Football Talk

Μάντσεστερ Σίτι: Από τον Γιώργο Σαμαρά στον Τζακ Γκρίλις…

Μάντσεστερ Σίτι: Από τον Γιώργο Σαμαρά στον Τζακ Γκρίλις…

Την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία απέδειξε επί της ουσίας πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές τόσο στην Premier League, όσο και στα οικονομικά δεδομένα των ομάδων.

Σχετικά Άρθρα

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» που έχουν λάβει χώρα κατά την διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου. Ο Τζακ Γκρίλις πλέον βρίσκεται στο Μάντσεστερ και ανήκει στην… Μάντσεστερ Σίτι, έναντι ενός ποσού που αποτελεί ρεκόρ για όλους τους συλλόγους της Premier League.

Η άφιξη του Τζακ Γκρίλις στο Μάντσεστερ, έφερε στο μυαλό τον… Γιώργο Σαμαρά!

Η δεκαετία που ανδρώθηκε στην Άστον Βίλα έφτασε σε ένα τέλμα. Οι δύο τελευταίες του σεζόν στο Βίλα Παρκ τον έκαναν περιζήτητο και η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα επιθυμούσε διακαώς να τον κάνει δικό της.

Τα 100 εκατομμύρια λίρες που πλήρωσε για να τον αποκτήσει αναδεικνύουν την κρισιμότητα της εν λόγω μεταγραφής, και ο Τζακ Γκρίλις πλέον αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής του μεγέθους της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία 15 χρόνια.
samaras-city_1.jpg

Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2006 άλλωστε, όταν η «άσημη» τότε Μάντσεστερ Σίτι, δίχως την παρουσία των Αράβων, πλήρωσε 8 εκατομμύρια στην Χέρενφεϊν για να κάνει δικό της τον Γιώργο Σαμαρά. Μία μεταγραφή που για τα δεδομένα τόσο της εποχής, όσο και της ομάδας, κοστολογήθηκε ακριβά και αποτελούσε την τρίτη πιο πολυδάπανη, μετά το Νικολάς Ανελκά  (15 εκατομμύρια από την Παρί το 2002) και τον Ρόμπι Φάουλερ (9,3 εκατομμύρια από την Λιντς), σε θέσεις που αφορούν την «γραμμή κρούσης».

Ο Έλληνας επιθετικός άνηκε στην Σίτι μέχρι και το 2008, και δεν πρόλαβε την άφιξη των Αράβων στο Μάντσεστερ. Την χρονιά δηλαδή που οι «γαλάζιοι» ξεκίνησαν να γίνονται ένας «κολοσσός» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι μεταγραφές της Μάντσεστερ Σίτι αποτελούν το καλύτερο τεκμήριο, με τους προέδρους των «πολιτών» να μεγαλώνουν διαρκώς το budget τους και να «εκτοξεύουν» τον σύλλογο που διοικούν, έχοντας μάλιστα κατακτήσει και τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια.
cover_1_1.jpg

Η επιτυχία είναι τεράστια αλλά… κόστισε αρκετά.

Ο Λαπόρτ έφτασε στο Μάντσεστερ από την Ατλέτικ Μπιλμπάο έναντι 57 εκατομμυρίων λιρών, ο Μαχρέζ «εξαργύρωσε» την συμβολή του στο επικό πρωτάθλημα της Λέστερ με 60 εκατομμύρια, ο Ζοάο Κανσέλο αποκτήθηκε με το ίδιο ποσό, ο Ρόδρι ανέβασε τον πήχη στα 62,5 εκατομμύρια, και ο Ρούμπεν Ντίας δικαιολόγησε τα 65 εκατομμύρια της Σίτι στην Μπενφίκα, με τον φετινό «άτυπο» τίτλο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή της Premier League, παρά το γεγονός πως αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός (ο πρώτος στόπερ που ψηφίζεται από την Ένωση Συντακτών ποδοσφαίρου ως ο κορυφαίος, στον 21ο αιώνα)!

Πλέον όμως, τόσο ο Ρούμπεν Ντίας, όσο και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, που αποτελούσε μέχρι και σήμερα την κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία της Σίτι, αναλογικά με τα χρήματα που κόστισε (68 εκατομμύρια), αποτελούν παρελθόν από την συζήτηση, με τον Τζακ Γκρίλις να είναι ο πρώτος που κοστολογείται με τριψήφιο ποσό, όντας και ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier League.
E8DZwx9WEAcvhC7_1_2.jpg

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει αλλάξει επίπεδο. Το μέγεθος της πλέον φτάνει στα όρια του… μη μετρήσιμου, και αναδεικνύει στο έπακρο τον λόγο που ο Γιώργος Σαμαράς λησμονήθηκε γρήγορα, τόσο από τους φίλους της, όσο και από τον κόσμο της Premier League.

Τότε «άγγιξε» την κορυφή των μεταγραφών, και πλέον τα 370 εκατομμύρια που έχει δαπανήσει η Σίτι για την μεταγραφή των έξι προαναφερθέντων, αποτελούν το 1/3 των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον Γκρίλις

H διαδρομή από τον Γιώργο Σαμαρά στον Τζακ Γκρίλις είναι μεγάλη. Μεσολάβησαν σχεδόν 5.500 ημέρες. Ημέρες δόξας για την Μάντσεστερ Σίτι, σε μία αλλαγή δεδομένων που προσέδωσαν στην φανέλα της το ειδικό βάρος που της έλειπε!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης