Football Talk

Ρεάλ Μαδρίτης: Από την σιγουριά των στόπερ, στο απόλυτο χάος...

Ρεάλ Μαδρίτης: Από την σιγουριά των στόπερ, στο απόλυτο χάος...

Ο Σέρχιο Ράμος πήρε το αεροπλάνο για το Παρίσι, ο Ραφαέλ Βαράν ακολουθεί το όνειρο για την Premier League και η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης φωνάζει… κινδυνεύει!

Ο ρόλος της άμυνας είναι παραπάνω από σημαντική για έναν σύλλογο. Ειδικά όταν αφορά ομάδες κορυφαίου επιπέδου όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ισπανικός σύλλογος σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτόν που είχαμε συνηθίσει προ πενταετίας, με τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, για έναν λόγο που μπορούσε να καμαρώνει η συγκεκριμένη ομάδα, ήταν αναμφίβολα το κέντρο της άμυνας. Η παρουσία του Σέρχιο Ράμος και του Ραφαέλ Βαράν, αποτελούσε από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Μέχρι, να έρθει η ταυτόχρονη (!) αποχώρησή τους.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τόσο ο έμπειρος Ισπανός, όσο και ο ποιοτικός Γάλλος, αποτέλεσαν παρελθόν από την Ρεάλ Μαδρίτης, παίρνοντας τον δρόμο για Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα. Αυτό που αφήνουν, πίσω τους, ωστόσο, είναι μόνο… χάος και οι δηλώσεις του Πέρεθ για μη… μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι, προκαλεί μόνο φόβο.

Οι ελπίδες πάνω στον Αλάμπα, ο (ακόμη ανώριμος) Έντερ Μιλιτάο και οι… υπόλοιποι. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα, οι επιλογές των ακαδημιών και η ανάγκη από εμπειρία.

Στυλοβάτες της αμυντικής γραμμής για μία δεκαετία!

Μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης «τρόμαζε». Η θέση των στόπερ είχε επιλογές που δύσκολα θα ξαναδούμε να υπάρχουν σε μία ομάδα. Από τη μία ο Σέρχιο Ράμος, από την άλλη ο Πέπε και στη μέση ο Ραφαέλ Βαράν. Μία τριάδα που συμπλήρωνε ο πρόθυμος Νάτσο Φερνάντες.

Από εκεί και πέρα, ξεκινάει μία αργή αλλά σημαντική αποδυνάμωση της αμυντικής λειτουργίας των «μερένχες». Ο Πορτογάλος στόπερ ήταν ο πρώτος που αποχώρησε για την Τουρκία και την Μπεσίκτας, με τους Ράμος και Βαράν να τραβάνε το «κουπί» μέχρι και τη σεζόν που πέρασε. Δίχως ενίσχυση ή κάποια βοήθεια, αμφότεροι έφτασαν στο «πικ» τους.

Συνολικά, έπαιξαν μαζί σε 227 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Ο απολογισμός τους, δείχνει και το μέγεθος της επιτυχίας, αφού η ομάδα δέχθηκε μόλις 234 τέρματα σε 18293 λεπτά συμμετοχής. Φέτος, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον 35χρονο στόπερ, ήρθε και η αποχώρηση του Βαράν.

Η επόμενη μέρα… φοβίζει!

Σίγουρα, ο ενθουσιασμός όταν αποκτήθηκε ο Ντάβιντ Αλάμπα ήταν μεγάλος. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, με τεράστιες διακρίσεις στα χρώματα της Μπάγερν Μονάχου. Το γεγονός πως έμεινε ελεύθερος, έκανε ακόμα καλύτερα τα πράγματα, όμως κανείς δεν περίμενε πως έμενε… μόνος.

Ο Αυστριακός αμυντικός, μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα στόπερ όσο και ως μπακ ή στον άξονα, όμως στη Ρεάλ, είναι ο μοναδικός αξιόπιστος… κεντρικός αμυντικός. Μετά από εκείνον είναι απλά… το χάος. Ο Έντερ Μιλιτάο μπορεί να έχει πολύ ταλέντο αλλά παραμένει… «άγουρος» και χωρίς τις απαραίτητες βάσεις για να πρωταγωνιστήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τους Χεσούς Βαγιέχο και Νάτσο Φερνάντες. Κανείς από αυτούς, δεν είναι στο επίπεδο που χρειάζεται για να πάρουν τις θέσεις των Βαράν και Ράμος.

Μεταγραφές και… ακαδημίες

«Δεν θα προχωρήσουμε σε μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι», ήταν τα λόγια του Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν τον ρώτησαν για την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Αυτή η απάντηση, μόνο θετική δεν ακούστηκε στα αυτιά των οπαδών. Όχι επειδή δεν υπάρχει ποιότητα, αλλά επειδή το θέμα στην άμυνα είναι ορατό.

Η ομάδα χρειάζεται άμεση ενίσχυση με ένα έμπειρο στόπερ (αν όχι και δύο). Είτε αυτό έχει μεγάλο κόστος, είτε όχι. Βέβαια, υπάρχουν και οι ακαδημίες από πίσω. Εκεί όπου υπάρχει ο 21χρονος Βίκτορ Τσουστ. Πρόκειται για τον αρχηγό της Καστίγια, ο οποίος έχει αποδείξει σε μεγάλο βαθμό, το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως μπορεί να σταθεί σίγουρα σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως είναι μία ιδιαίτερη λύση πίσω από τους ήδη υπάρχοντες αμυντικούς.

Αυτό που λέει η απλή, ποδοσφαιρική λογική, είναι πως θα αποκτηθεί ένας έμπειρος στόπερ. Για τα δεδομένα και τους στόχους της, η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν μπορεί να την αφήνει να κοιμάται… ήσυχη.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης