πάμε euro

EURO 2020, Ουαλία – Δανία 0-4: Το τρένο των Δανών συνεχίζει, με επόμενη στάση το Μπακού!

EURO 2020, Ουαλία – Δανία 0-4: Το τρένο των Δανών συνεχίζει, με επόμενη στάση το Μπακού!

Φάση των «16»: Την ξέφρενη πορεία της στο EURO 2020 συνέχισε η Δανία απέναντι στην Ουαλία (4-0), με το σύνολο του Χιούλμαντ να αποτελεί την πρώτη ομάδα που παίρνει το εισιτήριο για τις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Την πρόκριση της στην προημιτελική φάση του EURO 2020, πανηγύρισε η Δανία απέναντι στην Ουαλία, με την ομάδα του Χιούλμαντ να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και να εξασφαλίζει την πρόκρισή της, χάρη στα δύο γκολ του Ντόμπεργκ και αυτά των Μέλε και Μπρέθγουεϊτ.

Ο Δανός μάλιστα, ο οποίος βρήκε δύο γκολ σε ολλανδικό έδαφος, μετά από μία διετία, αποτελεί τον πρώτο ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει δύο γκολ για την χώρα του, σε κορυφαία διοργάνωση, «ισοφαρίζοντας» τα γκολ του Νίκλας Μπέντνερ, απέναντι στην Πορτογαλία, το 2012!

Απεναντίας, η Ουαλία, παρά το θετικό της ξεκίνημα στο ματς, περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, είχε σε κακή ημέρα τους Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ, και δεν μπόρεσε να επαναλάβει μία πορεία, αντίστοιχη με αυτή της τελευταίας διοργάνωσης (2016), όπου οδηγήθηκε στα ημιτελικά!

Η παράδοση ανάμεσα στις δύο αντιπάλους συνεχίστηκε, η ισοπαλία εξακολουθεί να απουσιάζει από το λεξιλόγιό τους και η Δανία πανηγύρισε μία δεύτερη διαδοχική νίκη, η οποία όπως είθισται, αφιερώθηκε και πάλι στον Κρίστιαν Έρικσεν, με την φανέλα του να παρίσταται στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, πριν από το σφύριγμα της έναρξης της αναμέτρησης.


Το δυνατό ξεκίνημα της Ουαλίας, κόντρα στα προγνωστικά και η «προειδοποίηση» του Μπέιλ

Εντελώς διαφορετική από ό,τι αναμενόταν ήταν η εξέλιξη του πρώτου εικοσάλεπτου στην αναμέτρηση της Ουαλίας απέναντι στην Δανία, στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, με τους Ουαλούς να επιτίθενται και να πραγματοποιούν 7 τελικές προσπάθειες σε 20 λεπτά, και τους Δανούς να αμύνονται και να επιχειρούν να απειλήσουν, κυρίως από στημένες φάσεις (4 κόρνερ σε ένα δίλεπτο)!

Άμεση συνέπεια της προσέγγισης του ματς από τον Ρόμπερτ Πέιτζ αποτέλεσε η πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης στο 10’, με κύριο εκφραστή της τον αρχηγό της Ουαλίας, Γκάρεθ Μπέιλ, η προσπάθεια του οποίου κατέληξε εκτός στόχου, και το σουτ του Άαρον Ράμσεϊ, το οποίο σηματοδότησε την 100η τελική του προσπάθεια αθροιστικά, στις δύο τελευταίες διοργανώσεις του EURO που έχει συμμετάσχει!


Το ανέλπιστο προβάδισμα της κυνικής Δανίας με τον Ντόλμπεργκ και η μεγάλη ευκαιρία του σκόρερ

Παρόλα αυτά, όλα άρχισαν να διαφοροποιούνται από την στιγμή που η Δανία μπόρεσε να διατηρήσει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της. Η εικόνα της άλλαξε σημαντικά, η πίεση έγινε εντονότερη και ο Ντόλμπεργκ «χάρισε» στους φίλους της χώρας του, τον ιδανικό λόγο για να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς.


Στο 26ο λεπτό, ο ποδοσφαιριστής της Νις εκτέλεσε εκτός περιοχής (πρώτη ομάδα η Δανία στη φετινή διοργάνωση, με γκολ εκτός περιοχής, με 3) τον τερματοφύλακα της Λέστερ, Γουόρντ, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στην διοργάνωση του EURO, ενώ πέντε λεπτά μετά, λίγο έλειψε να «διπλασιάσει» τα τέρματά του, με το τακουνάκι που επιχείρησε, να σταματάει εξ’ επαφής, ο Ουαλός γκολκίπερ!

Ο χρόνος κύλησε, η Δανία κυριάρχησε, και το σουτ του Μέλε από δύσκολη γωνία, αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου!


Οδυνηρό λάθος ο Γουίλιαμς και 2-0 ο Ντόλμπεργκ

Όπως τελείωσε, έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, με την Δανία να συνεχίζει με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και να ανταμείβεται, δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έχοντας και πάλι τον Ντόλμπεργκ ως σκόρερ.

Στο 47ο λεπτό, ο Γουίλιαμς δεν απομάκρυνε σωστά, ο Ντόλμπεργκ ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην περιοχή της Ουαλίας που δεν ξαφνιάστηκε με την τροχιά που πήρε η μπάλα, και με δυνατό δεξί σουτ, έθεσε τις βάσεις για μία τεράστια πρόκριση!


Η οπισθοχώρηση της Δανίας και τα δύο γκολ που πιστοποίησαν τον θρίαμβο

Και ενώ όλα έδειχναν πως η Δανία θα έψαχνε και ένα τρίτο γκολ, προκειμένου να είναι σίγουρη για την πρόκρισή της, ο Κάσπερ Χιούλμαντ αποφάσισε πως σοφότερο είναι να επιστρέψει στο αγαπημένο του 3-5-2, ώστε να θωρακίσει τα μετόπισθεν και να διατηρήσει για πρώτη φορά το μηδέν στην εστία της ομάδας του!


Η τακτική του προσέγγιση εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε σωστή, η Δανία απειλήθηκε μόλις σε δύο περιπτώσεις, από τους Μπέιλ και Τζέιμς, ενώ οι μεγαλύτερες στιγμές ήταν για την ίδια, με την υπέροχη έμπνευση του νεοεισελθόντα Γιένσεν να μην καταλήγει για ελάχιστα εκατοστά στα δίχτυα και την μεγάλη ευκαιρία του Μπρέθγουεϊτ, ο οποίος αστόχησε από την μικρή περιοχή, σημαδεύοντας το δοκάρι.


Το κερασάκι στην τούρτα πρόσθεσε ο Μέλε, με εξαιρετική προσπάθεια και τελείωμα στο 85’, το κακό βράδυ της Ουαλίας συνοψίστηκε στην απευθείας κόκκινη κάρτα που αντίκρυσε ο Γουίλσον, τρία λεπτά  πριν το τέλος, ενώ ο «θρίαμβος» της Δανίας ολοκληρώθηκε με το γκολ του Μπρεθγουέϊτ, «υπογράφοντας» την πρώτη της πρόκριση μετά από 17 χρόνια, σε ένα "τρένο" που μεταβαίνει στο Μπακού, με στόχο το ταξίδι να συνεχιστεί...


Ουαλία (Ρόμπερτ Πέιτζ):
Γουόρντ, Κ. Ρόμπερτς (40’ Γουίλιαμς), Μέφαμ, Ρόντον, Μπ. Ντέιβις, Μορέλ (59’ Γουίλσον), Άλεν, Μπέιλ, Ράμσεϊ, Τζέιμς (77’ Ρόμπερτς), Μουρ (77’ Μπρουκς)

Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κιάερ (76’ Άντερσεν), Βέστεργκααρντ, Στρίγκερ (76’ Μπόϊλεσεν), Λάρσεν, Χιέιμπιεργκ, Ντιλέινι (60’ Γιένσεν), Μέλε, Μπρέθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (69’ Κορνέλιους), Ντάμσγκααρντ (57’ Νόργκααρντ)

Οι αγώνες της φάσης των «16»

  • (26/06, 19:00): Ουαλία – Δανία 0-4
  • (26/06, 22:00): Ιταλία – Αυστρία
  • (27/06, 19:00): Ολλανδία - Τσεχία
  • (27/06, 22:00): Βέλγιο – Πορτογαλία
  • (28/06, 19:00): Κροατία - Ισπανία
  • (28/06, 22:00): Γαλλία - Ελβετία
  • (29/06, 19:00): Αγγλία - Γερμανία
  • (29/06, 22:00): Σουηδία – Ουκρανία

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης