Football Talk

Ευρωπαϊκό Super Cup: Από την ιδέα προς τιμήν του Κρόιφ, στις μονές κόντρες του 21ου αιώνα (video)

Ευρωπαϊκό Super Cup: Από την ιδέα προς τιμήν του Κρόιφ, στις μονές κόντρες του 21ου αιώνα (video)

Η Βιγιαρεάλ και η Τσέλσι ρίχνονται στη «μάχη» για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup απόψε (22:00) στο Μπέλφαστ και το BN Sports πιάνει το «νήμα» της διοργάνωσης από το μακρινό 1972 έως σήμερα.

Το Super Cup μπορεί να αποτελεί μία καθιερωμένη συνθήκη για τον σύγχρονο ποδοσφαιρόφιλο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τόσο το πώς συλλήφθηκε η αρχική ιδέα, όσο και το πώς εξελίχθηκε ως διοργάνωση στο πέρασμα του χρόνου.

Το BN Sports κάνει μία ιστορική αναδρομή, ώστε να υπενθυμίσει την αφορμή για το πρώτο -εκτός UEFA- παιχνίδι το 1972, μέχρι την αποψινή (10/08) αναμέτρηση της Βιγιαρεάλ με την Τσέλσι.


Ένα ματς για την ανάδειξη του καλύτερου, αλλά και για να τιμηθεί ο Γιόχαν Κρόιφ!

Η ιδέα γεννήθηκε ουσιαστικά από την ολλανδική εφημερίδα, De Telegraaf, και τον δημοσιογράφο της, Anton Witkamp, όταν αναρωτήθηκε για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Με τον Άγιαξ και τη Φέγενορντ να μεσουρανούν εκείνη την περίοδο γεννήθηκε η ιδέα ενός νέου τεστ που θα δοκίμαζε περαιτέρω τις δυνατότητες του ολλανδικού total football. Οι δύο ομάδες πάνω από τα χρήματα και τη δόξα, αναζητούσαν να αποκαλούνται ως οι καλύτεροι.

Η αρχή του έγινε το 1972, με τον Άγιαξ να αντιμετωπίζει τη Ρέιντζερς, σε ένα παιχνίδι που είχε ως στόχο την απόδοση τιμών στον Γιόχαν Κρόιφ. Η UEFA αρχικά δεν ανέλαβε να το εντάξει υπό τη σκέπη της, λόγω του αποκλεισμού της σκωτσέζικης ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς των οπαδών της. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, το διοργάνωσε η ίδια.
Soccer Nostalgia: New Addition: UEFA Super Cup- Part One (Ajax Amsterdam  vs. Rangers Glasgow, 1973)

Ως ιδέα προκρίθηκε ο νικητής να αναδεικνύεται μέσω διπλών παιχνιδιών, που θα αύξαναν τα έσοδα και των δύο συλλόγων, με τα πρώτα παιχνίδια να χρηματοδοτούνται από τη De Telegraaf, την top seller εφημερίδα στην Ολλανδία.

Το 3-1 στη Γλασκώβη και το 3-2 υπέρ του Άγιαξ στη ρεβάνς του Άμστερνταμ, με την υπογραφή του Γιόχαν Κρόιφ, έφερε την πρώτη κούπα σε μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες που πάτησαν ποτέ «χορτάρι».


Τα διπλά παιχνίδια, οι δυσκολίες και η λύση των μονών λίγο πριν τη νέα χιλιετία

Το φορμάτ του Super Cup, παρέμεινε με διπλές αναμετρήσεις μέχρι και το 1998.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 1972 με το ματς Άγιαξ-Ρέιντζερς, έφτασε μέχρι και το Μπαρτσελόνα-Μπορούσια Ντόρτμουντ του 1997, για να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής της δύο «βήματα» πριν έρθει η νέα χιλιετία.

Η τρέχουσα μορφή του έκανε «ποδαρικό» με την αναμέτρηση Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης το 1998, όπου οι «μπλε» του Λονδίνου επικράτησαν με 1-0 με γκολ του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογέτ, κατακτώντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Είχαν προηγηθεί βέβαια και άλλες μονές αναμετρήσεις, αλλά κατ’ εξαίρεση.

Το 1984 η Γιουβέντους επικράτησε με 2-0 της Λίβερπουλ στο Τορίνο, ενώ το 1986 η Στεάουα Βουκουρεστίου κατέκτησε το Super Cup επικρατώντας με 1-0 της Ντιναμό Κιέβου στο Μονακό, που έμελλε να αποτελέσει τη μόνιμη έδρα των μονών αναμετρήσεων, από το 1998 έως το 2012.
IMG_3489.jpg

Ήταν το χρονικό σημείο που η UEFA αποφάσισε να αλλάζει κάθε χρόνο την έδρα της διοργάνωσης, ώστε να γίνει προσιτή προς το φίλαθλο κοινό κι άλλων χωρών.

Ωστόσο, τρεις φορές το Super Cup δεν διοργανώθηκε. Ήταν το 1974, το 1981 και το 1985, λόγω της αποβολής των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξαιτίας των γεγονότων του Χέιζελ.

Τα 6+1 πιο ιστορικά παιχνίδια του Super Cup

1973, Άγιαξ - Μίλαν (συνολικό σκορ 6-1)

Αμέσως μετά την αποχώρηση του Γιόχαν Κρόιφ, ο Άγιαξ χρειάστηκε χρόνο για να βρει τα πατήματά του. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας αποτέλεσε ένα σκληρό «χαστούκι», αλλά ο Αίαντας φρόντισε να αποδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δύο μήνες μετά, πως είχε σπουδαίο ρόστερ, ακόμα και χωρίς τον Κρόιφ. Με ένα επιβλητικό 6-0 διέσυρε την Μίλαν που είχε «τολμήσει» να τον κερδίσει με 1-0 στην έδρας της.


1977, Λίβερπουλ - Αμβούργο (συνολικό σκορ 7-1)

Ο Κέβιν Κίγκαν, μετά από έξι χρόνια παρουσίας στη Λίβερπουλ, μετακινείται στο Αμβούργο, και λίγους μήνες μετά, καλείται να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, η οποία δεν τον λυπάται και τον φιλοδωρεί με έξι γκολ στο Anfield!


2000, Γαλατασαράι - Ρεάλ Μαδρίτης (παρ. 2-1)

Η Γαλατασαράι ολοκληρώνει μία ακόμη σπουδαία έκπληξη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, αφού επικρατεί στο τρίτο μόνο Super Cup που διοργανώνεται στο Μονακό, έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως, ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», Γκεόργκι Χάτζι, ο Χασάν Σας και ο «μπομπέρ» Μάριο Ζαρντέλ.


2004, Πόρτο - Βαλένθια 1-2
Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης έγινε ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που συμμετάσχει σε Super Cup. Με τον Βίκτορ Φερνάντεζ στον πάγκο, αφού ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε μόλις αποχωρήσει, ηττήθηκαν για δεύτερη σερί φορά στο ευρωπαϊκό Super Cup από τις «νυχτερίδες» του Κλαούντιο Ρανιέρι, που μόλις είχε αναλάβει τη Βαλένθια. Διάδοχος του στην Τσέλσι; Ο πρώην προπονητής της Πόρτο, ο Special One!
IMG_3483.jpg
IMG_3485_2.jpg

2013, Μπάγερν Μονάχου – Τσέλσι 2-2 (πεν. 5-4)

Οι Βαυαροί κατέκτησαν για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό Super Cup μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, ενώ η Τσέλσι ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ της Πόρτο, χάνοντας δύο σερί τελικούς. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο 20χρονος τότε, Ρομέλου Λουκάκου που αστόχησε στο 5ο και τελευταίο πέναλτι.



2015, Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 5-4

Αποτελεί το παιχνίδι που σημειώθηκαν τα περισσότερα τέρματα σε μονή αναμέτρηση. Στην κανονική του διάρκεια έληξε με το σκορ στο 4-4 και χρειάστηκε η παράταση για να αναδειχθεί ο νικητής. Στο 15ο λεπτό του έξτρα χρόνου ο Πέδρο πήρε το ριμπάουντ της απόκρουσης του Μπέτο, και χάρισε το τρόπαιο στην Μπαρτσελόνα.


2019, Λίβερπουλ - Τσέλσι 2-2 (πεν. 5-4)

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία του Super Cup, η Τσέλσι πληγώθηκε ξανά από έναν άπειρο επιθετικό της. Βιώνοντας ένα άτυπο deja vu του 2012, ο 22χρονος Τάμι Έιμπραχαμ αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι των «μπλε» και η Λίβερπουλ επικράτησε με 5-4 στη σχετική διαδικασία.
2019999.jpg

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης