πάμε euro

Εθνική Ιταλίας: Το ρεκόρ του Τζοφ δεν υπάρχει πια και η Ιταλία έγραψε ιστορία!

Εθνική Ιταλίας: Το ρεκόρ του Τζοφ δεν υπάρχει πια και η Ιταλία έγραψε ιστορία!

Η έννοια δίπλα στον όρο «καθαρή εστία», υπάρχει η ομάδα της Ιταλίας…

20 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Ντίνο Τζοφ της Ιταλίας βλέπει τον Βούκοτιτς να παραβιάζει την εστία του και να μειώνει σε 2-1 για την Γιουγκοσλαβία. Στο τελευταίο σφύριγμα, οι «ατζούρι» είχαν επικρατήσει με 3-1 αλλά αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα και ο λόγος ήταν ο Ιταλός πορτιέρο.

Συγκεκριμένα, ήταν η τελευταία φορά που η γειτονική χώρα δεχόταν γκολ για τα επόμενα (περίπου) δύο χρόνια (!). Ένα απίστευτο σερί που αποτέλεσε το προσωπικό της, παγκόσμιο ρεκόρ, ήρθε να καταρρίψει μετά από σχεδόν 50 χρόνια, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Η Εθνική Ιταλίας, πανηγύρισε χθες την πρόκριση στους «8» του EURO 2020, επικρατώντας της Αυστρίας με 2-1 στην παράταση.

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, οι «ατζούρι» κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους για 12ο σερί 90λεπτο και να σπάσουν το δικό τους, απόλυτο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, συμπλήρωσαν τα 1,145 λεπτά (90’) δίχως να δεχθούν γκολ, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση της περιόδου 1972-1974.

Τότε, η Ιταλία ξεκίνησε από το ματς με τη Γιουγκοσλαβία και χρειάστηκαν 1,142 λεπτά για να δει τα δίχτυα της να ταρακουνιούνται. Ήταν κόντρα στην Αϊτή για τους ομίλους του Μουντιάλ του 1974, στα γήπεδα της Αργεντινής.

Μάλιστα, το τελικό σκορ, ήταν το ίδιο με αυτό που ο Ντίνο Τζοφ ξεκίνησε αυτό το τρομερό σερί (!). Ο Εμανουέλ Σανόν ήταν ο ποδοσφαιριστής που «εκτέλεσε» τον Ιταλό τερματοφύλακα και έβαλε τέλος στην τρομερή του επίδοση.

1521147117_691148_1521147297_noticia_normal.jpg

Ταυτόχρονα, στο ίδιο ματς, έπαιξε για τελευταία φορά και ο Τζιάνι Ριβέρα, ο οποίος σκόραρε κιόλας. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς της εποχής και σταμάτησε να φοράει το εθνόσημο, έχοντας 60 συμμετοχές και 14 γκολ ενώ είχε πάρει και την Χρυσή Μπάλα το 1969.

image_4.jpg
Όσο για την τωρινή ομάδα της Ιταλίας, ο Τζίτζι Ντοναρούμα δεν έχει αγωνιστεί σε όλα τα λεπτά αλλά στα 963 από αυτά. Δηλαδή, χρειάζεται ακόμα δύο ανέπαφες εστίες στην κανονική διάρκεια των αγώνων για να φτάσει το ρεκόρ για Ιταλό τερματοφύλακα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης