Face to Face

Ο Νίκος Νταμπίζας στο BN Sports: «Η Σίτι είναι το φαβορί στα “χαρτιά”, κλειδί η ανασταλτική λειτουργία της Τσέλσι»

Ο Νίκος Νταμπίζας στο BN Sports: «Η Σίτι είναι το φαβορί στα “χαρτιά”, κλειδί η ανασταλτική λειτουργία της Τσέλσι»
Λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό του Champions League, ο Νίκος Νταμπίζας παρέθεσε την δική του γνώμη για τον αγγλικό εμφύλιο.
Σχετικά Άρθρα
Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι δίνουν ραντεβού το βράδυ του Σαββάτου (29/5, 22:00) στον αγωνιστικό χώρο του Ντραγκάο και θα «παλέψουν» για την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτός θα είναι μόλις ο 9ος τελικός στην ιστορία δύο ομάδων από την ίδια χώρα που θα τεθούν αντιμέτωπες και ο 3ος συνολικά αγγλικός «εμφύλιος».

Μετά από μία σπουδαία καριέρα στο Νησί, με θητεία σχεδόν 8 χρόνων σε Νιουκάστλ και Λέστερ, ο Νίκος Νταμπίζας μίλησε στο «BN Sports» και αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα του μεγάλου τελικού.

Υπάρχει κάποιος παίκτης που ξεχωρίζει από την κάθε ομάδα;

Δεν νομίζω ότι καμία από τις δύο ομάδες έχει κάποιον παίκτη ο οποίος είναι σημείο αναφοράς, δεν έχουν τον σούπερ σταρ. Είναι αρκετοί παίκτες υψηλού επιπέδου που δημιουργούν ένα σύνολο. Δεν νομίζω λοιπόν πως υπάρχει κάποιος παίκτης που αποτελεί σημείο αναφοράς, για καμία από τις δύο ομάδες.

Έχουμε και μία μεγάλη μάχη στους πάγκους, ανάμεσα σε Τούχελ και Γκουαρδιόλα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Λονδίνο ο Γερμανός έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία. Πιστεύεις ότι μπορεί να «κλέψει» τη νίκη στον τελικό;

Μπαίνοντας στον αγώνα, η Σίτι είναι το φαβορί. Ωστόσο ο Τούχελ με την προσαρμοστικότητα και την αξιολόγηση του ρόστερ που έκανε, διαμόρφωσε το σχήμα που ήθελε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Με αυτό τον τρόπο βρήκε κάποιες σταθερές μέσα στην ομάδα και έχει πάρει το 100% από το ρόστερ της Τσέλσι.

tuchel_pep1.jpg

Η Σίτι θεωρείται το φαβορί, ωστόσο πιστεύω πως ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αρκετά μεγάλος, η εικόνα της Τσέλσι μετά την αλλαγή προπονητή έχει δείξει πως δέχεται πολύ δύσκολα γκολ. Στο ανοιχτό γήπεδο μπορεί να σε «πληγώσει», σίγουρα δεν έχει τον επιθετικό που θα βάλει 20 γκολ σε μία σεζόν, κάτι το οποίο πιστεύω χρειάζεται κάθε μεγάλη ομάδα.

Τόσο η ανασταλτική λειτουργία της Τσέλσι, όσο και η ικανότητα των παικτών της να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση, ισορροπεί αρκετά αυτό το ζευγάρι.

Ο τελικός θα γίνει με την παρουσία οπαδών και από τις δύο πλευρές, αυτό πιστεύεις θα αλλάξει την έκβαση του αγώνα;

Θα είναι σίγουρα μία διαφορετική αίσθηση για τους ποδοσφαιριστές, δεν πηγαίνεις ξαφνικά από ένα άδειο γήπεδο σε ένα γεμάτο, είναι ένας περιορισμένος αριθμός. Πιστεύω ότι περισσότερο θα είναι μία διαφορετική ατμόσφαιρα, σε σχέση με τον τελευταίο ένα χρόνο.

Εάν μιλούσαμε για ένα γεμάτο γήπεδο, ακόμα περισσότερο σε μία έδρα, ίσως να είχε μεγαλύτερη επίδραση. Τώρα οι φίλαθλοι των ομάδων θα είναι μοιρασμένοι σε δύο κομμάτια, οπότε μιλάμε περισσότερο για μία εορταστική ατμόσφαιρα, παρά για μία που οι οπαδοί μπορούν να «σπρώξουν» τις ομάδες τους.

Η Σίτι φαίνεται να έχει αλλάξει ευρωπαϊκό status τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει πλέον η ώρα για τον Πεπ να κατακτήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο με την ομάδα;

Δεν θα έλεγχα πως έχει «μεταλλαχθεί» η Σίτι, αλλά πως ο Πεπ έχει προσαρμοστεί και έχει διαφοροποιήσει το στυλ του, σε σχέση με αυτό που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τον ανταγωνισμό που βιώνει και με τον ρυθμό των αγώνων, το εξαντλητικό πρόγραμμα της Premier League και τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, έχει παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στο πώς κατανέμει τον χρόνο συμμετοχής στην ομάδα.

Pep1.jpg

Πλέον προσαρμόζεται καλύτερα σε ειδικές συνθήκες αγώνα, χωρίς να αλλοιωθεί η «ταυτότητα» της ομάδας του, είναι πιο κυνικός όσον αφορά το αποτέλεσμα. Αυτό σίγουρα έχει ωφελήσει την Σίτι, ο Πεπ αντιμετωπίζει πιο ευέλικτα τους αγώνες.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την έκβαση και το αποτέλεσμα του τελικού;

Από την μία πιστεύω πως θα είναι η ανασταλτική λειτουργία της Τσέλσι και το πώς μπορεί να λειτουργήσει απέναντι στον τρόπο που αγωνίζεται στην Σίτι. Από την άλλη, πώς θα καταφέρει η άμυνα της Σίτι και ο Ρούμπεν Ντίας να αντιμετωπίσουν και να «αναχαιτίσουν» τις αντεπιθέσεις της Τσέλσι.

Ο Ντίας είναι περισσότερο επιδραστικός από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Σίτι φέτος στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Η επιθετική λειτουργία της ομάδας είναι γνωστή, κατοχή της μπάλας και δημιουργία φάσεων. Θα είναι σημείο – κλειδί εάν η άμυνα της Σίτι καταφέρει να διαχειριστεί αυτές τις φάσεις που θα βρει η Τσέλσι στον αγώνα.

Dias1.jpg

Μπαίνοντας στον τελικό, υπάρχει κάποια ομάδα που έχει προβάδισμα;

Στα δικά μου μάτια όχι, σίγουρα η Σίτι είναι το φαβορί στα χαρτιά. Όπως είπα, θα είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τελικός, είναι στο 50-50. Η ανασταλτική λειτουργία της Τσέλσι φέρνει την ισορροπία στον αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια οι αμυντικοί στην Αγγλία τραβούν όλο και περισσότερο την προσοχή επάνω τους, όπως ο Φαν Ντάικ στην Λίβερπουλ και πλέον ο Ντίας στην Σίτι. Ήρθε η ώρα οι αμυντικοί να λάβουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει;

Ναι, γιατί έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η δομή του ποδοσφαίρου, έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες για τους παίκτες που αγωνίζονται σε αυτή την θέση τα τελευταία 15 χρόνια. Βλέπουμε παίκτες που αγωνίζονται από δεξί μπακ, σε μπακ – χαφ και εξτρέμ, για να δώσουν περαιτέρω βοήθειες στο κομμάτι της δημιουργίας και της επίθεσης.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά στους κεντρικούς αμυντικούς, είναι η θέση από την οποία ξεκινά το παιχνίδι της ομάδας. Χρειάζεται πλέον να αναπτύξουν και το δημιουργικό και οργανωτικό κομμάτι, πέρα από τα αθλητικά προσόντα, είναι εξίσου σημαντικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης