Football Talk

Europa League: Ακόμα χτυπάνε πέναλτι! Μίλησε η παράδοση και η Βιγιαρεάλ (video)

Europa League: Ακόμα χτυπάνε πέναλτι! Μίλησε η παράδοση και η Βιγιαρεάλ (video)
Ένας τελικός γεμάτος... αγωνία που είχε νικήτρια τη Βιγιαρεάλ, η οποία κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο του Europa League έπειτα από 22 εκτελέσεις πέναλτι!

Ο Ουνάι Έμερι έχει δείξει πως το Europa League είναι ο θεσμός του. Και το επαλήθευσε ξανά. Η Βιγιαρεάλ κατάφερε να πάει το ματς στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια) τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με 11-10, πήρε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της.


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε πιο δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο. Από την άλλη η Βιγιαρεάλ προσπάθησε να κρατήσει το ρυθμό χαμηλά και να μη χτυπήσει στην κόντρα τον αγγλικό σύλλογο.

Η ομάδα του Σόλσκιερ πίεσε σε κάθε στιγμή που η ισπανική ομάδα έπαιρνε την μπάλα στα πόδια, ωστόσο το πρώτο 15λεπτο έκλεισε δίχως κάποια μεγάλη φάση. Σιγά-σιγά ανέβηκε ο ρυθμός και η Βιγιαρεάλ αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» το εκμεταλλευτήκαν και έκλεισαν εκ νέου τη Βιγιαρεάλ στα καρέ της. Μάλιστα, ο Λουκ Σο, στο 20ο λεπτό, έπιασε ένα δυνατό αριστερό σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Από την άλλη, οι Ισπανοί απάντησαν με τη κεφαλιά του Πάου Τόρες, τρία λεπτά αργότερα, έπειτα από εξαιρετική σέντρα με ραμπόνα του Κάρλος Μπάκα. Μετά από αυτό, το παιχνίδι ισορρόπησε αρκετά. Η Γιουνάιτεντ κρατούσε τη μπάλα και η Βιγιαρεάλ έκλεινε τους χώρους.

Τελικά, τη ζημιά την έκανε ο συνήθης ύποπτος. Ο λόγος για τον Ζεράρ Μορένο. Στο 30ο λεπτό, ο Παρέχο θα κάνει τη σέντρα, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στη διοργάνωση κέρδισε τον Λίντελοφ και εκτέλεσε από κοντά για το 1-0!

Μάλιστα, ο Ισπανός επιθετικός έγινε ο πρώτος μετά τον Τζουζέπε Ρόσι που πέτυχε παραπάνω από 30 γκολ σε μία σεζόν με τη Βιγιαρεάλ. Ο Ιταλός φορ, το είχε κάνει το 2010/11, όταν και τελείωσε τη χρονιά με 32 τέρματα.

Ένα τέρμα που άλλαξε απίστευτα τα δεδομένα. Ο Ουνάι Έμερι ενεργοποίησε τις αμυντικές τεχνικές του και προσπάθησε να κρατήσει το σκορ, τουλάχιστον για το ημίχρονο. Αυτό ακριβώς, δεν ήθελε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι επιθέσεις της, ωστόσο, ήταν αψυχολόγητες, δίχως καθαρό «μυαλό».

Λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα για το πρώτο μέρος, οι «κόκκινοι διάβολοι» πάτησε δύο φορές περιοχή. Αρχικά με την απίστευτη ατομική ενέργεια του Μάρκους Ράσφορντ και στη συνέχεια με τον Γκρίνγουντ, έφτασαν κοντά στο γκολ, όμως το γύρισμα και των δύο, βρήκε στην αντίπαλη άμυνα.

Έτσι ολοκληρώθηκε και το ημίχρονο. Η Βιγιαρεάλ βρήκε το γκολ που έψαχνε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε επιθετικές ενέργειες δίχως κάποια στρατηγική. Με την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου, το «κίτρινο υποβρύχιο» μπήκε πιο δυναμικά.

Πάλι από στημένη φάση, η Βιγιαρεάλ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, καθώς έπειτα από εκτέλεση φάουλ, ο Κάρλος Μπάκα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση αλλά δεν μπόρεσε να εκτελέσει τον Ντε Χέα.

Και όμως, εκεί που ο ισπανικός σύλλογος έλεγχε το ματς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Η απομάκρυνση από το κόρνερ του Σο, κατέληξε στα πόδια του Ράσφορντ, του οποίου το σουτ βρήκε στα σώματα. Αυτό κύλησε υπέρ του Έντινσον Καβάνι, καθώς η μπάλα στρώθηκε μπροστά του και εκτέλεσε τον Xερόνιμο Ρούλι για το 1-1.

Ο Ουρουγουανός φορ, λίγες εβδομάδες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, έφτασε τα έξι γκολ σε πέντε συμμετοχές στο Europa League. Ακόμα, έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που έχει περάσει τα 34 χρόνια του και σκοράρει σε τελικό. Ο Γκάρι ΜακΚάλιστερ της Λίβερπουλ και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά της Τσέλσι ήταν οι άλλοι δύο.

Με σαφώς καλύτερη ψυχολογία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω. Η Βιγιαρεάλ συνέχισε να κρατάει αμυντική στάση, κλειδώνοντας κάθε πιθανό κενό για επίθεση.

Στο 70ο λεπτό και έπειτα από υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Λουκ Σο θα κάνει εξαιρετική ενέργεια, θα βγάλει τη σέντρα στον Καβάνι, όπως η κεφαλιά του θα καταλήξει στον Πάου Τόρες.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέχισε να πιέζει ασταμάτητα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μπάλα έφτασε μέχρι την περιοχή αλλά χωρίς να πετύχει κάτι περισσότερο. Από την άλλη, η Βιγιαρεάλ προσπαθούσε να διατηρήσει το σκορ στο 1-1 και να πάει το ματς στη παράταση.

Αυτό το κατάφεραν και οι δύο ομάδες, ολοκλήρωσαν το 90λεπτο στο 1-1, με αποτέλεσμα να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση.
E2WI_LBWEAE6uxf.jpeg

Στην παράταση οι δυο ομάδες άργησαν να εκφράσουν επίθεση, με την κούραση να βγαίνει μετά από 90 λεπτά αγώνα. Οι γηπεδούχοι είχαν δύο σουτ με τους Αλμπέρτο Μορένο και Πάκο Αλκάθερ στο 98' και το 100', ωστόσο κανένας από τους δυο δεν βρήκε την εστία του Ντε Χέα,  με την μπάλα να καταλήγει δεξιά και πάνω από την εστία του Ισπανού

Ο Σόλσκιερ πέρασε στον αγώνα τον Φρεντ ως αλλαγή στο 100', στην θέση του Γκρίνγουντ, με τον Βραζιλιάνο να είναι υποψήφιος για την αρχική ενδεκάδα, ωστόσο ο Νορβηγός δεν το ρίσκαρε. Ο Πογκμπά προσπάθησε να βρει με ωραία πάσα τον Ράσφορντ στην πλάτη της άμυνας, όμως ο Άγγλος ήταν εκτεθειμένος, με το πρώτο ημίχρονο της παράτασης να τελειώνει χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

Στο 110' ο Ράσφορντ βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο και βγήκε λίγο αργότερα για να του παράσχουν οι πρώτες βοήθειες, με τη Γιουνάιτεντ να μένει με 10 παίκτες. Αλμπέρτο Μορένο και Αλκάθερ συνεργάστηκαν ωραία στο 112', με τον Ισπανό να παίρνει την μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή και να ετοιμάζεται να σουτάρει, προτού κοπεί από τον Λίντελοφ. 

Στο 113', μετά από λάθος της άμυνας της Γιουνάιτεντ, ο Κοκλέν βρήκε με ωραία πάσα με το στήθος τον Ζεράρ Μορένο μέσα στην περιοχή, εκείνος σούταρε και ο Φρεντ φάνηκε να σταματα την μπάλα με το χέρι, ωστόσο ήταν πολυ κοντά και δεν μπορουσε να αντιδράσει διαφορετικά, μετά και από απόφαση του VAR. Στο 116' ο Σόλσκιερ έριξε άλλους δύο παίκτες στην αναμέτρηση, με τον Τουανζέμπε να περνά στην θέση του Μπαϊγί και τον Τζέιμς αντί του Πογκμπά.

Ο αγώνας σταμάτησε για λίγο στο 118' μετά από επαφή του Κοκλέν με τον Σο, με το ριπλέι να δείχνει τον Γάλλο να βρίσκει στο κεφάλι με το γόνατο τον αμυντικό των φιλοξενούμενων. Σε μια κίνησης της τελευταίας στιγμής, οι Τέλες και Μάτα μπήκαν ως αλλαγή στις καθυστερήσεις τις παρατάσεις, αντί των Γουάν-Μπισάκα και ΜακΤόμινεϊ

Στην διαδικασία των πέναλτι, άπαντες έδειξαν προετοιμασμένοι για αυτή τη στιγμή. Με τρομερές εκτελέσεις και από τις δύο ομάδες, το σκορ αυξανόταν όλο και περισσότερο. Η αγωνία χτυπούσε κόκκινο.

Έπειτα από 21 εύστοχες εκτελέσεις, ο μοιραίος της βραδιάς ήταν ο Ντε Χεά. Ο Χερόνιμο Ρούλι μάντεψε σωστά και απέκρουσε την εκτέλεση του Ισπανού πορτιέρο, διαμορφώνοντας το τελικό 11-10! Έτσι η Βιγιαρεάλ κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο και ο Ουνάι Έμερι, τον 4ο της καριέρας του.


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης