Football Talk

Άστον Βίλα: Το λάθος της Τότεναμ και η διαχείριση του Γκρίλις μέσω της... επίθεσης

Άστον Βίλα: Το λάθος της Τότεναμ και η διαχείριση του Γκρίλις μέσω της... επίθεσης

Από τη μία, ένας συνωστισμός εκατομμύριων κάτω από τα πόδια του «10άριου» της, και από την άλλη, η απόλυτη μεταγραφική ενίσχυση για την μεσοεπιθετική γραμμή…

100 εκατ. λίρες. Το ποσό που, εφόσον τελικά δαπανήσει η Μάντσεστερ Σίτι για να αποκτήσει τον Τζακ Γκρίλις, θα είναι το ρεκόρ για το Νησί, ξεπερνώντας τα 89 εκατ. λίρες του Πολ Πογκμπά και της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ. Τα ταμεία που θα τα υποδεχτούν, είναι αυτά της Άστον Βίλα.

Ενός συλλόγου, όπου ο Βρετανός μεσοεπιθετικός αποτελεί την αρχή και το τέλος του. Με τον αριθμό «10» στην πλάτη του και το βλέμμα του απόλυτου ηγέτη, ο Τζακ Γκρίλις θα είναι σίγουρα μία βαριά απώλεια για τους «χωριάτες». Ή και όχι;

Και εδώ έρχεται στην κουβέντα η επιθετική γραμμή που έχει δημιουργήσει (ήδη) η Άστον Βίλα. Πέντε ποδοσφαιριστές και «παραθυράκι» να αποκτηθεί ακόμα ένας που θα κάνει την διαφορά. Με μία σημαντική λεπτομέρεια. Να μην αντιγράψει την Τότεναμ

Παράδειγμα προς… αποφυγή η Τότεναμ!

Η τωρινή κατάσταση με τον Τζακ Γκρίλις, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την Τότεναμ του καλοκαιριού του 2013. Τότε, τα «σπιρούνια» έγιναν πλουσιότεροι κατά 100 εκατ. ευρώ (ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία για την εποχή) έπειτα από την πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ουαλός ήταν ο καλύτερος στο ρόστερ των Λονδρέζων και η αποχώρησή του, ήρθε πάνω στο πικ της καριέρας του.

Από την πλευρά τους, τα «σπιρούνια» αποφάσισαν να δαπανήσουν τα 85 από τα 100 εκατ. ευρώ, στο να αποκτήσουν επτά ποδοσφαιριστές (!). Οι γνωστοί και ως «Magnificent 7», οι οποίοι, βέβαια, δεν κατάφεραν ποτέ να δώσουν τα αναμενόμενα. Τουλάχιστον όχι όλοι. Συγκεκριμένα, οι Βλαντ Κίρικες, Ετιέν Καπουέ, Παουλίνιο, Ρομπέρτο Σολδάδο, Νασέρ Τσαντλί, Έρικ Λαμέλα και Κρίστιαν Έρικσεν μετακόμισαν μαζικά στο Νησί για να ενισχύσουν την Τότεναμ.

Από αυτούς, μόνο η μεταγραφή του τελευταίου δεν θεωρήθηκε αποτυχημένη. Οι υπόλοιπες δεν πρόσφεραν τίποτα στον σύλλογο και αποχώρησαν κακήν κακώς, με τον Έρικ Λαμέλα να είναι ο τελευταίος που κλείνει την «πόρτα», πριν λίγες εβδομάδες.

Το «10άρι» που (καλώς) φεύγει…

Την σεζόν 2019/20, η νεοφώτιστή, τότε, Άστον Βίλα, γλυτώνει την τελευταία αγωνιστική τον υποβιβασμό στην Championship και παραμένει στα μεγάλα σαλόνια της Αγγλίας. Τα φώτα στρέφονται στον Τζακ Γκρίλις. Το γέννημα-θρέμμα των «χωριατών» που είχε εξελιχθεί στον απόλυτο ηγέτη και σε ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα της Ευρώπης. Για δύο καλοκαίρια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ήθελε όσο τίποτα και εκείνος...
 ήθελε επίσης, εκείνη.

Οι μεταγραφολογίες τον αποσυντόνισαν. Εκείνη την σεζόν, ο Βρετανός μεσοεπιθετικός ήταν πολύ μακριά από αυτό μας που είχε συνηθίσει. Εξ ου και η κακή πορεία της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο διακόπτης γύρισε και ο διεθνής άσος πήρε στις πλάτες του την Άστον Βίλα, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή σεζόν πέρυσι. Επτά γκολ και 12 ασίστ σε 27 συμμετοχές, με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, ήταν αρκετά για να αφήσουν τον αγγλικό σύλλογο στην 11η θέση και με επτά βαθμούς διαφορά από την έξοδο στην Ευρώπη.

Σίγουρα, αν έμενε ακόμη μία χρονιά, θα απογείωνε το σύνολο της Βίλα, όμως όλοι γνωρίζουν, πως όταν φτάνει η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα, ο Γκρίλις ξεχνάει τα πάντα. Ο Ντιν Σμιθ δεν θέλει να δει τον ποδοσφαιριστή που αντίκρισε πρόπερσι σε καμία περίπτωση. Για αυτό είναι προτιμότερο να τον αφήσει να ανοίξει τα φτερά του, παρά να κόψει αυτά της ομάδας του.

Επίθεση που… τρομοκρατεί!

Και φτάνουμε στο ζητούμενο. Ο Τζακ Γκρίλις δεν γίνεται να αντικατασταθεί. Από κανέναν. Η ποιότητα, το ταλέντο και οι ηγετικές ικανότητες που διαθέτει, δεν δύναται να τις συνδυαστούν από κάποιον άλλο ποδοσφαιριστή, ειδικά στα οικονομικά δεδομένα της Άστον Βίλα. Όμως, δεν περνάει απαρατήρητη η επίθεση που έχει δημιουργηθεί από τους «χωριάτες».

Ήδη από πέρσι, στο ρόστερ υπάρχουν τα ονόματα των Όλι Γουότκινς, Μπερτράντ Τραορέ και Ανουάρ Ελ Γκάζι. Τρεις ποδοσφαιριστές που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην περσινή σεζόν αφού κατέγραψαν συνολικά 31 γκολ και 12 ασίστ. Σε αυτούς, προστέθηκε στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου ο Εμιλιάνο Μπουεντία, τον οποίο η Άστον Βίλα έκλεψε από την Άρσεναλ και χρειάστηκε να δαπανήσει 38,5 εκατ. ευρώ.

Την πεντάδα ολοκληρώνει ο Λεόν Μπέιλι. Ο Τζαμαϊκανός εξτρέμ είναι το τελευταίο απόκτημα του αγγλικού συλλόγου, με την Λεβερκούζεν να εισπράττει 30 εκατ. λίρες για να τον παραχωρήσει. Ο 23χρονος εξτρέμ ενισχύει ακόμα παραπάνω την επίθεση των Άγγλων και έρχεται στο Νησί με 39 γκολ και 26 ασίστ σε 156 συμμετοχές στη Γερμανία.

Στόχος της Άστον Βίλα, είναι η Ευρώπη. Αυτό το ξέρουν όλοι. Η βλέψη για πιο ψηλά, είναι το αποτέλεσμα της απότομης ανόδου, από τις τελευταίες θέσεις, ένα βήμα πριν την ευρωπαϊκή έξοδο. Η σωστή διαχείριση της αποχώρησης του Τζακ Γκρίλις, είναι το μυστικό για να γίνει κορυφαία ομάδα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης