Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Jumbo: Πρωταθλήτρια διανομών με 618 εκατ. ευρώ σε 1 χρόνο και 4 μήνες - Tο μεγαλύτερο μέρος στον βασικό μέτοχο

Jumbo: Πρωταθλήτρια διανομών με 618 εκατ. ευρώ σε 1 χρόνο και 4 μήνες - Tο μεγαλύτερο μέρος στον βασικό μέτοχο
Αρνητικός καθαρός δανεισμός- Άμεσα διαθέσιμες καταθέσεις 434 εκατ. ευρώ
Οι ξένοι μέτοχοι πρότειναν εξαγορές, αλλά ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης απομνημόνευε κωδικούς και επέμεινε να αναπτύξει την Jumbo οργανικά σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, την Ρουμανία.
Σε μια τριετία η Jumbo, διατηρώντας την στρατηγική της συλλογής μετρητών δίχως δανεισμό θα διαθέτει στην γειτονική χώρα τα μισά καταστήματα της Ελλάδος (25) ενώ το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι να κυριαρχεί ως πρωταθλήτρια χρηματικών διανομών.
Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και τεσσάρων μηνών, η Jumbo θα έχει διανείμει στούς μετόχους πάνω από 618 εκατ. ευρώ ως μερίσματα, δηλαδή 2 χρόνια κερδών με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.
Η νέα χρηματική διανομή για την χρήση του 2023 η οποία θα προταθεί ως μέρισμα στους μετόχους ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό πρό του φόρου 5%) και προστίθεται στα 0,60 ευρώ που διανεμήθηκαν από τα έκτακτα αποθεματικά τον Μάρτιο.
Στο πρώτο τετράμηνο δηλαδή η εταιρεία θα έχει διανείμει τα μισά χρήματα από όσα κατέβαλλε συνολικά την χρήση του 2023 (217 εκατ. ευρώ) καθώς πέρυσι η συνολική χρηματική διανομή ανά μετοχή ανήλθε σε 2,947 ευρώ ανά μετοχή.
Με βάση το κλείσιμο της 2ας Ιανουαρίου, η συνολική μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 6,37% και πιθανότατα έπεται συνέχεια- αν και η διοίκηση θα επανεξετάσει την πορεία εργασιών με την ανακοίνωση των πωλήσεων του Απριλίου.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών διανομών καταλήγει στον βασικό μέτοχο 19,36% (Α. Βακάκη), 10% Fidelity Capital Group 5%.
Όμως, η εισηγμένη σε αντίθεση με εταιρείες του FTSE δεν έλαβε δάνεια για την αγορά ιδίων μετοχών, ούτε διανέμει πρόσθετες αμοιβές στα στελέχη μέσω της διανομής δωρεάν μετοχών.

Αρνητικός καθαρός δανεισμός – Τέσσερα υπερκαταστήματα: Δύο στη Ρουμανία κι από ένα σε Ελλάδα και Κύπρο

Μπορεί λοιπόν ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης να ενσπείρει ανησυχίες σε αρκετούς για το τι θα πράξει μελλοντικά με την εταιρεία λόγω των συχνών χρηματικών διανομών, ωστόσο η τελική εικόνα του ισολογισμού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς με εξαίρεση την Eurobank Equities. (299 εκατ. ευρώ ).
Το 2023, οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (άνοδος 13,9%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18% σε 398 εκατ. ευρώ έναντι 336 κατ. ευρω.
Το μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε σε 55,77% από 55,92% λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης του κόστους μεταφοράς.
Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 303 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 21,88% έναντι 248 εκατ. ευρώ του 2022.
Το βασικό στοιχείο που ενδιαφέρει τους μετόχους είναι ότι, οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές ροές ανήλθαν σε 323 εκατ. ευρώ από 186,9 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται σε 444 εκατ. ευρώ από 802 εκατ. ευρω.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η εισηγμένη αποπλήρωσε ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ και δεν επιβαρύνεται χρηματοοικονομικά.
Τα δε ταμειακά διαθέσιμα (καταθέσεις άνω των 3 μηνών), ύψους 434 εκατ. ευρώ αποτελούν καταθέσεις υψηλής ρευστότητας, άμεσα διαθέσιμες δίχως κόστος.
Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ είναι 1,7 φορές η καθαρή θέση της εταιρείας, η οποία διαθέτει 1,3 δις. ενοποιημένα ίδια κεφάλαια.
Η αγορά της Ρουμανίας εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις χώρες του εξωτερικού με 13% και δεν είναι τυχαίο ότι, στην ρουμανική θυγατρική δεν προτάθηκε μέρισμα προς την μητρική καθώς συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα με συνολική συνεισφορά το 23% των συνολικών κερδών EBIDTA.
Αντίθετα, από την εταιρεία της Κύπρου και της Βουλγαρίας προτάθηκε μέρισμα από προηγούμενες χρήσεις, ύψους 130 και 110 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην αγορά της Ρουμανίας για το 2024 αναμένεται να ανοίξουν 2 νέα υπερκαταστήματα (Βουκουρέστι- Τιμισοάρα).
Επίσης, η Jumbo πρόκειται να ανοίξει ένα επίσης υπερκατάστημα στην Λευκωσία ενώ θα επαναλειτουργήσει το κατάστημα της Λάρισας μετά την πρόσφατη θεομηνία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης