Football Talk

Η Τσέλσι πήρε ρεβάνς στον «τελικό της τετράδας» από την Λέστερ! (video)

Η Τσέλσι πήρε ρεβάνς στον «τελικό της τετράδας» από την Λέστερ! (video)
Σπουδαία ήταν η εμφάνιση και η νίκη που πανηγύρισε η Τσέλσι επί της Λέστερ με 2-1 , με τον Τόμας Τούχελ να παίρνει «εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό και να φέρνει τους «μπλε» ένα βήμα πιο κοντά στην τετράδα.

Μπορεί η Τσέλσι να έχασε τον τελικό του FA Cup το Σάββατο από την Λέστερ (1-0), αλλά στην Premier League απέδειξε για ακόμη μία φορά πως έχει τον τρόπο της, σταματώντας και το αήττητο των έξι αγώνων στο πρωτάθλημα που είχαν δημιουργήσει οι φιλοξενούμενοι.

Η ομάδα του Τόμας Τούχελ ήταν αποφασισμένη, δεν πτοήθηκε ούτε από τα δύο γκολ του Βέρνερ που ορθώς δεν καταμετρήθηκαν, ούτε από τον τραυματισμό του Καντέ, ούτε από την «άδικη» λευκή ισοπαλία του πρώτου ημιχρόνου και πήρε μία σπουδαία νίκη εκμεταλλευόμενη τα γκολ των Ρούντιγκερ στο πρώτο λεπτό της επανάληψης και Ζορζίνιο, παρά την απρόσμενη μείωση του σκορ που υπέστη από τον Ιεανάτσο.

Αντιθέτως, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την τρίτη της διαδοχική επικράτηση στην σεζόν επί της Τσέλσι, πράγμα που άλλωστε δεν έχει κατορθώσει ποτέ, και να την υποχρεώσει σε τρεις συνεχόμενες ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, ανεξαρτήτως αντιπάλου, για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2015.

Το σύνολο του Σκωτσέζου τεχνικού εμφάνισε σημάδια κόπωσης, δεν άντεξε σε καμία περίπτωση τον ρυθμό των Λονδρέζων και ηττήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια στην έδρα της Τσέλσι αλλά και για 6η συνεχόμενη φορά δεν κέρδισε στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι της στην σεζόν!

Με τη νίκη της η Τσέλσι περνά στην τρίτη θέση, ενώ η Λέστερ, αν η Λίβερπουλ επικρατήσει της Μπέρνλι στην αυριανή συνάντηση, θα πάει στην τελευταία αγωνιστική από την 5η θέση της βαθμολογίας και θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Champions League, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην τελευταία «στροφή» της Premier League.

Η προσέγγιση των δύο προπονητών

E1nti2hWYAIWCJe_2.png

ΤΟΜΑΣ ΤΟΥΧΕΛ

Μπορεί ο Τόμας Τούχελ να ήταν αυτός που ηττήθηκε στον τελικό του FA Cup, όμως στην σημερινή αναμέτρηση ο Μπρένταν Ρότζερς, ήταν ο προπονητής που προέβη σε περισσότερες εκπλήξεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τον σχηματισμό της Λέστερ.

Αναλυτικότερα, ο Τόμας Τούχελ διατήρησε το κλασσικό 3-4-2-1 της ομάδας του, επανέφερε τον Μεντί κάτω από τα γκολπόστ και έβαλε και πάλι βασικούς τους τέσσερις από τους πέντε που απαρτίζουν συνήθως την αμυντική του διάταξη.

Ο Τσίλγουελ, όντας εξαιρετικός στο διάστημα που αγωνίστηκε με την Λέστερ, επανήλθε στο αρχικό σχήμα, ενώ τοποθέτησε και πάλι σαν «ψευτοεννιάρι» τον Τίμο Βέρνερ, παρά τις κακές επιλογές του Γερμανού στην πρόσφατη αναμέτρηση.

Παράλληλα, τον πλαισίωσε με τον Κρίστιαν Πούλισικ, στην 28η συνύπαρξη των δύο στην αρχική εντεκάδα, θέλοντας να δημιουργήσει και την σχετική χημεία, καθώς μετρούσαν μόλις μία συνεργασία που οδήγησε σε γκολ σε  2430 λεπτά!

ES6jo5EXgAEeJ9x_2.jpg

ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΡΟΤΖΕΡΣ


Από την άλλη πλευρά, ο Μπρένταν Ρότζερς κινήθηκε διαφορετικά. Ο πρώτος του στόχος επιτεύχθηκε άλλωστε, η Λέστερ «έσπασε» την κατάρα των τελικών και πλέον αυτό που έμενε ήταν η έξοδος στο Champions League.

Διαθέτοντας λοιπόν μία αρκετά κουρασμένη ομάδα και έχοντας και την απουσία του Έβανς, άλλαξε το σύστημα σε 4-4-1-1, τοποθέτησε τον Ολμπράιτον μπροστά από τον Φοφανά, σκεπτόμενος την συνέπεια που χαρακτηρίζει τον ποδοσφαιριστή του στα αμυντικά του καθήκοντα, και έβαλε τον Τζέιμς Μάντισον βασικό, με τον Άγγλο, πριν το ματς, να μην έχει ηττηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, σε όλες τις διοργανώσεις όταν το όνομά του παραβρίσκεται δίπλα σε αυτό του Τζέιμι Βάρντι στην εντεκάδα της Λέστερ!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Το καλό ξεκίνημα της Τσέλσι, το αμφιλεγόμενο μαρκάρισμα του Τίλεμανς και ο… VAR

Γεμάτη ενέργεια μπήκε στο ματς η Τσέλσι, εκμεταλλευόμενη και το Στάμφορντ Μπριτζ που φιλοξένησε τον κόσμο της ομάδας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Έτσι, το σύνολο του Τούχελ φάνηκε από νωρίς πως θέλει να βγάλει αντίδραση, πίεζε πολύ ψηλά και προέβη σε δύο τελικές προσπάθειες με την συμπλήρωση πέντε λεπτών αγώνα, με τη μία εκ των δύο, να αποτελεί μεγάλη ευκαιρία του Τσίλγουελ, έπειτα από εξαιρετική ανάπτυξη των «μπλε».

Ο καταιγιστικός ρυθμός της Τσέλσι συνεχίστηκε, ο Σμάιχελ ανταπεξήλθε ορθώς στο σουτ εντός περιοχής που δοκίμασε ο Καντέ, η προσπάθεια του Πούλισικ κόντραρε και κατέληξε σε κόρνερ και το πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης ολοκληρώθηκε με τέσσερις τελικές υπέρ των γηπεδούχων!

Κάπου εκεί ο Σογιουντσού ζήτησε ηρεμία και η Λέστερ, ούσα και τυχερή που βγήκε αλώβητη από αυτό το διάστημα προσπάθησε να φέρει σε μία ισορροπία το παιχνίδι.

Η απόφαση του Μάικ Ντιν να μην υποδείξει πέναλτι στο 19ο λεπτό σε μαρκάρισμα του Τίλεμανς πάνω στον Βέρνερ την ευνόησε, και προκάλεσε τις αντιδράσεις στις τάξεις των γηπεδούχων, εκνευρίζοντάς τους, ενώ δύο λεπτά αργότερα η Τσέλσι σκόραρε, αλλά ο Τίμο Βέρνερ ήταν εκτεθειμένος, με τον VAR να διακόπτει τους πανηγυρισμούς των «μπλε» για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι!

E1shNxuUUAMeCVu_1.jpg

Τα συνεχόμενα κόρνερ,  η αλλαγή του Καντέ και… ξανά ο VAR

Ο χρόνος κυλούσε και οτιδήποτε πιο σημαντικό σημειώθηκε ήταν τα πέντε κόρνερ που κέρδισαν οι δύο ομάδες (4 η Τσέλσι), και οι τέσσερις τελικές προσπάθειες που προέκυψαν από αυτά.

Αρχικά, το χτύπημα του Τίλεμανς και η επαφή του Βάρντι με το τακουνάκι στο 25’ υπενθύμισαν στην Τσέλσι πως η Λέστερ δεν προσφέρεται για… χαλάρωση, ενώ τέσσερα λεπτά μετά, ο Μάουντ είδε τον Σμάιχελ να σταματά την εξαιρετική προσπάθειά του και ο Τιάγκο Σίλβα αστόχησε με κεφαλιά από την μικρή περιοχή!

Στο 31΄ όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Νγκολό Καντέ ένιωσε ενοχλήσεις και δεν μπορούσε να συνεχίσει, με αποτέλεσμα ο Κόβασιτς να πάρει την θέση του!

Τρία λεπτά μετά, ο VAR έσωσε ξανά την Λέστερ... Ο Βέρνερ βρήκε δίχτυα για δεύτερη φορά, αλλά και πάλι με αντικανονικό τρόπο καθώς χρησιμοποίησε το χέρι του, με την εμφάνιση της τεχνολογίας να παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς ο Μάικ Ντιν δεν είχε σε καμία περίπτωση καλή οπτική θέση.

Το γκολ ακυρώθηκε, η Τσέλσι συνέχιζε να πιέζει, με πρωταγωνιστή τον Τίμο Βέρνερ, που ήταν εξαιρετικά κινητικός, χάνοντας ακόμη μία φάση στο 40’, και η λήξη του πρώτου ημιχρόνου χαρακτηρίστηκε από μία «μπλε» κυριαρχία που δεν απέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα!

E1soiKQVoAAxMeV_1.jpg

Το γκολ του Ρούντιγκερ και η είσοδος του Ιεανάτσο

Ό,τι δεν έγινε στο πρώτο μέρος, επιτεύχθηκε στην πρώτη επίθεση του δευτέρου ημιχρόνου. Η σέντρα του Τσίλγουελ στο 46ο λεπτό «μπέρδεψε» την άμυνα της Λέστερ, ο Τόμας παραχώρησε ένα «εύκολο» κόρνερ και η Τσέλσι σκόραρε με τον Ρούντιγκερ, με τον Γερμανό να βρίσκει δίχτυα για τρίτη συνεχόμενη φορά επί της Λέστερ, έναν χρόνο μετά από το 2-2 στο King Power.

Ένα προβάδισμα απόλυτα δίκαιο αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα του ματς, με την Τσέλσι να σκοράρει μετά από επτά τελικές προσπάθειες και τον Τούχελ να καλείται ξανά να επιδείξει την «μαεστρία» που τον χαρακτηρίζει στην ανασταλτική λειτουργία (18 στα 26 ματς χωρίς να δεχθεί γκολ).

Και κάπως έτσι φάνηκε η διαφορά του ματς, σε σχέση με τον τελικό του Σαββάτου. Ο Ρότζερς αναγκάστηκε να δει την ομάδα του να αφήνει χώρους, να κυνηγάει την ισοφάριση και θέλησε να την βοηθήσει.

Έβαλε στο ματς τον Ιεανάτσο, πέρασε εκτός τον Μάντισον που πολύ φυσιολογικά δεν τροφοδοτήθηκε ιδιαίτερα, όπως και ο Βάρντι (μία επαφή εντός περιοχής στο πρώτο 45λεπτο), και περίμενε από τον Νιγηριανό να «γράψει ιστορία».

Να σκοράρει και να στείλει την Λέστερ στο Champions League, καταγράφοντας και ένα ατομικό ρεκόρ, με γκολ σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε μία σεζόν!

Η «τρίτη και φαρμακερή απόφαση» του VAR για την Τσέλσι και τον Βέρνερ

Ο χρόνος περνούσε, η Τσέλσι δεν απειλούνταν αλλά ένα γκολ ακόμη θα ήταν το ιδανικό για τους «μπλε», με την επιθυμία του Τούχελ να γίνεται πράξη με τον πιο…απρόβλεπτο τρόπο.

Αυτή την φορά το σκηνικό ανατράπηκε, ο VAR ευνόησε τους γηπεδούχους και τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος κέρδισε πέναλτι από τον Φοφανά και ο Ζορζίνιο το μετέτρεψε σε γκολ, όντας πλέον μόνος πρώτος στον πίνακα των σκόρερ της ομάδας του (7).

E1srJCGWYA8uDNU_1.jpg

Ο «ιστορικός» Ιεανάτσο και οι ελπίδες του Ρότζερς

Και ενώ όλα έδειχναν πως το ματς οδεύει «σβηστά» στο 2-0 υπέρ της Τσέλσι, ο Κελέσι Ιεανάτσο, φρόντισε να αποδείξει άμεσα τον λόγο που πραγματοποιεί αναμφίβολα την καλύτερή του σεζόν.

Βρήκε δίχτυα για 12η φορά στην Premier League με εξαιρετικό πλασέ και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει γκολ, σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σε μία σεζόν! Με αυτόν τον τρόπο η Λέστερ μπήκε στο ματς, τα γκολ στο δεύτερο μέρος έγιναν τρία ανέλπιστα και ο Μπρένταν Ρότζερς αναθάρρυνε, καθώς η δεύτερη τελική της ομάδας του, τον ξαναέβαλε και στο παιχνίδι!

Παρόλα αυτά, το γκολ της Λέστερ δεν στάθηκε ικανό για να ανατρέψει την κατάσταση, μιας και ο Αγιόθε Πέρεθ απώλεσε μία τεράστια ευκαιρία, που πιθανώς στερεί και από την ομάδα του την πρόκριση στα… «αστέρια».

Τα πέντε λεπτά του έξτρα χρόνου «σημαδεύτηκαν» από μία έντονη σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών, με άμεση συνέπεια η Τσέλσι να διατηρήσει το υπέρ της 2-1 και να πάρει μία τεράστια νίκη, που αν δεν «αυτοκτονήσει», την στέλνει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση!




ΕΝΤΕΚΑΔΕΣ

Τσέλσι: Μεντί, Ρούντιγκερ, Τιάγκο Σίλβα, Ρις Τζέιμς, Αθπλικουέτα (Ζουμά 87’), Τσίλγουελ, Ζορζίνιο, Καντέ (Κόβασιτς 31’) , Πούλισικ, Μάουντ, Βέρνερ (Ζιρού 91')

Λέστερ: Σμάιχελ, Φοφανά, Τόμας, Σογιουντσού, Καστάνιε, Ν΄ντιντι, Τίλεμανς, Ολμπράιτον (Ρικάρντο Περέιρα 67'), Πέρεθ, Μάντισον (Ιεανάτσο 60’), Βάρντι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

3η Τσέλσι: 67 βαθμούς (57-34 γκολ)

4η Λέστερ: 66 βαθμούς (66-46 γκολ)

5η Λίβερπουλ: 63 βαθμούς (63-42), *με παιχνίδι λιγότερο

Δημήτρης Μανάκος

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης