Football Talk

Τα στάδια «στολίδια» που μετονομάστηκαν προς τιμήν θρυλικών ποδοσφαιριστών

Τα στάδια «στολίδια» που μετονομάστηκαν προς τιμήν θρυλικών ποδοσφαιριστών
Πασίγνωστα στάδια στον κόσμο έχουν μετονομαστεί για να τιμήσουν την καριέρα θρυλικών ποδοσφαιριστών

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές που έχουν καταγράψει ρεκόρ και κατακτήσει τρόπαια υπάρχουν αρκετοί και είναι γνωστοί. Πόσοι, όμως, έχουν φτάσει σε σημείο ένα στάδιο να μετονομαστεί προς τιμήν τους;

Το «BN Sports» σταχυολόγησε τις σημαντικότερες περιπτώσεις και τις κατέγραψε παρακάτω.

«Johan Cruyff Arena»-Ολλανδία

Τα λόγια είναι περιττά όταν αναφέρεται κανείς στο όνομα του τεράστιου Johan Cruyff. Τρεις χρυσές μπάλες, τρία Champions League με τον Άγιαξ ως ποδοσφαιριστής, άλλο ένα με την Μπαρτσελόνα ως προπονητής, ενώ γενικότερα με τις μεθόδους του επηρέασε καθοριστικά το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο τόσο στο κομμάτι των συστημάτων όσο και σε εκείνο του μοντέλου ανάπτυξης των ακαδημιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα παραπάνω, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, τον Απρίλιο του 2017, το γήπεδο του Άγιαξ μετονομάστηκε σε «Johan Cruyff Arena» προς τιμήν του.

napoli-maradona.jpg

«Estadio Diego Armando Maradona»-Αργεντινή

«Stadio Diego Armando Maradona»-Ιταλία

Ο μεγάλος Diego Maradona έφυγε από τη ζωή μόλις πριν λίγους μήνες, ωστόσο η «κληρονομιά» που άφησε πίσω του στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο κρίνεται… μυθική.

Ο Αργεντινός θρύλος που κατάκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, τη χρυσή μπάλα και οδήγησε τη χώρα του και ως προπονητής στα προημιτελικά του Mundial 2006, είναι ο μοναδικός στη λίστα, που έχει δυο γήπεδα, τα οποία έχουν μετονομαστεί προς τιμήν του.

Το πρώτο χρονικά ήταν εκείνο των Αρχεντίνος Τζούνιορς στο Buenos Aires το 2004 και το δεύτερο εκείνο της Νάπολι από φέτος.

puskas-arena.jpg

«Puskas Arena»-Ουγγαρία

Ο Ferenc Puskas αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, σκοράροντας 84 γκολ σε 85 συμμετοχές με την Εθνική Ουγγαρίας και άλλα 512 σε 528 εμφανίσεις συνολικά στην «πλούσια» καριέρα του.

Όλες αυτές οι επιτυχίες του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τα όσα πέτυχε ως προπονητής, όχι μόνο οδήγησαν τη FIFA στο να δημιουργήσει ένα ολόκληρο βραβείο προς τιμήν του το 2019 (σ.σ. το Puskas Award για το καλύτερο γκολ σε κάθε σεζόν) αλλά έφτασαν σε σημείο την Ουγγρική Ομοσπονδία να μετονομάσει το Εθνικό στάδιο της, σε «Puskas Arena» το 2002.

«Santiago Bernabeu Stadium»-Ισπανία

Ο Santiago Bernabeu αποτέλεσε και θα αποτελεί για πάντα ενδεχομένως την πιο εμβληματική μορφή στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά από ποδοσφαιριστής και προπονητής της «βασίλισσας», έγινε και πρόεδρος της το 1943, μια θέση που κράτησε για 35 χρόνιας, γιγαντώνοντας το σύλλογο σε κάθε επίπεδο.

Μέσα σε πολλές άλλες τεράστιες επιτυχίες του, βοήθησε τα μέγιστα ώστε να υλοποιηθεί το γήπεδο της Ρεάλ, που άνοιξε τις πύλες του το 1947 και βεβαίως πήρε το όνομά του.

Panoramica Panoramic view Milano 27-05-2016 Stadio San Siro / Giuseppe Meazza Football Champions League Final . Foto Daniel Chesterton / PHCImages / Panoramic / Insidefoto

«Stadio Giuseppe Meazza»-Ιταλία

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο Giuseppe Meazza είναι ένας από τους τρεις Ιταλούς που έχουν κερδίσει δυο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1934 και 1938, ενώ στην 20ετή του καριέρα στην Ίντερ σκόραρε 243 γκολ σε 365 εμφανίσεις.

Όλα αυτά τα σπουδαία κατορθώματα του, έφερε και την επίσημη απόφαση των Ίντερ και Μίλαν να μετονομάσουν το γήπεδο τους το 1980 προς τιμήν του.

«Ali Daei Stadium»-Ιράν

Με Παγκόσμιο ρεκόρ τα 109 γκολ σε 149 παιχνίδια ο θρυλικός Ιρανός ποδοσφαιριστής, Ali Daei, έχει μείνει στην ιστορία. Εκτός από την Esteghlal Ardabil (σ.σ. ομάδα στη χώρα του) έχει παίξει και στην Ευρώπη μια φορά για λογαριασμό της Γερμανικής, Armani Bielefeld.

Μάλιστα, το 2008 ένα στάδιο του Ιράν μετονομάστηκε προς τιμήν του, σε «Ali Daei Stadium».

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης