πάμε euro

Euro 2020: Οι πρωτοεμφανιζόμενοι που θα κάνουν την διαφορά στις ομάδες τους!

Euro 2020: Οι πρωτοεμφανιζόμενοι που θα κάνουν την διαφορά στις ομάδες τους!

Συνήθως είναι οι έμπειροι παίκτες αυτοί που «κουβαλάνε» τις ομάδες του στις δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, αν και μικροί σε ηλικία, είναι σε θέση να πάρουν ευθύνες.

Σχεδόν σε κάθε Euro υπάρχουν νεαροί παίκτες, οι οποίοι τραβούν απευθείας τα βλέμματα πάνω τους. Είτε ως βασικοί, είτε ερχόμενοι από τον πάγκο, οι συγκεκριμένοι δίνουν νέα «πνοή» στο παιχνίδι της ομάδας τους και μπορούν να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα.

Μπορεί κάποιοι από αυτούς να μην έχουν ξαναγωνιστεί σε Euro, όμως αντέχουν το «βάρος» της φανέλας. Το «BN Sports» παρουσιάζει τις 7 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι, αν και νεαροί σε ηλικία, θα παίξουν κομβικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας τους.

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Ιταλία)

Τζιανλουίτζι φεύγει, Τζιανλουίτζι έρχεται στην εθνική Ιταλίας, με τον τερματοφύλακα της Μίλαν να θεωρείται από πολλούς ο διάδοχος του Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια της «σκούαντρα ατζούρα». Αν και μόλις 22, έχει ήδη σημειώσει 26 συμμετοχές με την ανδρική ομάδα, εκ των οποίων τις 24 ως βασικός. Κατέχει το ρεκόρ του νεότερου ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί βασικός με την Εθνική, κάνοντας το ντεμπούτο του την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 στο φιλικό απέναντι στην Γαλλία, σε ηλικία 17 ετών και 189 ημερών.

 on September 8, 2019 in Tampere, Finland.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει πάρει… σπίτι του την φανέλα βασικού στην Μίλαν, καθώς αποτελεί πρώτη επιλογή του συλλόγου από την σεζόν 2015-16. Μετά από 251 αγώνες και συνολικά 9 χρόνια παρουσίας στον σύλλογο, φαίνεται πως θα αποτελέσει παρελθόν, με την Παρί Σεν Ζερμέν να είναι κοντά στην απόκτηση του.

Σάσα Καλάιτζιτς (Αυστρία)

Ο 23χρονος επιθετικός πραγματοποίησε μέσα στο 2020-21 την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, παίρνοντας από το… χέρι την Στουτγάρδη και ανεβάζοντας την στην 9η θέση της βαθμολογίας. Ο πανύψηλος επιθετικός, βλέποντας τον κόσμο από τα 200 εκατοστά, πέτυχε συνολικά 17 γκολ σε 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 16 στην Bundesliga.

kalajdzic_1.jpg

Οι εμφανίσεις του τράβηξαν το βλέμμα του ομοσπονδιακού προπονητή, Φράνκο Φόντα, ο οποίος τον κάλεσε για πρώτη φορά στην Εθνική και έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Ρουμανία στις 14 Οκτωβρίου του 2020 για το Nations League. Στις 25 Μαρτίου του 2021 άνοιξε «λογαριασμό» με το εθνόσημο, πετυχαίνοντας τα δύο γκολ της ομάδας του στην ισοπαλία με 2-2 απέναντι στην Σκωτία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Σε 7 συμμετοχές έχει ήδη 3 γκολ, με τον Καλάιτζιτς να έχει έντονο ανταγωνισμό απέναντι του, με τους Ζάμπιτσερ, Αρναούτοβιτς και Γκρέγκοριτς να διεκδικούν επίσης φανέλα βασικού.

Γιούρι Τίλεμανς (Βέλγιο)

Στο προηγούμενο Euro του 2016 ο νεαρός μέσος μπορεί να αγωνιζόταν ως βασικός στην Άντερλεχτ, ωστόσο τελικά δεν βρέθηκε στις τελικές επιλογές του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ για τους αγώνες στα γήπεδα της Γαλλίας. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, ο 24χρονος μέσος βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο, αγωνιζόμενος ως βασικός στην Premier League με την φανέλα της Λέστερ.

tielemans_1.jpg

Από το 2016, όταν και έκανε το ντεμπούτο του με τους «κόκκινους διαβόλους», έχει πάρει μέρος σε 39 αναμετρήσεις και έχει σημειώσει 4 γκολ. Η συνύπαρξη του στο κέντρο με τους Κέβιν ντε Μπρόινε και Άξελ Βίτσελ προκαλεί ευχάριστο «πονοκέφαλο» στον ομοσπονδιακό τεχνικό των Βέλγων. Μετά από 2 χρόνια στο Λεστεσάιρ φαίνεται να είναι έτοιμος να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη, με αρκετούς κορυφαίους συλλόγους, ανάμεσα τους και η Λίβερπουλ, να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Ντάνι Όλμο (Ισπανία)

Πλέον η «φούρια ρόχα» έχει δώσει την «σκυτάλη» στη νέα γενιά στον χώρο του κέντρου, με τον 21χρονο να έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτή. Το 2017, όταν και βρισκόταν ακόμα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Τόμισλαβ Σβέτινα, είχε εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε ο Όλμο να λάβει κροατική υπηκοότητα, με τον ίδιο να εμφανίζεται θετικός σε αυτό το σενάριο.

Olmo_1.jpg

Τελικά ο 21χρονος διάλεξε την Ισπανία και έλαβε το Νοέμβριο του 2019 την πρώτη του κλήση στην ομάδα των Ανδρών, για τα προκριματικά του Euro 2020 απέναντι σε Μάλτα και Ρουμανία. Ο Όλμο έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, περνώντας ως αλλαγή στην θέση του Άλβαρο Μοράτα στη νίκη με 7-0 επί της Μάλτας, πετυχαίνοντας μάλιστα το 5ο γκολ της ομάδας του. Πλέον έχει σημειώσει 11 εμφανίσεις με την Ισπανία, μαζί με 3 γκολ.

Φρένκι ντε Γιονγκ (Ολλανδία)

Η περίπτωση του 24χρονου, μαζί με τον συμπαίκτη του στην Εθνική, Ματίις ντε Λιχτ, είναι από τις λίγες που συναντούμε στο ποδόσφαιρο, όπου ένας παίκτης ηγείται της ομάδας του πριν καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια. Το νεαρό δίδυμο πήρε από το χέρι τον Άγιαξ και τον οδήγησε την σεζόν 2018-19 στα ημιτελικά του Champions League, όπου και αποκλείστηκε από την Τότεναμ. Οι εμφανίσεις του 24χρονου μέσου «ανάγκασαν» την Μπαρτσελόνα να δαπανήσει 75 εκ. ευρώ για την απόκτηση του το καλοκαίρι του '19, παίρνοντας από την αρχή φανέλα βασικού.

de_jong_1.jpg

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έλαβε την πρώτη του κλήση στην εθνική Ολλανδίας από τον Ρόναλντ Κούμαν, κάνοντας το ντεμπούτο του στις 6 Σεπτεμβρίου στη φιλική νίκη επί του Περού με 2-0, αντικαθιστώντας τον Τζίνι Βαϊνάλντουμ στο ημίχρονο. Μάλιστα λίγα λεπτά αργότερα έδωσε την πρώτη του ασίστ, με τον Μέμφις Ντεπάι να είναι ο σκόρερ. Μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε 27 αγώνες με την Εθνική, με το πρώτο του γκολ να έρχεται στις 6 Σεπτεμβρίου του 2019 και στη νίκη με 4-2 επί της Γερμανίας, για τα προκριματικά του Euro 2020.

Φιλ Φόντεν (Αγγλία)

Ο 21χρονος μέσος ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της περσινής σεζόν, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η φυγή του Νταβίντ Σίλβα από την Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε μία θέση στον χώρο του κέντρου, με τον Φόντεν να αρπάζει την ευκαιρία από τα... μαλλιά. Πήρε μέρος σε συνολικά 50 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 16 γκολ και 10 ασίστ. Οι εμφανίσεις δεν άφησαν «ασυγκίνητους» τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον ψήφισαν καλύτερο νέο ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

phoden_1.jpg

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ του έδωσε την πρώτη του κλήση στην Εθνική στις 25 Αυγούστου του 2020, με τον Φόντεν να κάνει το ντεμπούτο του στη νίκη με 1-0 επί της Ισλανδίας για το Nations League. Στις 18 Νοεμβρίου πέτυχε τα δύο πρώτα του γκολ με τα «Τρία Λιοντάρια», απέναντι στην Ισλανδία. Ο τεχνικός των Άγγλων έχει τεράστια γκάμα επιλογών στον χώρο του κέντρου, με παίκτες όπως οι Γκρίλις, Μάουντ, Μπέλιγχαμ και Ράις να διεκδικούν φανέλα βασικού.

Τζαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία)

Ο 18χρονος μέσος αποτελούσε έναν από τους πιο περιζήτητους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, με την Αγγλία, την Γερμανία και τη Νιγηρία να του έχουν κάνει πρόταση για να αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα. Αν και είχε αγωνιστεί με όλες τις μικρές Εθνικές της Αγγλίας, ο Μουσιάλα επέλεξε τελικά να εκπροσωπήσει την Γερμανία σε ανδρικό επίπεδο. Έλαβε από τον Γιόακιμ Λεβ την πρώτη του κλήση τον Μάρτιο του 2021 και στις 25 έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Ισλανδία, περνώντας ως αλλαγή στο 79ο λεπτό.

musiala_1.jpg

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Χάνσι Φλικ του έδωσε αρκετές ευκαιρίες μέσα στην σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου, με τον Μουσιάλα να τελειώνει την χρονιά με 7 γκολ και μία ασίστ σε 39 παιχνίδια. Μπορεί το κέντρο της «μάνσαφτ» να έχει παίκτες όπως οι Κρόος, Γκιντογάν και Γκορέτσκα, όμως ο Λεβ θα δώσει χρόνο συμμετοχής και στον 18χρονο.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης