Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχονται ανατιμήσεις από 5% έως 15% στον καφέ – Βαρίδι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Έρχονται ανατιμήσεις από 5% έως 15% στον καφέ – Βαρίδι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης
Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% στη μέγιστη τιμή τους και στο 30% οι ποικιλίες Arabica στη μέγιστη τιμή που έχει πιάσει η ποικιλία
Περίπου 1 δισ. ευρώ στο κράτος έδωσαν οι καταναλωτές του καφέ από το 2016 μέχρι τα τέλη του 2023 με την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό)
καφέ και 3 ευρώ είναι στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ είναι στον στιγμιαίο.
Εάν γινόταν η κατάργηση του ειδικού φόρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσο Γιάγκογλου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή την μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον επέβαλε στην εποχή των Μνημονίων.
Όμως έξι χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ο φόρος παραμένει και …φέρνει λεφτά στα κρατικά ταμεία τα οποία προέρχονται από τις τσέπες των καταναλωτών.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα

Η κατανάλωση έχει αυξηθεί περίπου 4% με 5% μετά την πανδημία.
Το πρώτο τετράμηνο του 2024 είναι 1,6% αυξημένη σε όγκο στα σούπερ μάρκετ σε αντίστοιχο τετράμηνο του 2023.
Περίπου 40.000 τόνοι καφέ καταναλώνονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα συνολικά.
Οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 10%
έως και 15% με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθούν κινητές μονάδες ελέγχου, κίνηση που είναι προς το παρόν άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ελληνική Ένωση Καφέ προτείνει ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που εισπράττονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να διατίθενται για την καταπολέμηση της παράνομης κατανάλωσης καφέ.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καφέ εισάγονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Χώρες όπου εφαρμόζεται ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης εκτός από την Ελλάδα είναι η Γερμανία και το Βέλγιο.

Τάσεις στην αγορά του καφέ και διακύμανση τιμών

Σε σχέση με τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του καφέ, υπάρχει άνοδος τιμών στις ποικιλίες Robusta (38% της παγκόσμιας παραγωγής) που συμπαρέσυραν και τις τιμές της ποικιλίας Arabica (62% της παγκόσμιας παραγωγής).
Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% στη μέγιστη τιμή τους και στο 30% οι ποικιλίες Arabica στη μέγιστη τιμή που έχει πιάσει η ποικιλία.
Οι εταιρείες έχουν αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, αλλά αν συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κύριο Γιάγκογλου, θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρησης από τώρα και στο εξής με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να κινηθούν από 5% έως και 15% στο ράφι των σούπερ μάρκετ.
Η τελευταία ανατίμηση στον κλάδο καφέ έγινε το 2022.
Είχε παρατηρηθεί τον Φεβρουάριο του 2023 η μετατόπιση της κατανάλωσης του καφέ από την εκτός σπιτιού κατανάλωση στην εντός σπιτιού κατανάλωση με το 81% της κατανάλωσης να πραγματοποιείται εντός σπιτιού και το υπόλοιπο 19% εκτός σπιτιού ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της πληθωριστικής κρίσης που ακολούθησε.
Αυτή τη στιγμή η αναλογία κατανάλωσης είναι 60% εντός σπιτιού και 40% εκτός σπιτιού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης