Football Talk

Πιέρ Κουντέ Μαλόνγκ: Τρέχει, μαρκάρει σωστά, σκοράρει με το... σταγονόμετρο - Ο Καμερουνέζος, πρώτος στόχος του Ολυμπιακού, στο μικροσκόπιο του BN Sports (video)

Πιέρ Κουντέ Μαλόνγκ: Τρέχει, μαρκάρει σωστά, σκοράρει με το... σταγονόμετρο - Ο Καμερουνέζος, πρώτος στόχος του Ολυμπιακού, στο μικροσκόπιο του BN Sports (video)

Αποκτήθηκε κάποτε από τη Μάιντς ως η επιθυμητή λύση «σκούπας» στο κέντρο. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι διατηρεί τάσεις φυγής. Φέτος ήρθε ο οριστικός χωρισμός και ο δρόμος για τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, άνοιξε διάπλατα. 

Ούτε η δυνατή σεζόν του (2017-18) ως δανεικός στη Γρανάδα (Σεγούντα Ντιβισιόν) συγκίνησε τους ιθύνοντες της Ατλέτικο Μαδρίτης, ώστε να τον ανεβάσουν στην πρώτη ομάδα. Τετραετία κερδισμένη σε εμπειρίες και σε ποδοσφαιρικό «πολιτισμό» για τον Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ, ο μικρότερος της οικογένειας των 5 παιδιών που μεγάλωσε στην πόλη Λιμπέ του Καμερούν. Επόμενη στάση, η γερμανική Bundesliga.

Δύο χρονιές έδειξε την κλάση του στη Μάιντς

Δρόμος δύσβατος. Μέχρι τα 11 του χρόνια παίζει ποδόσφαιρο στο δρόμο ή στο σχολείο. Πρώτο βήμα η είσοδός του στην BlackStar Academy. Δεύτερο βήμα η ανακάλυψη από έναν μάνατζερ, σε ματς της U17 του Καμερούν.

Αυτή τη στιγμή ο 25χρονος παραμένει η 4η πιο ακριβή μεταγραφή του γερμανικού κλαμπ στην ιστορία του. Ο τεχνικός διευθυντής, Ρούβεν Σρέντερ ήταν πρόθυμος να πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ στους Μαδριλένους, για μία: «ιδανική λύση στο κέντρο, ότι ακριβώς επιθυμούμε ως 6αρο-8άρι. Δυναμικό τρόπο, έντονο πρέσινγκ και ικανός στο Box To Box σκοράρισμα».

KUNDE2.jpg

Στα 22 του χρόνια, το να ανταπεξέλθει με (τουλάχιστον) τίμιο τρόπο στις ανάγκες της κατηγορίας, είναι στα υπέρ του. Ο Κουντέ ξεχωρίζει για τον δυναμισμό του, αλλά όχι για τον αντιαθλητικό τρόπο του. Μόλις 5 κίτρινες τη μία και 6 την επόμενη (φουλ) σεζόν (καμία αποβολή) στη Γερμανία. Αν δει κανείς τον τρόπο που μαρκάρει, θα περίμενε τουλάχιστον διπλάσιες κάρτες.

«Βολεύεται» στο κέντρο της Μάιντς. Σπάνια, όμως, δείχνει ηγετικές ικανότητες, αν στραβώσει ένα ματς από την αρχή το... παρατάει, οι πάσες του είναι safe επιλογή σε στόπερ ή στα άκρα, επιθετικά οι πρωτοβουλίες είναι straight προς την περιοχή (όποτε το πάρει απόφαση). Ότι πιο χαρακτηριστικό σε box to box κίνηση ήταν το γκολ του κόντρα στην Κολωνία το Μάιο του 2020. Με το απαραίτητο... social distancing (στη μόδα τότε) από τους αντιπάλους του, όπως παρατηρείτε και εσείς. (γκολ νο3 στο βίντεο)



Η φετινή αντεπίθεση της Μάιντς, με μεγάλο χαμένο τον Κουντέ

Τέλη Δεκεμβρίου 2020 και η ατυχία του χτυπά την πόρτα. Τραυματισμός σε μία προπόνηση, πρόβλημα στο δεξί γόνατο, υποβάλλεται σε εγχείριση στο Μόναχο. Χάνει 10 ματς, λείπει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια είναι μόλις 4 φορές στην αποστολή, χωρίς να αγωνιστεί ούτε λεπτό.
Η Μάιντς αλλάζει τον Δεκέμβριο υπεύθυνο ποδοσφαίρου, τεχνικό διευθυντή και προπονητή. Στο τιμόνι ο Μπο Σβένσον. Η απογοητευτική συγκομιδή των 7 βαθμών στον πρώτο γύρο, μεταφράζεται σε comeback που έμεινε στην ιστορία, με 32 βαθμούς στο ενεργητικό της.
Και με τον Κουντέ στην κερκίδα. Οι Μπαρέιρο και ο δανεικός από την Άιντραχτ, Κορ τον... αφήνουν, με τις εμφανίσεις τους, εκτός αποστολής, σχεδόν επί μονίμου βάσεως. «Προήλθε από τραυματισμό και όταν επέστρεψε, οι άλλοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Από άποψη συμπεριφοράς και εικόνα στις προπονήσεις, δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο από εκείνον», τα λόγια του Σβένσον.
Συμβόλαιο μπορεί να έχει έως το 2022, αλλά άπαντες στο γερμανικό κλαμπ γνωρίζουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για πώληση. Το ποσό της δαπάνης (7,5 εκατ. ευρώ) δεν θα καλυφθεί επ' ουδενί από τον Ολυμπιακό. Οι Γερμανοί θεωρούν ελάχιστα τα 2,5 εκατ. ευρώ της πρότασης. Κάπου θα βρεθεί η μέση λύση, γιατί γνωρίζουν πως μακροπρόθεσμα, ο Λουξεμβούργιος Μπαρέιρο θα αποφέρει ένα πολυ μεγαλύτερο, διψήφιο σε εκατομμύρια ευρώ, έσοδο στα ταμεία τους. 

Το σκηνικό με τον Μπάιερλοτσερ

Αναφερόμενοι σε θέματα συμπεριφοράς του διεθνή μέσου. Στην εξαιρετική δεύτερη σεζόν του (2019-20) στην Bundesliga, ο Άχιμ Μπάιερλοτσερ είναι στον πάγκο της ομάδας. Η Μάιντς, το Φεβρουάριο του 2020, παίζει με την Μπάγερν Μονάχου. Το σκορ στο 26’: 0-3! Στο ένα γκολ, ευθύνεται ο ίδιος με χαμένη μπαλιά στο κέντρο. Στο έτερο, ο Τιάγκο Αλκάνταρα τον χρησιμοποιεί ως... σημαιάκι του σλάλομ.
Εκνευρισμένος μετά το 0-3 πετάει τα γάντια του στην εστία του γκολκίπερ του. Ο Μπάιερλοτσερ αντιδρά και στο 33’ τον βγάζει από το παιχνίδι. Ο Καμερουνέζος μέσος δεν κρύβει την απογοήτευσή του. Ενοχλημένος περνάει δίπλα από τον κόουτς και αυτός μένει άναυδος, με το απλωμένο χέρι του, να μη... συναντά ποτέ αυτό του Κουντέ.
Ο ίδιος, πάντως, ένιωσε άμεσα την ανάγκη να ζητήσει, μετά το τέλος του ματς, συγγνώμη από τον Μπάιερλοτσερ. Τότε, βέβαια ήταν πολύτιμος στο παιχνίδι της Μάιντς. Ούτε του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, ούτε έμεινε εκτός 11άδας στα επόμενα παιχνίδια. 

Σε τελική ανάλυση...

Ο Ολυμπιακός αποκτά έναν πολυσύνθετο μέσο. Από τη μία ένα δυναμικό κλασικό αμυντικό χαφ, παλιάς κοπής, που μπορεί με την ταχύτητά του να καλύψει τρύπες και να διορθώσει λάθη. Από την άλλη, ένα σύγχρονο 8άρι, που διεμβολίζει την αντίπαλη περιοχή, επιτίθεται φάτσα-κάρτα προς την εστία. Δεν έχει το μακρινό σουτ, δεν διαθέτει την τελική πάσα, δεν διακρίνεται για την οργάνωση του παιχνιδιού... Αυτά, τουλάχιστον, παρουσίασε σε επίπεδο Bundesliga. Το τονίζουμε και το ξεκαθαρίζουμε!

Άλκης Τσαβδαράς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης