Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με «δόλωμα» το γάλλιο αίτηση για 350 εκ ευρώ επένδυση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας από την Μυτιληναίος

Με «δόλωμα» το γάλλιο αίτηση για 350 εκ ευρώ επένδυση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας από την Μυτιληναίος
Η πρόταση διασφαλίζει την ελληνική και ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου
Την εξασφάλιση ετήσιας παραγωγής 50 τόνων από το σπάνιο ορυκτό γάλλιο προβλέπει πιλοτικό σχέδιο της Μυτιληναίος, η οποία όπως είπε στις 18 Απριλίου 2024 ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου αιτήθηκε στο ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για την παραγωγή τριών κρίσιμων υλικών βωξίτη, αλουμινίου, γαλλίου.
Όπως θα δούμε, με την προτεινόμενη επένδυση εκτός από την παραγωγή σπάνιων ορυκτών, διασφαλίζεται κυρίως η βιωσιμότητα τόσο της ελληνικής μονάδας αλουμινίου – καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή βωξίτη - αλλά και η ευρωπαϊκή παραγωγή και προμήθεια κρίσιμων ορυκτών.
Στα τέλη του 2023, η Μυτιληναίος με την εξαγορά της Ιmerys Bωξίτες (10 εκατ. ευρώ ) και την συγχώνευση της με την Δελφοί Δίστομον είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος παραγωγός βωξίτη με ετήσια παραγωγή 1,2 εκατ. τόνων. Βάσει της συμφωνίας εξαγοράς, η Μυτιληναίος θα εφοδιάζει με ποσότητες βωξίτη την Γαλλική Imerys για τέσσερα χρόνια.
Η παραγωγή των 1,2 εκατ. τόνων βωξίτη είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και εξασφαλίζει αφενός τις απαιτούμενες ποσότητες για την μακροπρόθεσμη λειτουργία της Αλουμίνιον της Ελλάδος και αφετέρου διασφαλίζει και την προμήθεια της Ευρώπης σε κρίσιμα υλικά, όπως το γάλλιο.
Το τελευταίο αποτελεί ένα σπάνιο – εξ ου και ακριβό – αργυρόλευκο μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών, σε ολοκληρωμένα κυκλώματα πυριτίου κ.α
Παράλληλα, όμως, η Μυτιληναίος έχει υπογράψει συμβόλαιο με την κρατική εταιρεία εξόρυξης βωξίτη στην Γκάνα Giadec και εξετάζει την κατασκευή μονάδας με ετήσια παραγωγή αλουμίνας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως – όταν η ετήσια ελληνική παραγωγή κινείται στους 869 χιλ τόνους.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση με το Ταμείο καινοτομίας για την εξόρυξη βωξίτη θα στηρίξει περαιτέρω την Αλουμίνιο της Ελλάδος η οποία το 2023 παρήγαγε 869 χιλ. τόνους αλουμίνας, 183 χιλ τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου και 56 χιλ. τόνους ανακυκλωμένου αλουμινίου.
Οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 711 εκατ. ευρώ από 582 εκατ. ευρώ.
Το ενοποιημένο σχήμα στην εξόρυξη βωξίτη στην Ελλάδα εντάχθηκε στoν τομέα μεταλλουργίας (M Metals) θα είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα από πλευράς παραγόμενου προϊόντος και απασχολεί άμεσα 500 άτομα υψηλής εξειδίκευσης στα μεταλλεία.
Το 2023, οι επενδύσεις στις θυγατρικές μεταλλουργίας ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ και στην Αλουμίνιον σε 60 εκατ. ευρώ.

Στηρίξτε τις επενδύσεις

Σε χθεσινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux τόνισε ότι, ειδικά σήμερα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τα «αιτήματα είναι κοινά χρειάζεται να ορθώσουμε ανάστημα για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.»
Συμπλήρωσε μάλιστα,πως «η στήριξη των κρίσιμων πρώτων υλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να μην παραμείνει γράμμα κενό, οφείλει να συνοδεύεται από παροχή κινήτρων που θα καθιστά την ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο».

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης