Football Talk

ΠΑΟΚ: Η ευρωπαϊκή αποτυχία ΑΕΚ, Άρη και… Λουτσέσκου, ο μπούσουλας του τι πρέπει να αποφύγει!

ΠΑΟΚ: Η ευρωπαϊκή αποτυχία ΑΕΚ, Άρη και… Λουτσέσκου, ο μπούσουλας του τι πρέπει να αποφύγει!

Ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στη μάχη του γ’ προκριματικού γύρου του Europa Conference League, όπου θα αντιμετωπίσει την Μποέμιαν, θέλοντας να ακολουθήσει το ακριβώς αντίθετο μονοπάτι από αυτό της ΑΕΚ και του Άρη.

Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε -μία ακόμη- «ώρα μηδέν» και πλέον η τύχη του αφήνεται στα… πόδια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ξεκινήσει με το δεξί τη φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία, ο ΠΑΟΚ καλείται να πετύχει εκεί που Άρης και ΑΕΚ απέτυχαν.

Άλλωστε, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του για δεύτερη φορά μετά το χρονικό διάστημα 2017-19, γνωρίζει τι πάει να πει ένα πρώιμο ευρωπαϊκό «αντίο» και το… «δις εξαμαρτείν», δεν θα τον καταστήσει σοφό ως σύλλογο.
Εικόνα

Ο Λουτσέσκου έχει βιώσει αυτό που πρέπει να αποφύγει

Αν οι αποκλεισμοί από τη Βάκερ (1991/92) ή τη Ντεμπρετσένι (2003-04) είναι, πλέον, μακρινοί, οι Θεσσαλονικείς έχουν πιο πρόσφατα παραδείγματα, όπου βίωσαν τι σημαίνει ανέλπιστος αποκλεισμός.

Ήταν καλοκαίρι του 2017, όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, είδε το υπέρ του 3-1 στην Τούμπα, να μην κρίνεται ικανό να δώσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Με ένα κυνικό 2-0 η σουηδική Έστερσουντς άφηνε εκτός Ευρώπης τον «Δικέφαλο του Βορρά» και τον υποχρέωνε σε έναν επίπονο αποκλεισμό. Οι Σουηδοί μπορεί να είχαν δώσει την «προειδοποιητική βολή» με την πρόκρισή τους επί της Γαλατάσαραϊ, αλλά το προβάδισμα που έχασε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου αφήνει μέχρι και σήμερα την εντύπωση πως πέταξε μία δική της πρόκριση στα «σκουπίδια».

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την αποχώρηση του νυν προπονητή του, ο ΠΑΟΚ βίωσε έναν ακόμη ανέλπιστο αποκλεισμό, από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο. Το 1-0 της Σλοβακίας μπορεί να ισοφαρίστηκε από το 3-2 των «ασπρόμαυρων» στην Τούμπα, αλλά ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, τους άφησε εκτός ομίλων για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια!

Η ΑΕΚ και ο Άρης μπορεί να μην πλησίασαν καν τους ομίλους του νεοσύστατου Europa Conference League, ωστόσο ο λόγος που έμειναν από τον Ιούλιο εκτός Ευρώπης είναι κοινός με αυτόν του ΠΑΟΚ: η υποτίμηση του αντιπάλου.

Το χάσμα δυναμικής επιβεβαιώνεται -μόνο- με σοβαρότητα

Η είσοδος στους ομίλους του Champions League μπορεί να αποτελεί τον διακαή πόθο του ΠΑΟΚ, αλλά δεν στερήθηκε την παρουσία του στην Ευρώπη αφού κατά το χρονικό διάστημα 2010-20, μόλις τρεις φορές έμεινε εκτός ομίλων (2012, 2017, 2019).

Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι αποκλεισμοί ήρθαν την περίοδο που ο σύλλογος μετά από τρεις δεκαετίες διένυσε την πιο παραγωγική του περίοδο από πλευράς εγχώριων τίτλων.

Το γεγονός πως κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2018-19 βασισμένος στο ρόστερ με το οποίο έμεινε εκτός Ευρώπης το 2017, ενώ του έφερε παράλληλα τρία σερί Κύπελλα Ελλάδος (2017, 2018, 2019) αποδεικνύει πως η ποιότητα δεν έλειπε. Ίσως η υπεροπλία του σχεδόν σε όλες τις γραμμές, να αποτέλεσε στην ουσία και το μεγαλύτερο «μειονέκτημά» του, που τον ώθησε στο να αντιμετωπίσει αλαζονικά τους αντιπάλους του.

Ωστόσο, αυτοί οι αποκλεισμοί ήταν ο λόγος που προχώρησε σε αναγκαστική «αποψίλωση» του πανίσχυρου ρόστερ, λόγω Financial Fair Play. Κάτι το οποίο ακόμη το πληρώνει. 

Μόνο η Ευρώπη θα κλείσει την «πληγή» του FFP

Η διάθεση της διοίκησης του ΠΑΟΚ υπήρξε ξεκάθαρη εξ’ αρχής: το χρήμα μπορεί να συνεχίζει να ρέει. Ωστόσο, οι δύο αυτοί αποκλεισμοί άνοιξαν την πόρτα του FFP και αυτό με τη σειρά του την πόρτα της εξόδου σε πολύτιμα περιουσιακά και αγωνιστικά στοιχεία.

Αυτός υπήρξε ο λόγος που αποχώρησε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς τον Ιανουάριο του 2019, και ακόμη δεν έχει βρεθεί άξιος αντικαταστάτης του. Υπό αυτές τις πιέσεις αποχώρησε ο Άκπομ και ο Λημνιός τον Σεπτέμβριο του 2020, για να ακολουθήσει ο Γιαννούλης τον Ιανουάριο του 2021 και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα κλείσει αυτήν την πόρτα.

Μπορεί κάποιες από αυτές τις μεταγραφές να ολοκληρώνονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά το βάρος του FFP «έτρεξε» ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις και καθώς φαίνεται με την περίπτωση του Τζόλη, δεν έχει τελειώσει ακόμη η μακρά λίστα.
Εικόνα

Αν θέλει να κρατά μόνος ο ΠΑΟΚ τα κλειδιά αυτής της πόρτας, οφείλει με κάθε μέσο να μπει στους ομίλους. Άλλωστε, σε αυτές τις αναμετρήσεις του καλοκαιριού, το μόνο που μετρά στο τέλος της ημέρας, είναι το αποτέλεσμα και η πρόκριση.

Αν ο ΠΑΟΚ κάνει το καθήκον του παίζοντας κακό, μέτριο ή καλό ποδόσφαιρο, ουδείς θα το θυμάται, άλλωστε.

Αρκεί να έρθουν τα χρήματα που θα σταματήσουν την οικονομική «αιμορραγία» και θα στρώσουν το έδαφος για άνοδο από την 77η θέση του ranking της UEFA, στον δρόμο προς τον μεγάλο στόχο του Champions League.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης