Football Talk

Παναχαϊκή: Πως οι διοικητικές αλλαγές έφεραν τη «Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου» στα αζήτητα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Παναχαϊκή: Πως οι διοικητικές αλλαγές έφεραν τη «Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου» στα αζήτητα του ελληνικού ποδοσφαίρου
Η Παναχαϊκή άλλαξε για μια ακόμη φορά διοικητική «σελίδα» και το «BN Sports» καταγράφει τι ακριβώς έχει συμβεί την τελευταία 5ετία και ο ιστορικός σύλλογος παραμένει για 19η χρονιά μακριά από την Super League.
Σχετικά Άρθρα

Έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που η «Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου», η Παναχαϊκή αγωνίστηκε στην Super League.

Σε όσες σεζόν ακολούθησαν μετά τον υποβιβασμό του 2002-03, ουδέποτε οι «κοκκινόμαυροι» μπόρεσαν να εκπληρώσουν το όνειρο της επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια.

Κι αν από το 2009 μέχρι το 2015 υπήρχε τουλάχιστον μια διοικητική σταθερότητα με τον Αλέξη Κούγια στο «τιμόνι» (σ.σ. με τα θετικά και τα αρνητικά της όπως έχει κρίνει η ιστορία), πλέον, έχει χαθεί ολοκληρωτικά και αυτή.

Ο πρώτος επαρχιακός σύλλογος που κατάφερε και αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κερδίζοντας την συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1973-74, έχει αλλάξει έκτοτε 5 φορές διοικητικό σχήμα και μάνατζμεντ!

Η «Παναχαϊκή Συμμαχία» και η άνοδος… express

Μετά την αποχώρηση του Κούγια, η Παναχαϊκή υποβιβάζεται την ίδια χρονιά στη Γ΄ Εθνική, με το μάνατζμεντ να επιστρέφει στην Ερασιτεχνική. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, 15 επιχειρηματίες της Πάτρας δημιουργούν την «Παναχαϊκή Συμμαχία» και αναλαμβάνουν τα ηνία των «κοκκινόμαυρων». Στη θέση του τεχνικού διευθυντή προσλαμβάνεται ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και άλλοτε παίκτης της ομάδας, Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος αναλαμβάνει την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μάλιστα, η Παναχαϊκή στέφεται πρωταθλήτρια την ίδια κιόλας χρονιά και επιστρέφει στην τότε Football League με συνοπτικές διαδικασίες.

Την ερχόμενη σεζόν οι «κοκκινόμαυροι» παλεύουν ισάξια για την άνοδο ανάμεσα σε Άρη και ΟΦΗ, τελικά όμως τερματίζουν στην 3η θέση με 73 βαθμούς.

slide-1_noads_1.jpg

Η αποχώρηση Κατσουράνη και η χαμένη ευκαιρία ανόδου

Η σεζόν 2018-19 θα μπορούσε να αποτελέσει «χρυσή» ευκαιρία της Παναχαϊκής ώστε να επιστρέψει στην Super League. Η αποχώρηση του Κατσουράνη -ελέω διαφορών σε θέματα φιλοσοφίας με τη «Συμμαχία»- φέρνει τριγμούς στα εσωτερικά του συλλόγου, ενώ και οι υπόλοιποι διοικούντες μοιάζουν πλέον να εγκαταλείπουν την όποια προσπάθεια. Συνεπώς η ομάδα του Σωκράτη Οφρυδόπουλου μένει σε κρίσιμα αγωνιστικά ζητήματα σχεδόν ακάλυπτη.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια η Παναχαϊκή να προλάβει έστω τα μπαράζ ανόδου, το μάνατζμεντ αλλάζει ξανά και περνάει τον Ιανουάριο του 2019 στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Δρόσου. Ο Οφρυδόπουλος απομακρύνεται, ο Σάκης Τσιώλης τον αντικαθιστά, ωστόσο η ομάδα τερματίζει στην 5η θέση και μια νέα διοικητική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών.

barlos_1.jpg

Από τον Καλογερόπουλο στο Μπάρλο

Ο Δρόσος μετά το τέλος του πρωταθλήματος αποχωρεί και η Παναχαϊκή αλλάζει ξανά σελίδα στα διοικητικά της δρώμενα. Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, Σάκης Καλογερόπουλος ανέλαβε την ιδιοκτησία της τον Μάιο του 2019, ωστόσο η θητεία του έμελλε να διαρκέσει μόλις λίγους μήνες.

Τα οικονομικά ποσά που απαιτούνταν για την Παναχαϊκή δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον Καλογερόπουλο, αγωνιστικά η ομάδα είχε μείνει εκτός στόχων σχετικά από νωρίς και όλα έδειχναν πως οδεύουμε ξανά σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2020 οριστικοποιείται το deal με τον πατρινό επιχειρηματία, Γιώργο Μπάρλο, ο οποίος μια μέρα αργότερα πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας το πλάνο του και δίνοντας τα «κλειδιά» του ποδοσφαιρικού τμήματος στους Σωκράτη Οφρυδόπουλο και Νίκο Λουμπαρδέα, με τη σεζόν 2019-2020 να μην ολοκληρώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέσσερις αλλαγές προπονητών και επίθεση σε ιερείς

Μπορεί η Παναχαϊκή να ξεκίνησε με όνειρα για άνοδο, όμως, για ακόμη μια σεζόν (σ.σ. το πρωτάθλημα άρχισε τον Γενάρη του ’21 λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας) φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Οι «κοκκινόμαυροι» τερμάτισαν στην 7η θέση της βαθμολογίας, με τη διοίκηση Μπάρλου για πρώτη φορά να έρχεται σε δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή, είχαν ήδη αλλάξει τέσσερις προπονητές στην τεχνική ηγεσία, με τον Νίκο Παπαδόπουλο να διαδέχεται τον Ελευθερόπουλο, τον Χρήστο Παρασκευόπουλο τον Παπαδόπουλο και τον Χρήστο Καραπίτσο τον Παρασκευόπουλο.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως και τη νέα περίοδο η διοίκηση -έστω και με δυσκολίες θα παρέμενε ίδια- ο Γιώργος Μπάρλος άρχισε να επιτίθεται σε ιερείς. Αρχικά, στο Επισκοπείο Πατρών επιτέθηκε φραστικά στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ενώ λίγες μέρες αργότερα έπραξε το ίδιο απέναντι στους Θεόκλητο Παντελίδη και Χρύσανθο Στελλάτο.

panaxaiki-20-21_1.jpg

Υποβιβασμός ξανά και… Αμερικανοί επενδυτές

Η μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στους Αχαιούς από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού -λόγω του ότι δεν πληρώθηκε η εγγυητική των 150.000 ευρώ για τη συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα- έφερε την Παναχαϊκή ξανά στη Γ’ Εθνική. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 5 χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο και η τρίτη συνολικά στην ιστορία της.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά σήμανε και το τέλος του Γιώργου Μπάρλου, με την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή να ανακοινώνει τη Δευτέρα 9 Αυγούστου την οριστική συμφωνία με τον Πέτρο Σταθάκη που εκπροσωπεί γκρούπ αμερικανικών επιχειρηματιών.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης