Football Talk

Champions League: Η αγγλική μάχη που χωρίζει το Νησί στα δύο (video)

Champions League: Η αγγλική μάχη που χωρίζει το Νησί στα δύο (video)

Γαλάζιο της Μάντσεστερ Σίτι ή μπλε της Τσέλσι; Σε ποιο χρώμα θα είναι βαμμένες οι κορδέλες στα αυτιά του τροπαίου του Champions League, μετά τον μεγάλο τελικό;

Η μεγάλη ώρα, έφτασε. Η 29η Μαΐου είναι η μέρα του μεγάλου τελικού του Champions League, όπου η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι θα κοντραριστούν μπροστά στο κύπελλο με τα «μεγάλα» αυτιά. Η πρώτη σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 22:00 στο στάδιο «Dragao» της Πορτογαλίας.

Αμφότερες είναι πανέτοιμες για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Για τους «πολίτες» είναι η παρθενική τους εμφάνιση στο κορυφαίο γεγονός της σεζόν ενώ για τους «μπλε», θα είναι μόλις η τρίτη φορά που θα διεκδικήσουν το κύπελλο του Champions League.
E2ezgewXMAE_vtf_1.jpg

Αξιοσημείωτο, είναι πως οι Λονδρέζοι, έχουν ξανακοντραριστεί σε αγγλικό εμφύλιο, κόντρα στην άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ, το 2008. Τότε, είχαν ηττηθεί στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια) ενώ στη δεύτερη απόπειρα, το 2012 απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, κατέκτησε τον πρώτο τους τίτλο.

Η Μάντσεστερ Σίτι από την πλευρά της, καταφέρνει (επιτέλους) να φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό, αφού επί Πεπ Γκουαρντιόλα, πάντα σταματούσε στα προημιτελικά. Αυτή, λοιπόν, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της το κορυφαίο τρόπαιο όλων στην Ευρώπη σε διασυλλογικό επίπεδο.

Δρόμος γεμάτος… δυσκολίες!

Φυσικά, ο δρόμος μέχρι τον τελικό δεν είναι ποτέ στρωμένος με… ροδοπέταλα. Και οι δύο δυσκολεύτηκαν αρκετά και έπαιξαν με πολύ δυνατές αντιπάλους. Αρχικά, η Μάντσεστερ Σίτι κληρώθηκε σε όμιλο με τον Ολυμπιακό, τη Πόρτο και τη Μαρσέιγ ενώ η Τσέλσι με τις Ρεν, Κρασνοντάρ και Σεβίλλη.

Όπως ήταν λογικό, η πρώτη θέση του ανήκε και μπήκαν στη φάση των «16» ως ισχυρές. Οι «πολίτες» βρέθηκαν με τη γερμανική Γκλάντμπαχ και οι Λονδρέζοι με την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης. Με «καθαρή» εστία και με την πρώτη να ολοκληρώνει τη δουλειά της με 4-0 στα δύο ματς και η δεύτερη με 3-0, έφτασαν στους «8» της διοργάνωσης.

Από τη μία, ακόμα μία γερμανική ομάδα, η Ντόρτμουντ και από την άλλη η «έκπληξη» του τουρνουά, Πόρτο (είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους του Κριστιάνο). Οι προκρίσεις, αυτή τη φορά, ήταν στο νήμα. Η Σίτι πήρε δύο στις δύο νίκες με 2-1 (4-2 συνολικό) ενώ η Τσέλσι κράτησε το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Λονδίνο και πέρασε στην επόμενη φάση παρά την ήττα με 1-0 στο γήπεδο όπου θα γίνει ο σημερινός τελικός.

Στην τελευταία στροφή πριν το μεγάλο γεγονός, αμφότερες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα με τα ζευγάρια τους. Η ομάδα του Πεπ κοντραρίστηκε στα ίσια με τη Παρί Σεν Ζερμέν των Νεϊμάρ και Εμπαπέ ενώ του Τούχελ, με την πολύπειρη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο τελευταίο σφύριγμα των δεύτερων παιχνιδιών, οι «πολίτες» διέσυραν με 4-1 τους Γάλλους ενώ οι «μπλε» με 3-1 την ομάδα της Μαδρίτης. Έτσι, για 8η φορά στην ιστορία, ο τελικό θα ήταν ανάμεσα σε συλλόγους της ίδιας χώρας.

Στο «μυαλό» των δύο προπονητών…

Με τα τελευταία δεδομένα, οι δύο κόουτς δεν φαίνεται πως θα κάνουν κάποια ραγδαία αλλαγή. Αντίθετα, θα κατέβουν με τις καλύτερες δυνατές εντεκάδες. Αρχικά, ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα παραταχθεί με τον γνωστό σχηματισμό 4-3-3. Η πιθανή εντεκάδα απαρτίζεται από τους εξής: Έντερσον στο τέρμα, τον Κάιλ Γουόκερ και τον Ζιντσένκο στα μπακ, με τους Ντίας και Στόουνς στα στόπερ. Στον άξονα, ο Φερναντίνιο θα έχει ως παρτενέρ τους Γκιντογκάν και Σίλβα ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Ντε Μπρόινε. Τέλος, στα «φτερά» θα ξεκινήσουν οι Φόντεν και Μαχρέζ.

Όσο για την Τσέλσι, ο Τόμας Τούχελ θα επιμείνει στο 3-4-3, με τον Εντουάρντ Μεντί κάτω από τα γκολπόστ. Η τριάδα της άμυνας θα απαρτίζεται από τους Κρίστενσεν, Τιάγκο Σίλβα και Ρούντιγκερ ενώ ως μπακ-χαφ θα είναι οι Αθπιλικουέτα και Τσίλγουελ. Στο κέντρο, ο Ενγκολό Καντέ (θα συνεχίσει την παράδοση των Γάλλων ποδοσφαιριστών που παίζουν σε εμφυλίους) μαζί με τον Ζορζίνιο θα είναι το δίδυμο του άξονα ενώ μπροστά τους, θα βρίσκονται οι Τίμο Βέρνερ, Πούλισικ και Μάουντ.
41de70c2-c5a4-4bfc-a778-45293a5e4bbb.webp

Σε έναν τέτοιο τελικό, δεν γίνεται να υπάρχει φαβορί. Όταν φτάνει η στιγμή που οι ποδοσφαιριστές περνούν δίπλα από το βαρύτιμο τρόπαιο, τότε κανείς δεν έχει το πάνω χέρι. Το μόνο σίγουρο, είναι πως όλοι περιμένουμε ο νικητής, να είναι ο ποδόσφαιρο…

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης