Football Talk

Ολυμπιακός: Ο «εφιάλτης» του Ισραήλ που κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει στο… Μπακού!

Ολυμπιακός: Ο «εφιάλτης» του Ισραήλ που κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει στο… Μπακού!

Το «μαξιλαράκι» του 1-0, μπορεί να γυρίσει σε… παγίδα για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Νέφτσι Μπακού, κάτι το οποίο, απλά δεν επιτρέπεται!

Σχετικά Άρθρα

3 Αυγούστου 2016. Ο Ολυμπιακός δέχεται έναν από τους πιο ντροπιαστικούς αποκλεισμούς της σύγχρονης ιστορίας του, απέναντι στην άσημη Χαποέλ Μπερ Σεεβά. Η ομάδα του Ισραήλ κερδίζει στην έδρα της με 1-0 τους «ερυθρόλευκους» και σε συνδυασμό με το 0-0 του Πειραιά, περνάει στην επόμενη φάση.

Πέντε χρόνια μετά, ο ελληνικός σύλλογος βρίσκεται και πάλι απέναντι σε μία ομάδα που είναι αρκετά επίπεδα πιο κάτω, όμως οι εφιάλτες λόγω του «εύθραυστου» 1-0 στο πρώτο ματς, ξυπνούν. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, ο Ολυμπιακός δεν θα ήθελε να δει τη Νέφτσι Μπακού να αντιγράφει το παράδειγμα των Μακάμπι Τελ Αβιβ και Χαποέλ Μπερ Σεεβά, καθώς θα ήταν κάτι… καταστροφικό!

Το «BN Sports» σας θυμίζει αυτές τις μάχες και εξηγεί τις διαφορές του «τότε», με το «τώρα».

Ο αποκλεισμός που έφερε την επιστροφή… Βαλβέρδε!

Το πρώτο «ισχυρό» χαστούκι, ήρθε τον Αύγουστο του 2010. Οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας ολοκληρώσει μία τραγική σεζόν στο πρωτάθλημα, τοποθετήθηκαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Η κληρωτίδα τους έστειλε πάνω στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μία υπολογίσιμη αλλά όχι τόσο μεγάλη δύναμη, όσο των «ερυθρολεύκων». 

Με τον Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει με τη νίκη από το «Γ. Καραϊσκάκης», με 2-1 και να πάει στο Ισραήλ με σαφή προβάδισμα. Εκεί, έγινε αυτό που κανείς δεν ήθελε. Το τέρμα του Ρομπέρτο Κολαούτι στο 42ο λεπτό, δεν δέχθηκε ποτέ απάντηση και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την βοήθεια του εκτός έδρας γκολ, έστειλε εκτός Ευρώπης τους «ερυθρόλευκους».

Το καλό, από αυτόν τον αποκλεισμό, είναι πως λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέστρεψε στον ελληνικό σύλλογο, με την άμεση απόλυση του Λίνεν.

Το απόλυτο… «σοκ» κόντρα στη Χαποέλ!

Έπειτα από μία εξαετία, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να μπουν και πάλι σε διαδικασία προκριματικών γύρων. Συγκεκριμένα, ως πρωταθλητές, τοποθετήθηκαν στους ισχυρούς του τρίτου προκριματικούτου Champions League, όπου κληρώθηκαν με την Χαποέλ Μπερ Σεεβά.

Μία ομάδα που ήταν σαφώς κατώτερη από τον Ολυμπιακό, όμως στον αγωνιστικό χώρο, αποδείχθηκε το αντίθετο. Το πρώτο ματς, στον Πειραιά, έληξε με το «λευκό» 0-0, με την πρόκριση να είναι ορθάνοιχτη και για τις δύο ομάδες στη ρεβάνς. Εκεί, για ακόμη μία φορά, το 1-0 γίνεται «κόκκινο πανί» για τον Ολυμπιακό.

Ο Σιρ Τζεντέκ, στο 79ο λεπτό, παγώνει άπαντες στην «ερυθρόλευκη» αποστολή και το σφύριγμα της λήξης, στέλνει τον ελληνικό σύλλογο στα play-off του Europa League. Αυτή η ήττα, ωστόσο, ήταν και η τελευταία μέχρι και σήμερα (!).

Δεν έχει σημασία το πως θα προκριθεί, αρκεί να το κάνει!

Στο πρώτο παιχνίδι με την Νέφτσι Μπακού, ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός. Τουλάχιστον για αυτά που μας έχει συνηθίσει, ωστόσο τα εμπόδια που εμφανίστηκαν, ήταν (όντως) αρκετά. Φυσικά, η γκρίνια για την εν λόγο εμφάνιση δεν άργησε να εμφανιστεί.

Εδώ, υπάρχει μία πολύ σημαντική παράμετρος. Σε τέτοια παιχνίδια, όπως είναι τα προκριματικά του Ιουλίου και του Αυγούστου (τουλάχιστον μέχρι τα play-off) δεν γίνεται να υπάρχει η μεγάλη εμφάνιση. Μία ομάδα με καινούργια πρόσωπα, έλλειψη ρυθμού και φυσικά, αναποδιές, δεν είναι εφικτό να αποδώσει σε υψηλό βαθμό.

Σε τέτοια περιπτώσεις, μετράει η πρόκριση και μόνο η πρόκριση. Αυτή μένει άλλωστε, όπως φαίνεται στις προηγούμενες δύο φορές. Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να πάθει την ίδια ζημιά, παρότι εδώ και τρία χρόνια, με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του, είναι συνεπής στο ραντεβού του για τους ομίλους.

Προβλήματα που… λύνονται!

Στην Ελλάδα, μπορεί η οργάνωση να μην είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε αυτό το κομμάτι την τελευταία τριετία. Ένα από τα μεγάλα αβαντάζ που έχει, δεν είναι άλλο από το «βάθος» στο ρόστερ του, το οποίο επαληθεύτηκε στο πρώτο ματς κόντρα στους Αζέρους.

Συγκεκριμένα, ο Πέδρο Μαρτίνς (ο οποίος ξεκαθάρισε πως ήταν οι δυσκολότερες 72 ώρες της ζωής του), είδε πριν το ματς να χάνει τους τρεις κινητήριους μοχλούς του στα τρία κομμάτια του γηπέδου (Σωκράτη, Εμβιλά και Ελ Αραμπί). Ταυτόχρονα, την ώρα του ματς, τόσο ο Μπουχαλάκης (στην αρχή), όσο και ο Χασάν (προς το τέλος) αποχώρησαν με τραυματισμό, ενώ ο Μαντί Καμάρα (σκόρερ του μοναδικού γκολ) αποβλήθηκε.

Από αυτούς, μόνο ο Χασάν είναι κοντά στην βασική εντεκάδα και όλοι περιμένουν τα αποτελέσματατων τεστ του Ελ Αραμπί, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, αν είναι αρνητικός, θα τεθεί και ο Σωκρατής στις υπηρεσίες του Πορτογάλου τεχνικού. Πάντως, οι επιλογές είναι πολλές και το γεγονός πως άπαντες θα είναι προετοιμασμένοι, δίνει ένα παραπάνω «συν».

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν την ζημία που θα πάθει ο Ολυμπιακός, εφόσον δεν καταφέρει να προκριθεί στο Αζερμπαϊτζάν. Η (ποδοσφαιρική και μη) λογική λέει πως περνάει, όμως σε αυτό το άθλημα, όλα είναι ανοιχτά και η πρόκριση είναι απλά… μονόδρομος.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης