Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τύμπανα πολέμου των πολυεθνικών με την κυβέρνηση - Το κρύβει η προσφυγή για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Τύμπανα πολέμου των πολυεθνικών με την κυβέρνηση - Το κρύβει η προσφυγή για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα
 Στα 28 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Βρεφικού γάλακτος
Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος» με την προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διατυπώνοντας επί της ουσίας τον παράνομο χαρακτήρα της απόφασης  του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβάλει πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 7% πάνω από τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων.
Ο  «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος» δεν έκατσε με «σταυρωμένα» τα χέρια διότι ο Σύνδεσμος απαρτίζεται κυρίως από πολυεθνικούς Ομίλους, οι οποίοι μαζί με το βρεφικό γάλα διαθέτουν και άλλα προϊόντα στην εγχώρια αγορά.
Ανάμεσά τους είναι η Ολλανδική Friesland, η Γαλλική Danone, o πολυεθνικός όμιλος Nestle και ο αμερικανικός όμιλος Αbbott, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να «χωνέψουν» το πλαφόν του 7%.

 Στα 28 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Βρεφικού γάλακτος

Ανώτατη πηγή του Συνδέσμου είπε στο BN ότι οι τιμές στο βρεφικό γάλα ήταν δικαιολογημένες πριν την επιβολή του πλαφόν, σημειώνοντας ότι τα κόστη διάθεσης  ενός προϊόντος δεν συγκρίνονται με αυτά τω άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι η εγχώρια  αγορά έχει πολλές ιδιομορφίες ανάμεσα τους τα πολλά σημεία πώλησης, με τα σούπερ μάρκετ να φτάνουν τα 3500 καταστήματα τα φαρμακεία στα 10.000 σε όλη τη χώρα.
Ο τζίρος του βρεφικού γάλακτος ανέρχεται μόλις στα 28 εκατ. ευρώ ενώ δε ήταν σε θέση να προσδιορίσει τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων από τις πωλήσεις της κατηγορίας
Στην ατζέντα έβαλε και το ΦΠΑ, τον οποίο όμως η κυβέρνηση το άφησε αμετάβλητο και προτίμησε την «παράνομη» επιβολή του πλαφόν.
 
Η κυβέρνηση δεν μείωσε το ΦΠΑ στο βρεφικό γάλα

Η ίδια πηγή αναφερόμενη στη προσφυγή στο ΣτΕ προσδιόρισε ότι το κείμενο αμφισβήτησης του πλαφόν στηρίζεται στη νομιμότητα η οποία προσδιορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του
πλαφόν όπως και το ποσοστό του 7%, το οποίο είναι εντελώς αυθαίρετο. Η απόφαση του υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται σε πλήρης αντίθεση  με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ελευθερία της επιχειρηματικότητας.
Το αδύνατο σημείο της κυβερνητικής απόφασης είναι ότι δεν έχει ημερομηνία λήξης που την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη και μειώνει τα νομικό επιχείρημα ότι το πλαφόν του 7%  έγινε για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι-με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας- οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού κόστους, προκειμένου να εφαρμοστεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Τα κρατικά έσοδα  από το ΦΠΑ  στο βρεφικό  γάλα  είναι πιο ψηλά σε σχέση με  τα προ φόρων  κέρδη των εταιρειών από το προϊόν.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η υπόθεση δεν «χάνεται» για τους πολυεθνικούς ομίλους  που αποφάσισαν να πάνε «κόντρα»  στην κυβερνητική απόφαση και να προσφύγουν στο ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας όπως το όριο στη μεταβολή του μεικτού περιθωρίου κέρδους είναι νομικά  εύθραυστο.
Πάντως οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν θέλουν να τα βάλουν με το κράτος και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Την ίδια στιγμή στην κοινωνία έχει επικρατήσει η άποψη ότι η αγορά μπορεί να λειτουργήσει με περιορισμούς, ελέγχους και πρόστιμα  ενώ δεν γίνεται λόγος για το ρόλο του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων καθώς από το 2012  η αγορά λειτουργεί σε  καθεστώς πλήρους ελευθερίας. .

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης