωσιακή μεταγραφική κινητικότητα. Ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, ηττήθηκε στον τελικό του Σούπερ Καπ, αποκλείστηκε από το Λιγκ Καπ. Όσο για το πρωτάθλημα; Η Μπενφίκα ολοκλήρωσε τη σεζόν 2020-21 στην 3η θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από την Πόρτο και εννέα βαθμούς πίσω από την αιώνια αντίπαλο και συμπολίτισσά της Σπόρτινγκ.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς, ο Ζόρζε Ζεζούς αμφισβητήθηκε έντονα. Ούτως ή άλλως, είχε χάσει το έρεισμά του στον κόσμο της ομάδας από το καλοκαίρι του 2015 όταν άφησε το ντα Λουζ για χάρη του Ζοζέ Αλβαλάδε. Έκτοτε, για την πλειοψηφία των Benfiquistas, από Ζεζούς είχε μετατραπεί σε… Ζούδας.

r900010_1296x729_16-9.jpg

Παρόλο που συχνά πυκνά τα ρεπορτάζ τον ήθελαν υπ’ ατμόν, ο 67χρονος τεχνικός από την Αμαδόρα παρέμεινε στο πόστο του. Το φετινό καλοκαίρι βρέθηκε και αυτός μπροστά σε μια πολύ μεγάλη όσο και δυσάρεστη έκπληξη: η σύλληψη του Λουίς Φιλίπε Βιέιρα για οικονομικές ατασθαλίες και η αποπομπή του από τον προεδρικό θώκο έφερε την Μπενφίκα ενώπιον μίας νέας εποχής.  

Με νέο διοικητικό ηγέτη την παλιά δόξα όχι μόνο της ομάδας αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Ρούι Κόστα, οι «Αετοί» κινήθηκαν μετρημένα στο μεταγραφικό παζάρι. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν στοχευμένες. Η προσαρμογή στο 3-4-3 το οποίο από πέρυσι υιοθέτησε ο Ζ.Ζ. άρχισε να αποδίδει καρπούς. Παράλληλα, (επαν)εμφανίστηκαν ξεχασμένοι «ήρωες». Λέγε με Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ο Έλληνας τερματοφύλακας που πέρυσι έχασε την θέση του από τον Έλτον Λέιτε, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της επιτυχίας κόντρα στην Αϊντχόφεν.

Την δεδομένη χρονική στιγμή, η Μπενφίκα δείχνει να διανύει ηλιόλουστες ημέρες. Είναι αήττητη στο πρωτάθλημα όπου μοιράζεται την κορυφή με την Σπόρτινγκ και θα δώσει το παρόν στους Ομίλους του UEFA Champions League (βάζοντας στα ταμεία της 37 εκ. ευρώ).

Πέραν όλων των άλλων, έχει ως σύμμαχο και τους αριθμούς: σε επτά επίσημα παιχνίδια καταγράφει έξι νίκες και μία ισοπαλία και μετρά μόλις δύο γκολ παθητικό. Με πιο απλά λόγια, έχει την καλύτερη έναρξη αγωνιστικής περιόδου από το μακρινό 1999-00 όταν στο τιμόνι της ήταν ο Γιουπ Χάινκες.

Αλλά το σπουδαιότερο είναι πως μετά από αρκετό καιρό αποπνέει υγεία, πίστη στις δυνατότητες της και δικαιολογημένη, βάσει της εικόνας της, φιλοδοξία. Έχοντας αφήσει πίσω της τα απόνερα της διοικητικής τρικυμίας, η Μπενφίκα πορεύεται σε λαμπερά ποδοσφαιρικά μονοπάτια.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης