Football Talk

Έρευνα Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρει...

Έρευνα Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρει...
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει καθυστερήσει να κάνει μεταγραφές στον Παναθηναϊκό. Πώς λειτούργησε, όμως, αντίστοιχα στον ΑΠΟΕΛ; Το «BN Sports» αναλύει.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής στον Παναθηναϊκό και ήδη με τους συνεργάτες του πραγματοποιεί τις πρώτες προπονήσεις στο Κορωπί, όπου καθημερινά αξιολογεί τους ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού».

Έχοντας φτάσει σχεδόν στα μέσα Ιούλη ο Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει μονάχα μια μεταγραφή, αυτή του 28χρονου δεξιού μπακ, Γιάννη Κότσιρα από τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Σέρβος τεχνικός ενίοτε κατηγορείται –το τελευταίο διάστημα- πως κωλυσιεργεί στις μεταγραφικές του επιλογές και πως περνάει από... κόσκινο τους ποδοσφαιριστές που θέλει να υπογράψει τόσο ως προς τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν όσο και ως προς το κομμάτι του χαρακτήρα.

Ο Γιοβάνοβιτς θέλει οι ποδοσφαιριστές του να ταιριάζουν απόλυτα στο αγωνιστικό πλάνο και τη φιλοσοφία του και παράλληλα να μην δημιουργούν προβλήματα εντός αποδυτηρίων. Το «BN Sports» έψαξε την 5ετία που ο 59χρονος προπονητής εργάστηκε στον ΑΠΟΕΛ -καταφέρνοντας μεγάλες επιτυχίες σε Κύπρο και Ευρώπη- και εντόπισε ποιούς και πόσους ποδοσφαιριστές έπαιρνε ο Σέρβος σε κάθε μεταγραφική περίοδο, αλλά και πότε χρονικά.

Ivan3.jpg

Σεζόν 2007-08-09: Άφιξη και πρωτάθλημα!

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ στις 8 Ιανουαρίου του 2008, λίγα 24ωρα αφού είχε αποδεσμευτεί από την ομάδα ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Εκείνο το χειμώνα απέκτησε τέσσερις ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη (δεξιός εξτρέμ) στις 24 Γενάρη, τον Nenad Mirosavljevic (κεντρικός επιθετικός), τον Joost  Broerse (κεντρικός αμυντικός) και τον Altin Haxhi (αριστερός μπακ) με τον ΑΠΟΕΛ να τερματίζει εν τέλει δεύτερος και να κατακτά και το Κύπελλο Κύπρου.

Το καλοκαίρι από την άλλη, όπου ο Γιοβάνοβιτς είχε από την αρχή τη δυνατότητα να φτιάξει την ομάδα που θέλει, πραγματοποίησε 8 μεταγραφές. Οι 7 το μήνα Ιούλιο: Kamil Kosowski (αριστερός εξτρέμ), Ανδρέας Παπαθανασίου (επιθετικός), Παρασκευάς Χρήστου (κεντρικός αμυντικός), Benjamin Onwuachi (επιθετικός), Σάββας Πουρσαϊτίδης (δεξιός μπακ), Jean Paulista (επιθετικός), Διονύσης Χιώτης (τερματοφύλακας), Marcin Zewlakow (επιθετικός).

Και άλλη μία τον Αύγουστο, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου (αριστερός μπακ).

Ο αμυντικός μέσος Paulo Costa ήρθε να προστεθεί τον Γενάρη του 2009, με την Κυπριακή ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα, το LTV Super Cup και να φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, σε μια εξαιρετική ομολογουμένως σεζόν.
ivan-jovanovic-united-arab-emirates_tpnc31n77h241qdv3zjt4eohv.jpg

Σεζόν 2009-10: Πιο μέτρια πορεία με οκτώ μεταγραφές

Την αμέσως επόμενη χρονιά ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ομίλους του UEFA Champions League (σ.σ. χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει παραπάνω), κατέκτησε ξανά το LTV Super Cup, βγήκε δεύτερος στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν και στον τελικό του Κυπέλλου, χωρίς να μπορέσει να το κατακτήσει.

Τι έκανε, όμως, ο Γιοβάνοβιτς στο μεταγραφικό κομμάτι εκείνη την περίοδο; Κράτησε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές από τον κορμό που είχε πέρσι και πήρε άλλους συνολικά 5 τον Ιούλιο: Boban Grncarov (κεντρικός αμυντικός), Mario Breska (δεξιός εξτρέμ), Athos Solomou (δεξιός μπακ), Adrian Sikora (κεντρικός επιθετικός), Paulo Jorge (κεντρικός αμυντικός).

Παράλληλα, πρόσθεσε και άλλους τρείς τον Γενάρη του '10: Marcinho (μεσοεπιθετικός), Βαγγέλης Κουτσόπουλος (αριστερό μπακ) και Sofronis Avgousti (τερματοφύλακας).

Σεζόν 2010-11: Ξανά στην κορυφή και χωρίς προσθήκη τον Γενάρη

Ο Γιοβάνοβιτς με τον ΑΠΟΕΛ την επόμενη χρονιά, έφτασε ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά το 2009, αποκλείστηκε από την Χετάφε στα Play Off  του Europa League, ενώ και στο Κύπελλο δεν προχώρησε παραπάνω από τον δεύτερο γύρο.

Οι μεταγραφές που πραγματοποίησε ήταν 6 τον Ιούλιο του 2010, οι οποίοι ήταν οι εξής: Ivan Trickovski (επιθετικός), Ailton (επιθετικός), William Boaventura (αριστερός μπακ), Esteban Solari (επιθετικός), Gustavo Manduca (μεσοεπιθετικός) και Πάνος Κωνσταντίνου, χωρίς να κάνει άλλη προσθήκη μέσα στο Γενάρη.

Το ιστορικό 2011-12: Μεταγραφές και κορμός για τους... «8» του UCL

Το 2011-12 έμελλε να είναι ίσως η κορυφαία χρόνια στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Ο «θρύλος» της Κύπρου δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ωστόσο πήρε το LTV Super Cup και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, αποκλείοντας τη Λιόν στα πέναλτι.

Εκείνη τη σεζόν ο Γιοβάνοβιτς απέκτησε τρεις ποδοσφαιριστές τον Ιούλιο: Aldo Adorno (επιθετικός), Sanel Jahic (Κεντρικός αμυντικός) και Marcelo Oliveira (κεντρικός αμυντικός).

Και άλλους τρεις τον Αύγουστο: Tijani Belaid (μεσοεπιθετικός), Kaka (κεντρικός αμυντικός), Urko Pardo (τερματοφύλακας), συν τον Elder Sousa (μεσοεπιθετικό) τον Γενάρη του '12, ωστόσο μεγάλο ρόλο σε αυτό το επίτευγμα έπαιξε και ο κορμός ποδοσφαιριστών που είχε παραμείνει από την περσινή χρονιά.

giobanovic.jpg

Σεζόν 2012-13: Οι τελευταίες προσθήκες πριν την αποχώρηση...

Το 2012-13 ήταν και η τελευταία χρόνια που κάθισε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ, καταφέρνοντας να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όχι όμως και το Κύπελλο, ενώ αποκλείστηκε από το Europa League στα Play Off.

Επτά ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν τον Ιούλιο: Aritz Borda (Κεντρικός αμυντικός), Στάθης Αλονέφτης (επιθετικός), Zuela (κεντρικός αμυντικός), Selim Benachour (μεσοεπιθετικός), Mario Sergio (δεξιός μπακ), Mario Budimir (επιθετικός) και Mikael Klukowski (αριστερό μπακ). Τον Αύγουστο προστέθηκαν άλλοι δύο: Χρήστος Καρυπίδης (κεντρικός αμυντικός) και Αλέξανδρος Τζιόλης (μέσος) και ακόμα άλλοι δύο τον Γενάρη, οι Mikkel Beckmann (επιθετικός) και Dudu Biton (επιθετικός).

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει...

Όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία ο Γιοβάνοβιτς δεν έπαιρνε τεράστιο αριθμό ποδοσφαιριστών, ούτε... αργούσε ιδιαίτερα στο να πραγματοποιήσει τις κινήσεις του. Πολλές προσθήκες του βγήκαν, εξού και οι πολλές επιτυχίες που σημείωσε εκείνη την περίοδο στην Κύπριακή ομάδα και άλλες ίσως να μην απέδωσαν, όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό τμήμα του κόσμου.

Ο Σέρβος τεχνικός έδειξε στη γεμάτη 5ετία του στον ΑΠΟΕΛ πως έχει συγκεκριμένο πλάνο και μεθοδολογία και αυτό ακριβώς θα θελήσει να εφαρμόσει και στον Παναθηναϊκό, του οποίου οι φίλοι -αν είναι σε θέση να έχουν υπομονή- ίσως εκπλαγούν εξαιρετικά ευχάριστα.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης