Football Talk

Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε «γαλάζιες» στιγμές ενός ιδιαίτερου πρωταθλήματος…

Μάντσεστερ Σίτι: Οι πέντε «γαλάζιες» στιγμές ενός ιδιαίτερου πρωταθλήματος…

Το πανίσχυρο σύνολο του Πεπ Γκουαρντιόλα κατέκτησε το 5ο τίτλο σε συνολικά επτά σεζόν και υπάρχει… εξήγηση!

Σχετικά Άρθρα

«Αυτή ήταν μια σεζόν κι ένας τίτλος της Premier League που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Ήταν το πιο δύσκολο πρωτάθλημα. Θα θυμόμαστε πάντα αυτή τη σεζόν για τον τρόπο που κερδίσαμε». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα επιβεβαίωσε πως η επιστροφή της Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή της Αγγλίας, ήταν ιδιαίτερη αλλά και… αναμενόμενη.

Οι «πολίτες» έφτασαν τα επτά πρωταθλήματα της ιστορίας τους και τα πέντε την τελευταία επταετία. Όλα με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο, όμως το φετινό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δεν είναι μόνο το ρεκόρ αλλά και οι πέντε στιγμές που σημάδεψαν τον φετινό τίτλο.

  • Η ήττα-σοκ από τη Λέστερ!

Στο ξεκίνημα της σεζόν, ουκ ολίγες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, έπεσαν «θύμα» έκπληξης από μικρότερες ομάδες στα πρωταθλήματά του. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν και η Μάντσεστερ Σίτι. Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Premier League, οι «πολίτες» φιλοξένησαν τη Λέστερ στο Etihad Stadium. Μπορεί η ομάδα του Πεπ να είχε ξεκινήσει με δύο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές, όμως η τροπή του συγκεκριμένου αγώνα, δεν ήταν και η καλύτερη. Οι «πολίτες» προηγήθηκαν με τον Μαχρέζ στα πρώτα τέσσερα λεπτά, όμως η συνέχεια ήταν… «τρομακτική».

Με ένα ξέσπασμα του Τζέιμι Βάρντι (χατ-τρικ) και την απίστευτη είσοδο του Τζέιμς Μάντισον (γκολ και ασίστ), οι «αλεπούδες» διέσυραν με 5-2 τη Σίτι και σόκαραν όλη την Ευρώπη. Ήταν μία από τις πιο βαριές ήττες της ομάδα του Μάντσεστερ την τελευταία 10ετία και η πρώτη φορά που ο Πεπ Γκουαρντιόλα δέχεται πέντε γκολ με κάποια ομάδα, εντός έδρας. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως μετά την αναμέτρηση, ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Ρούμπεν Ντίας, ο οποίος εξελίχθηκε ως το κορυφαίο απόκτημα του καλοκαιριού.

  • Η βύθιση από τη Τότεναμ, ήταν το φινάλε της κατρακύλας!

Δεν ήταν μόνο η σοκαριστική ήττα από τη Λέστερ, που ξάφνιασε τους πάντες. Η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε μέχρι και την 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Συγκεκριμένα, μετά την ήττα από τη Τότεναμ με 2-0, οι «πολίτες» είχαν απολογισμό μόλις τέσσερις νίκες σε εννιά αγωνιστικές.

Ταυτόχρονα, τρία ματς είχαν λήξει ισόπαλα και η ήττα από τα «σπιρούνια» ήταν η δεύτερη σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, αυτό το ματς είναι η αρχή ενός απίστευτου σερί αήττητων παιχνιδιών. Αυτό ήταν και το «κλειδί» για την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα του Πεπ πέρασε 17 παιχνίδια δίχως να γευτεί την ήττα και, σε συνδυασμό με την αντίθετη πορεία των υπολοίπων αντιπάλων, η διαφορά από τον δεύτερο εκτοξεύθηκε για τα καλά.

  • Το παιχνίδι της μοίρας με τον Φρανκ Λάμπαρντ…

Στο πρώτο παιχνίδι του 2021, η Μάντσεστερ Σίτι διαλύει με απίστευτη ευκολία τη Τσέλσι, μέσα στο Stamford Bridge. Το τελικό 3-1, είναι «πλασματικό» σε σχέση με τις ευκαιρίες που έκανε η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Στο τέλος του αγώνα, η διοίκηση των «μπλε» αποφασίζει την απόλυση του Φρανκ Λάμπαρντ από την τεχνική ηγεσία.

Επειδή η μοίρα, όμως, έχει μάθει να παίζει περίεργα παιχνίδια, αυτή η εξέλιξη βρέθηκε στον… δρόμο της Σίτι. Η αντικατάσταση του Άγγλου προπονητή από τον Τόμας Τούχελ, οδήγησε τη Τσέλσι μέχρι και τον τελικό του Champions League (!). Το απίστευτο είναι πως εκεί βρίσκεται και η Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα που έκανε τον λονδρέζικο σύλλογο να προχωρήσει σε αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας.

  • Η «άλωση» του Anfield!

Με το πρώτο παιχνίδι στο Μάντσεστερ να έχει λήξει 1-1, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με φόντο τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι περσινοί πρωταθλητές, απείχαν επτά βαθμούς από την ομάδα του Πεπ και με νίκη, έμπαιναν δυνατά στην διεκδίκηση του δεύτερου συνεχόμενου τροπαίου. Όμως, οι «πολίτες» είχαν διαφορετική άποψη.

Με μία επίδειξη δύναμης και ένα άψογο κοουτσάρισμα του Πεπ Γκουαρντιόλα, διαλύουν τους «κόκκινους» με 4-1 και παίρνουν την πρώτη τους νίκης στο Anfield έπειτα από 19 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του αγγλικού συλλόγου, τα τελευταία τρία χρόνια, έμεινε πίσω 10 ολόκληρους βαθμούς, βάζοντας «ταφόπλακα» στις ελπίδες για back-to-back. Με λίγα λόγια, η Σίτι απλώς μετρούσε αντίστροφα για την κατάκτηση του τίτλου.

  • Το «θεότρελο» σερί νικών…

Η κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι ήταν γνωστή. Η διαφορά της με τους υπόλοιπους ήταν μεγάλη και στο τελευταία σφύριγμα της λήξης με τη Γουέστ Χαμ, επιβεβαιώθηκε. Οι «πολίτες» επικράτησαν με 2-1 και έφτασαν τις συνολικά 20 σερί (!) νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Μία ξεκάθαρη παντοδυναμία σε όλα τα επίπεδα και ένα στατιστικό που δεν περνάει απαρατήρητο.

Είναι από τις στιγμές που γίνεται αντιληπτό, ότι η περίπτωση του πρωταθλήματος είναι μία τυπική διαδικασία για μία ομάδα. Όπως και αποδείχτηκε, αφού τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, οι «πολίτες» είναι και μαθηματικά στον θρόνο του Νησιού. Μάλιστα, το κατάφεραν, χωρίς να έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συμπολίτισσα και δεύτερη στη βαθμολογία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με τον στόχο του κυπέλλου να έχει επιτευχθεί και το πρωτάθλημα να έχει επιστρέφει στα χέρια των «πολιτών», η κατάκτηση του Champions League, ολοκληρώνει ένα απίστευτο τρεμπλ. Η Μάντσεστερ Σίτι, μέσα από αυτές τις πέντε στιγμές-«κλειδιά», καταλαβαίνει κάποιος γιατί η κορυφή της Αγγλίας βάφτηκε... γαλάζια.

 



Νότης Χάλαρης

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης