Football Talk

Έρευνα Super League: Έλληνες προπονητές υπό εξαφάνιση - Σ. Τσιώλης στο BN Sports: «Μας έχουν απαξιώσει»

Έρευνα Super League: Έλληνες προπονητές υπό εξαφάνιση - Σ. Τσιώλης στο BN Sports: «Μας έχουν απαξιώσει»
Οι Έλληνες προπονητές όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν στην κορυφαία κατηγορία και το «BN Sports» αναλύει το «γιατί;».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο λένε πως «τρώει» τα παιδιά του, αναφορικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Παρόμοια εικόνα, ωστόσο, παρουσιάζεται και στο προπονητικό κομμάτι. Το «BN Sports» έκανε την καταγραφή των τελευταίων 10 ετών (2011-12 με 2021-22) και παρατήρησε πως οι Έλληνες προπονητές που βρίσκονται στους πάγκους ολοένα και λιγοστεύουν.

Συνεπώς, αναλύει τους λόγους της σημαντικής αυτής μείωσης, ζητώντας μάλιστα την άποψη ενός ιδιαίτερα καταξιωμένου τεχνικού. Ο λόγος για τον Σάκη Τσιώλη - που έχει περάσει με επιτυχία από πληθώρα ιστορικών ελληνικών ομάδων - όπως οι Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Παναχαϊκή, ΠΑΣ Γιάννενα, Λάρισα και ο οποίος μας εξήγησε για ποιο λόγο θεωρεί πως οι Έλληνες έχουν μειωθεί σημαντικά:

«Είναι πράγματι μια σκληρή πραγματικότητα, ένα πρόβλημα που και εγώ σκέφτομαι αν υπάρχει λύση και ποια είναι αυτή. Ενδεχομένως οι ιδιοκτήτες να βρίσκουν κάτι πιο… ενδιαφέρον στους ξένους προπονητές, διότι μέσα από εκείνους ίσως να μπορούν να περνούν πιο εύκολα τις νοοτροπίες και τις απόψεις τους», τόνισε αρχικά ο κ.Τσιώλης και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Ο Έλληνας προπονητής έχει αποδείξει πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από έναν ξένο. Και καταξιωμένος είναι και τα ανώτερα διπλώματα προπονητικής διαθέτει, ενώ έχει μάθει να εφαρμόζει μεθοδολογία που χρησιμοποιούν και στα καλύτερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

sakis-tsiolis_2_1.jpg

Κρίση και... εμπιστοσύνη έδωσαν ευκαιρίες!

Αποτελεί γεγονός πως από την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι σύλλογοι της χώρας (σ.σ. ακόμα και οι μεγαλύτεροι) προχώρησαν σε πολλές περικοπές στα μπάτζετ τους.

Φτάσαμε μάλιστα σε σημείο πολλά Ελληνόπουλα να παίρνουν επιτέλους τη μεγάλη ευκαιρία που περίμεναν για χρόνια και αντίστοιχα πολλούς εγχώριους προπονητές να κάθονται στους πάγκους των ομάδων, διότι το κασέ τους οικονομικά ήταν πιο χαμηλό. Βεβαίως -και για να μην παρεξηγηθούμε- σημαντικό ρόλο έπαιζε και η αντίστοιχη ικανότητα, μιας και η χώρας μας φημίζεται πως παράγει ταλαντούχους παίκτες και καλούς τεχνικούς.

Οι 9 συνολικές Έλληνες προπονητές της σεζόν 2011-12, έγιναν 13 την αμέσως επόμενη χρονιά και «εκτοξεύτηκαν» ξανά το 2013-14 σε 15!

Αντίστοιχα, το 2014-15 οι εγχώριοι τεχνικοί υπολογίζονται σε 14 και μετέπειτα αρχίζει η... κατηφόρα.

5296152.jpg

Από τους 15 στους 7!

Ωστόσο, όσο περνούσαν οι σεζόν, τα υψηλά νούμερα σε Έλληνες προπονητές έπεφταν όλο και περισσότερο. Τη σεζόν 15-16 τα πράγματα ήταν καλά σε σχέση με όσα θα ακολουθούσαν.

Η μεγάλη «βουτιά» σημειώθηκε το 2019-20 όπου πέσαμε μόλις στους 7 προπονητές (!) κι ενώ για τρείς σερί χρονιές (16-17, 17-18, 18-19) είχαμε μείνει σταθερά στους 9.

Το ιστορικό χαμηλό, όμως, έμελλε να συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν μιας και στους ελληνικούς πάγκους συνεχίζουμε να έχουμε 7 τεχνικούς στο σύνολο (Απόλλων Σμύρνης-Γιάννης Πετράκης, Άρης-Άκης Μάντζιος, Ιωνικός-Δημήτρης Σπανός, Λαμία-Μιχάλης Γρηγορίου, ΟΦΗ-Νίκος Νιόπλιας, Παναιτωλικός-Γιάννης Αναστασίου, ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής Μεταξάς).

Μάλιστα, εντύπωση προσκαλεί πως σε μια έρευνα της η UEFA το 2014, είχε διαπιστώσει πως από τις 624 ευρωπαϊκές ομάδες Α' κατηγορίας, οι προπονητές των ελληνικών ομάδων βρίσκονταν στους πάγκους τους για λιγότερο από έναν χρόνο, με τις απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν.

«Μας έχουν απαξιώσει»

Ο Σάκης Τσιώλης –μετά την αρχική του τοποθέτηση- κατέληξε στο ότι ο Έλληνας προπονητής έχει απαξιωθεί και πως η μόνη λύση είναι είτε οι χαμηλότερες κατηγορίες είτε η... ξενιτιά.

Όσες περγαμηνές κι αν συνοδεύουν έναν Έλληνα προπονητή, εκείνος εν τέλει δεν αναγνωρίζεται στην ίδια του τη χώρα. Παίζουν, βέβαια, ρόλο και τα μανατζερικά γραφεία που έρχονται σε συμφωνία με τις διοικήσεις των ομάδων, όντας εκπρόσωποι και του εκάστοτε ξένου τεχνικού που προσλαμβάνεται. Συνεπώς, μετέπειτα υπάρχει μια πληθώρα παικτών να επιλεγούν για το μεταγραφικό κομμάτι, ενώ διευκολύνσεις υπάρχουν και στο κομμάτι των ανανεώσεων συμβολαίων ή και των αποδεσμεύσεων.

Οι Έλληνες προπονητές έχουν απαξιωθεί και δεν είναι στο χέρι τους να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Για να επιβιώσει κανείς στο χώρο μας πρέπει να πάρει μια ομάδα από τη Γ’Εθνική να την ανεβάσει στη Superleague 1 είτε να φύγει στο εξωτερικό».


Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης