Football Talk

Η ελληνική παροικία της Μπόχουμ: Από τον Φώτη Παπαδόπουλο και τον Γκέκα, στον Λαμπρόπουλο και τον Σταφυλίδη

Η ελληνική παροικία της Μπόχουμ: Από τον Φώτη Παπαδόπουλο και τον Γκέκα, στον Λαμπρόπουλο και τον Σταφυλίδη

Η αδυναμία της Μπόχουμ στο ελληνικό στοιχείο, επιβεβαιώνεται με τον ερχομό του διεθνή αριστερού μπακ…

Σχετικά Άρθρα

Η Μποχούμ επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια της Bundesliga και είναι έτοιμη να ζήσει το δικό της, σύγχρονο όνειρο. Μέσα σε αυτό, αναμένεται να έχουμε και ελληνικές… σφραγίδες, με τους «μπλε» να αποδεικνύουν πως έχουν μία αδυναμία στη χώρα μας.

Μετά τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ο Κώστας Σταφύλιδης θα φοράει τη νέα σεζόν τη φανέλα της Μπόχουμ, με στόχο την παραμονή και την καλύτερη, δυνατή θέση στην βαθμολογία. Ο Έλληνας μπακ γίνεται η 9ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που φοράει τη φανέλα του γερμανικού συλλόγου και το «BN Sports» σας θυμίζει τι έκαναν οι προκάτοχοί του.

Η αρχή με Φώτη Παπαδόπουλο και η επιτυχία των Χατζίδης-Μούτας

Ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε ποτέ στην Μπόχουμ, ήταν ο Φώτης Παπαδόπουλος. Πρόκειται για τον Ελληνογερμανό μέσο, ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπόχουμ και το 1974 φόρεσε τα χρώματα της πρώτης ομάδας. Έμεινε για μόλις μισή σεζόν πριν μετακομίσει στην Καλαμάτα και μείνει εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Σίγουρα, κανείς δεν θυμάται την πορεία του Έλληνα παλαίμαχου, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους Μηνά Χατζίδη και Δημήτρη Μούτα. Αμφότεροι γεννήθηκαν, επίσης στην Γερμανία με ελληνικές ρίζες και άφησαν το στίγμα τους στην Μπόχουμ. Συγκεκριμένα, ο πρώτος, βρέθηκε το 1988 από το Λεβερκούζεν στη νυν ομάδα του Σταφύλιδη και παρότι έπαιξε για μόλις τέσσερα ματς, πρόλαβε να ματώσει δύο φορές τα δίχτυα παρότι ήταν μέρος.

Ο δεύτερος, είχε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, αφού πρωταγωνίστησε σε 20 ματς, σκοράροντας πέντε τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Έπαιξε τη σεζόν 1992/93 και στη συνέχεια επέστρεψε στη Στούτγκαρντ Κίκερς προτού εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

media_11251.jpg

Το αποκορύφωμα με τον Φάνη Γκέκα!

Αναμφίβολα, ο Φάνης Γκέκας αποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή που πέρασε από την Μπόχουμ. Ο παλαίμαχος επιθετικός «έφτιαξε» το όνομά του μέσω της Μπόχουμ και συστήθηκε με τις καλύτερες περγαμηνές. Μπορεί να αγοράστηκε με μόλις 700 χιλιάδες ευρώ από τον Παναθηναϊκό αλλά πουλήθηκε με 4,7 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο (!).

Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε, με τη λήξη της σεζόν, να θεωρείται από τους κορυφαίους φορ της Ευρώπης. Σε 35 παιχνίδια με την Μπόχουμ, κατάφερε να ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα 22 φορές (!) και να πείσει την Λεβερκούζεν, να βγάλει αρκετά λεφτά από τα ταμεία της. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Έλληνας, που έπαιξε στους «μπλε» και δεν είχε γεννηθεί στην Γερμανία.

Το όνειρο του Διαμαντάκου, ο ταλαντούχος Κόκοβας και η «λύτρωση» του Λαμπρόπουλου…

Και φτάνουμε στην πρόσφατη «φουρνιά». Ο Δημήτρης Διαμαντάκος άφησε την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να κυνηγήσει το όνειρο της Γερμανίας. Η επιτυχημένη πορεία με την Καρλσρούη, τον έφερε στην πόρτα της Μπόχουμ. Συνολικά σκόραρε δύο γκολ σε διάστημα 10 συμμετοχών, πριν φύγει ως ελεύθερος για την Σανκτ Πάουλι.

Ο Στέλιος Κόκοβας από την άλλη, «μεγάλωσε» στην ακαδημία του γερμανικού συλλόγου. Ο αριστεροπόδαρος μπακ κατάφερε λίγο πριν ενηλικιωθεί να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του και να παίξει σε έξι ματς, πριν παραχωρηθεί ως δανεικός στην Καρβίνα.

Τέλος, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος βρήκε τον παλιό του εαυτό στη Γερμανία. Η επεισοδιακή αποχώρησή του από την ΑΕΚ και η αναγέννηση στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, τον οδήγησαν στον γερμανικό σύλλογο. Εκεί, μέσα από τις 20 συμμετοχές που πραγματοποίησε, έδειξε πως λυτρώθηκεμε τον καλύτερο τρόπο.

Τώρα, είναι η σειρά του Κώστα Σταφυλίδη να δείξει την αξία του και να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό. Ο έμπειρος μπακ, έχει όλα τα φώτα για να έχει τον πρώτο λόγο για το αριστερό άκρο της άμυνας και δη, στην μεγάλη κατηγορία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης