Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η στρατηγική που αποφέρει καρπούς - Φθηνή η Cenergy μετά την εξαγορά της Prysmian

Η  στρατηγική που αποφέρει καρπούς -  Φθηνή η Cenergy μετά την εξαγορά της Prysmian
Η Ιταλική Prysmian με κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής καλωδίων παγκοσμίως εξαγόρασε την αμερικανική Encore Wire, έναντι 3,9 δισ. ευρώ ή 4,2 δις. δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Μια εξαγορά από τις κορυφαίες ανταγωνίστριες της ελληνικής Cenergy ( Prysmian ) στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε όχι μόνο την ορθή στρατηγική της για την εξάπλωση στην αμερικανική αγορά, αλλά προσέφερε και τους τρέχοντες πολλαπλασιαστές αποτίμησης του κλάδου που είναι υψηλότεροι από την Ευρώπη.
Η Ιταλική Prysmian με κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής καλωδίων παγκοσμίως στις 15 Απριλίου εξαγόρασε την αμερικανική Encore Wire, έναντι 3,9 δισ. ευρώ ή 4,2 δις. δολάρια. Η Εncore wire δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενός μεγάλου φάσματος ηλεκτρικών καλωδίων από χαλκό και αλουμίνιο για την παραγωγή και διανομή ενέργειας καθώς και βιομηχανικά καλώδια στη Νότιο Αμερική
Οι πωλήσεις της Encore wire το 2023 ανήλθαν σε 2,6 δισ. δολάρια ενώ τα κέρδη Ebidta 517 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου διπλάσια από όσα αναμένει η ελληνική Cenergy.
To ενδιαφέρον στοιχείο της εξαγοράς είναι το γεγονός ότι, οι όροι της (290 δολάρια ανά μετοχή ) υποδεικνύουν enterprise value 3,9 δις. δολάρια δηλαδή 8,2 φορές τον πολλαπλασιαστή ΕV/EBIDTA για το 2023 και 6,3 φορές τον ίδιο δείκτη συμπεριλαμβάνοντας και τις συνέργειες με την ιταλική εταιρεία οι οποίες αναμένονται να προσθέσουν 140 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Πρόσφατα έκθεση της Euroxx, επισήμανε ότι, η μετοχή της Cenergy διαπραγματεύεται με 25% έκπτωση σε όρους EV/EBIDTA και 40% σε όρους του δείκτη τιμή προς κέρδη P/E.
Συγκεκριμένα για το 2024, ο δείκτης EV/adj. Ebidta της Cenergy αναμένεται σε 7,3 και το 2025 σε 6,2, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euroxx. Η ελληνική Cenergy με πωλήσεις 1,6 δις. ευρώ διαθέτει ανεκτέλεστο παραγγελιών πάνω από 3,1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 73 εκατ. ευρώ ( 2023 ) και για το 2024 αναμένει λειτουργικά κέρδη 230 -250 εκατ. ευρώ. Η επικείμενη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη ( δυο φορές για το 2024 ) αναμένεται να είναι καταλύτης για τη νέα χρονιά καθώς παρά τα υψηλά επιτόκια η εταιρεία μείωσε τον καθαρό δανεισμό της σε 377 εκατ. ευρώ και διένειμε και μέρισμα.
Η Cenergy προετοιμάζεται για την βιομηχανική παραγωγή και στις ΗΠΑ και έχει εξετάσει την διάθεση μετοχών η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με κεφαλαιακή ενίσχυση εν όψει των εξελίξεων του κλάδου.

Παγκόσμιο έλλειμμα καλωδίων

Εν τω μεταξύ, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για διασυνοριακά καλώδια διασύνδεσης η συμβουλευτική εταιρεία 4C offshore εκτιμά οτι τα τρέχοντα σχέδια θα οδηγήσουν σε έλλειψη καλωδίων εκτός Κίνας μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.
Η Κίνα έχει εγχώριους προμηθευτές οι οποίοι προμηθεύουν κυρίως την κινεζική αγορά, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει έλλειψη προμηθευτών. Τρείς εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο απ;o το 75% της αγοράς.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης