Τελευταία Νέα
Εταιρία

Rosengren (Fed): Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ... θα καθυστερήσει την αύξηση επιτοκίων της Fed

Σύμφωνα με τον Rosengren, με την ανεργία στο 4,7% η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον σε επίπεδο «πλήρους απασχόλησης»
Αφορμή για μικρή αναβολή της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve έδωσε η απογοητευτική εξέλιξη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ τον Μάιο 2016, μετά την προσθήκη μόλις 38 χιλ. νέων θέσεων εργασίας.
Αυτό υποστήριξε την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Βοστώνης, Eric Rosengren, σε ομιλία του στη Φινλανδία, συντασσόμενος και αυτός με πολλούς συναδέλφους του υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Fed που θεωρούν ότι τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ δεν πρέπει να αυξηθούν εντός του τρέχοντος μηνός.
Όπως εκτιμά ο ίδιος, η προσωρινή αδυναμία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, καθιστά απαραίτητο να παρατηρηθεί η εξέλιξή της στους επόμενους μήνες, για να διαπιστωθεί αν αποτελεί κάποια ασήμαντη απόκλιση ή μια δομικού χαρακτήρα επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.
Τόσο η εξέλιξη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, όσο και η αβεβαιότητα που δημιουργεί το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., έχουν πείσει πολλούς οικονομολόγους ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει τον ερχόμενο μήνα, ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2016, προτού αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Rosengren - μέλος με ψήφο εφέτος στην επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed - ότι με την ανεργία στο 4,7%, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον σε επίπεδο «πλήρους απασχόλησης».

www.bankingnews.gr