πάμε euro

Οι 5+1 φορές που τα δίχτυα του Euro «μαγεύτηκαν»!

Οι 5+1 φορές που τα δίχτυα του Euro «μαγεύτηκαν»!
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Euro 2020, το BN Sports παρουσιάζει τα 5 γκολ που αξίζει να θυμηθούμε, ενώ στέκεται στο ένα που παραμένει… χαραγμένο στις μνήμες μας.
Σχετικά Άρθρα

Όσο τα ρόστερ των Εθνικών που θα συμμετέχουν στο Euro 2020 "υπόσχονται" αρκετό θέαμα και γκολ, το μυαλό οπωσδήποτε ανατρέχει σε εκείνες τις φορές που το κοινό έμεινε άφωνο πριν τους απαραίτητους πανηγυρισμούς. Μία αναδρομή σε βάθος 25ετίας αρκεί για να μας προετοιμάσει!

Κάρελ Πομπόρσκι (Τσεχία - Euro 1996)

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Τσεχίας για το 1996, μάγεψε στα γήπεδα της Αγγλίας και «έκλεισε» τη δική του θέση, ώστε να αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός της χώρας του, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το πιο γνωστό…κατόρθωμα στο Euro του 1996 ήταν εκείνο το γκολ-ποίημα του προημιτελικού απέναντι στην Πορτογαλία. «Η μπάλα πήγε τόσο ψηλά που δεν φανταζόμουν ότι θα καταλήξει στα δίχτυα», είπε ο Πομπόρσκι λίγα χρόνια μετά. Η απόφασή του, όμως, όταν βρέθηκε μπροστά στον Βιτόρ Μπαϊα τον δικαίωσε. Η λόμπα του 53ου λεπτού της αναμέτρησης έμεινε στην ιστορία και ακόμα και σήμερα εμπλέκεται σε συζητήσεις για τα καλύτερα τέρματα της διοργάνωσης.

Το παράδοξο, όμως, βρίσκεται στο εξής γεγονός: ο Πομπόρσκι επανέλαβε αυτή την κίνηση αγωνιζόμενος στην Μπενφίκα, με αντίπαλο τον ίδιο τερματοφύλακα (ήταν στην Πόρτο) και είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία - Euro 2004)

O Σουηδός… Βίκινγκ ξεκίνησε να δείχνει το απόλυτο του χαρακτήρα του μέσα στο γήπεδο από πολύ νωρίς στην καριέρα του. Μόλις 22 χρόνων και απέναντι στον - τότε - 26άρη Τζιανλουίτζι Μπουφόν, πέτυχε το πρώτο γκολ του σε μεγάλο διεθνές τουρνουά, με έναν πανέμορφο τρόπο.

Το 85ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα σε Σουηδία και Ιταλία κυλούσε… Η άμυνα της Ιταλίας βρισκόταν σε ταραχή μετά το κόρνερ του Σέλστρεμ, όσο οι Γιάκομπσον, Μέλμπεργκ και Λιούνγμπεργκ προσπαθούσαν, μάταια, να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Μέσα στο πλήθος ο Ιμπραΐμοβιτς μπλόκαρε το πεδίο του Μπουφόν και με γυριστό τακουνάκι σκόραρε για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια (1-1).

Με το σφύριγμα της λήξης, η Ιταλία αποκλείστηκε από τους ομίλους, ενώ η Σουηδία ηττήθηκε στη φάση των νοκ άουτ από την Ολλανδία.

Μίχαελ Μπάλακ (Γερμανία - Euro 2008)

Τα 42 γκολ που σημείωσε σε 98 συμμετοχές στην Εθνική Γερμανίας σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά και η ηγετική του φιγούρα, τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους μέσους της ιστορίας της.

Ο αγώνας με αντίπαλο την Αυστρία έφερε αποκλειστικά την υπογραφή του. Παρά την προσπάθεια των δύο προπονητών να «κλέψουν» την παράσταση, καθώς αμφότεροι αποβλήθηκαν μετά την διένεξη με τον 4ο διαιτητή, όλα είχαν ποδοσφαιρική εξέλιξη. Μία συνεργασία των Λαμ και Φρινγκς σε εκτέλεση φάουλ, είχε αποδέκτη τον Μπάλακ. Ο άλλοτε παίκτης της Μπάγερν και της Τσέλσι, διαμόρφωσε το 1-0 με ένα χτύπημα κυριολεκτικά άπιαστο από τα 25 μέτρα και δεν επέτρεψε την είσοδο της «οικοδέσποινας» στην προημιτελική φάση.

«Δεν έδειξαν σεβασμό στην ομάδα και απλά τους τιμώρησα», ήταν τα δικά του λόγια μετά το παιχνίδι.

Μάριο Μπαλοτέλι (Ιταλία - Euro 2012)

Πρόκειται για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους ποδοσφαιριστές, καθώς έχει απασχολήσει αρκετά με θέματα συμπεριφοράς. Τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Γερμανία εκείνη την βραδιά ημιτελικού, ήταν σαν την «εξιλέωση» που έψαχνε.

Στο συγκεκριμένο τέρμα, η υπέροχη σέντρα του Ρικάρντο Μοντολίβο, κατέληξε στα πόδια του Μπαλοτέλι, ο οποίος ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Λαμ και με μία «βολίδα» έκανε το 2-0 στο 36ο λεπτό (με τελικό σκορ 2-1). Διατήρησε, έτσι, για την «Σκουάντρα Ατζούρα» την πανίσχυρη παράδοση, που τη θέλει να μην έχει ηττηθεί ποτέ από τους Γερμανούς σε επίσημο αγώνα.

Εξασφάλισε, όμως, ταυτόχρονα και μία θέση για τον μεγάλο τελικό. Το αποτέλεσμα δεν είχε σχέση με αυτό που πίστεψαν οι ίδιοι, καθώς ήρθε η βαριά ήττα από την Ισπανία (4-0).


Σερντάν Σακίρι (Ελβετία- Euro 2016)

Εκείνη η έκδοση της διοργάνωσης φαίνεται να ταίριαζε «γάντι» στον εξτρεμ της Στόουκ και της Εθνικής Ελβετίας. Μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις στα προκριματικά, κέρδισε τις εντυπώσεις με το θεαματικό του τέρμα στο παιχνίδι με αντίπαλο την Πολωνία, στο πλαίσιο της φάσης των «16».

Με 8 λεπτά να απομένουν για την λήξη της κανονικής διάρκειας και την Ελβετία να προσπαθεί να βρει το γκολ της ισοφάρισης(1-0 οι Πολωνοί από το πρώτο ημίχρονο), ο Σακίρι έδωσε την λύση. Ενώ η σέντρα του Λίχσταϊνερ δεν βρίσκει ουσιαστικό αποδέκτη, ο βραχύσωμος παίκτης των Ελβετών, κάνει το ανάποδο ψαλίδι στο όριο της περιοχής και στέλνει την μπάλα στα πλαϊνά δίχτυα του Φαμπιάνσκι.

Η Πολωνία κατάφερε να πάρει την νίκη στα πέναλτι (5-4), όμως το highlight ανήκει δικαιωματικά στον Σακίρι.

Άγγελος Χαριστέας (Ελλάδα - Euro 2004)

Από αυτήν την επιλογή δεν θα μπορούσε να λείπει μέρος της μεγαλύτερης επιτυχίας που είχε η Ελλάδα σε αυτό το τουρνουά. Ο Ότο Ρεχάγκελ και η ελληνική «παρέα» πέρασαν από…μεγαθήρια, επιβίωσαν με όπλο την άμυνα και την κατάλληλη στιγμή έκαναν την έκπληξη.

Ο Άγγελος Χαριστέας, αν και ανήκε στους ηλικιακά μικρότερους της ομάδας, προσέφερε στην Εθνική αυτό που αναζητούσε. Το γκολ που θα την έστελνε στα ημιτελικά… Στην σέντρα του αρχηγού, Θοδωρή Ζαγοράκη, βρέθηκε μόνος του στο κέντρο της άμυνας και με την κεφαλιά του «πάγωσε» του Γάλλους στο 65ο λεπτό.

Η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται με χρυσά γράμματα, ο ημιτελικός με την Τσεχία έχασε άλλο ένα στοίχημα στα φαβορί και η Πορτογαλία αναγκάστηκε να υποκλιθεί στην Ελλάδα μέσα στο «Ντα Λουζ»!


Σταυρούλα Μουστακάτου 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης