Football Talk

ΠΑΟΚ και Ευρώπη: Ο «σαραντάρης» Βαρέλα πέρασε πια τρίτος, δείχνοντας πόσο αδικημένη ήταν η γενιά των '70s...

ΠΑΟΚ και Ευρώπη: Ο «σαραντάρης» Βαρέλα πέρασε πια τρίτος, δείχνοντας πόσο αδικημένη ήταν η γενιά των '70s...
Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε το «εισιτήριό» του για τα playoff του Europa Conference League και παράλληλα γράφτηκε ιστορία από τον Φερνάντο Βαρέλα, αφού μπήκε στην πρώτη τριάδα των παικτών με τις περισσότερες ευρωπαϊκές συμμετοχές, αφήνοντας πίσω του σπουδαίες μορφές του συλλόγου, όπως ο Γιώργος Κούδας!
Σχετικά Άρθρα
Ήταν 23 Ιουλίου του 2016, όταν ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση ενός άγνωστου στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό κεντρικού αμυντικού, του Φερνάντο Βαρέλα.

Πέντε χρόνια μετά, ο γιγαντώδης στόπερ από το Πράσινο Ακρωτήρι, έχει καταφέρει να συνδυάσει το όνομά του με τις σπουδαιότερες μέρες της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου, γεγονός που τον συγκαταλέγει συχνά, στη συζήτηση για τους κορυφαίους ξένους και μη, που φόρεσαν τη φανέλα του «Δικεφάλου του Βορρά».

Κατά την επικράτηση του ΠΑΟΚ με 2-0 (12/08) επί της Μποέμιανς, φρόντισε να γραφτεί με ακόμη πιο έντοντα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Πλέον, στέκει στην τρίτη θέση των παικτών με τις περισσότερες ευρωπαϊκές συμμετοχές, αφήνοντας πίσω τεράστιες μορφές του συλλόγου, όπως τον Γιώργο Κούδα, αλλά και ολόκληρη τη σπουδαία γενιά του ΠΑΟΚ στη δεκαετία '70.


Οι απλησίαστοι Σάλπι-Κλάους και οι νεοεισελθέντες στη λίστα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται δύο επιθετικοί που έβαλαν το δικό τους «λιθαράκι» στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μετά από 12 χρόνια συνολικής παρουσίας στον «Δικέφαλο του Βορρά», έχει 60 συμμετοχές στην Ευρώπη με τον σύλλογο. Το ρεκόρ του δύσκολα θα κινδυνεύσει από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένας παίκτης, γέννημα-θρέμμα του συλλόγου: ο Στέφανος Αθανασιάδης. Δέκα χρόνια στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ήταν αρκετά για να καταγράψει 53 ευρωπαϊκές συμμετοχές με τα «ασπρόμαυρα», με το ρεκόρ του να απειλείται άμεσα, μόνο από τους Φερνάντο Βαρέλα και Άνχελ Κρέσπο που βρίσκονται στην τρίτη (40 συμ.) και πέμπτη (38 συμ.) θέση αντίστοιχα.
Σαλπιγγίδης σε Κλάους: "Δούλεψε!"

Οι δέκα πρώτοι ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκές συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ:
  1. Δημήτρης Σαλπιγγίδης (60 αγώνες)
  2. Στέφανος Αθανασιάδης (53 αγώνες)
  3. Φερνάντο Βαρέλα (40 συμμετοχές)
  4. Δημήτρης Πέλκας (39 συμμετοχές)
  5. Χοσέ Άνχελ Κρέσπο (38 συμμετοχές)
  6. Άλβες Λίνο (34 συμμετοχές)
  7. Γιώργος Κούδας (33 συμμετοχές)
  8. Παναγιώτης Γλύκος (33 συμμετοχές)
  9. Αντρέ Βιεϊρίνια (32 συμμετοχές)
  10. Λέο Μάτος (30 συμμετοχές)


Το γεγονός πως ο Γιώργος Κούδας, παρά τις δύο δεκαετίες που πέρασε στις τάξεις του ΠΑΟΚ, εντοπίζεται να ισοβαθμεί με τον Παναγιώτη Γλύκο στην έκτη θέση με 33 συμμετοχές, αποτελεί απόδειξη της ιστορικής «αδικίας» που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές προηγούμενων δεκαετιών.
Κούδας: "Ο Κρόιφ μου είπε να παίξω μαζί του στην Μπαρτσελόνα"

Η «αδικημένη» -από άποψη αριθμών- και πετυχημένη στην Ευρώπη, γενιά του 1974

Η εποχή στην οποία αγωνίστηκε ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έβρισκε τις ελληνικές ομάδες να δίνουν πολύ λιγότερα παιχνίδια στην Ευρώπη -κατά μέσο όρο δύο έως τέσσερα ανά σεζόν- γεγονός που έφερε θρυλικές μορφές του ΠΑΟΚ, όπως ο Σταύρος Σαράφης, ο Κώστας Ιωσηφίδης ή ο Κούλης Αποστολίδης εκτός λίστας!

Αν αναλογιστεί κανείς πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» έζησε τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές του μέρες με τους τέσσερις προαναφερθέντες στο ρόστερ του, μεγαλώνει το μέγεθος του ιστορικού «ατοπήματος».

Με τον μεγάλο αναμορφωτή της ομάδας στον πάγκο για δύο χρόνια ήδη, τον Λες Σάνον, ο ΠΑΟΚ έφτασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1973-74, ξεπερνώντας τη Λέγκια Βαρσοβίας με 1-1 εκτός και 1-0 εντός, ενώ με το 3-3 στη Γαλλία και το εντυπωσιακό 4-0 στην Τούμπα, υπέταξε τη Λυών!


Στα προημιτελικά το εμπόδιο της Μίλαν υπήρξε ανυπερβλητό και η ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά, χάθηκε ουσιαστικά από το πρώτο παιχνίδι, με την ήττα με 3-0 στο Μιλάνο. Το 2-2 με τη Μίλαν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, έδειξε τη μαχητική ψυχή της ομάδας, η οποία κατάφερε να φτάσει στο τέλος αυτής της σεζόν, στην κατάκτηση ενός δεύτερου Κυπέλλου Ελλάδας (το πρώτο το 1972, ξανά με τον Λες Σάνον στον πάγκο).

Έκτοτε, υπήρξαν πολλές προσπάθειες του ΠΑΟΚ να χαράξει μία ανάλογη πορεία στην Ευρώπη, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, αλλά έως τώρα, η φάση των «32» στο Europa League αποδείχθηκε το ταβάνι του, τόσο με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2011) και την Ουντινέζε (2012), όσο και με την Μπενφίκα (2014) και τη Σάλκε (2017).

Ευχή όλων το νεοσύστατο Europa Conference League, να ανοίξει τον δρόμο για μία εξίσου σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία με αυτή του 1974.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης