Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχονται σημαντικές αποφάσεις - Τι σχεδιάζει η Paneuropean του Λάτση για αλλαγές στην Helleniq Energy

Έρχονται σημαντικές αποφάσεις - Τι σχεδιάζει η Paneuropean του Λάτση για αλλαγές στην Helleniq Energy
Ύστερα από διαβουλεύσεις και τη συμφωνία του βασικού μετόχου, η πρώτη αλλαγή αφορά την θέση του προέδρου της Helleniq Energy
Προ αποφάσεων βρίσκεται η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτση) σχετικά με την διοίκηση της Ηelleniq Εnergy.
Σύμφωνα με πηγές του Bankingnews, ύστερα από την επιτυχημένη πώληση του 11% των μετοχών με το πρόσφατο placement από την Paneuropean και το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος προσανατολίζεται να αναλάβει τα “ηνία” έχοντας πλέον και την μετοχική πλειοψηφία με το 40,41% των μετοχών.
Ύστερα από διαβουλεύσεις και τη συμφωνία του βασικού μετόχου, η πρώτη αλλαγή αφορά την θέση του προέδρου της Helleniq Energy να αναλάβει ο κ. Σπήλιος Λιβανός ο οποίος αναμένεται να προταθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου να αντικαταστήσει τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο η προτεινόμενη αλλαγή όσο και άλλα ευρύτερα σχέδια της Paneuropean δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο έχουν δρομολογηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη Γενική συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου επήλθαν αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας.

Τι άλλο σχεδιάζει ο βασικός μέτοχος;

Με τις τροποποιήσεις το ελληνικό Δημόσιο ( ΤΑΙΠΕΔ ), εφόσον το ποσοστό είναι κάτω από το 35% αλλά όχι μικρότερο του 25% - όπως συμβαίνει (31,2% ) - θα ορίζει απευθείας τρία από τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δεν θα εκλέγονται από την Γενική συνέλευση των μετόχων.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον από την πλευρά της Paneuropean Oil δεν είναι μόνο η συμφωνία για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά οι πληροφορίες για μια αναβάθμιση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου κ. Ανδρέα Σιαμίσιη o οποίος είναι επί χρόνια στέλεχος της εταιρείας και προέρχεται από το family office του ομίλου.
Ύστερα από τον πρόσφατο μετασχηματισμό των πρώην Ελληνικών Πετρελαίων μέσω του σχεδίου Vision 2030, η θητεία του κ. Σιάμισιη κρίνεται ως επιτυχημένη καθώς η εταιρεία απέκτησε διακριτές οντότητες και δραστηριότητες μέσω θυγατρικών και της δημιουργίας της εταιρείας συμμετοχών.
Επιπλέον, το πρόσφατo placement μετοχών αύξησε την ελεύθερη διασπορά μετοχών και μετοχικά η εταιρεία εμφανίζει υψηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με το παρελθόν. Όπως συνάγεται και από άλλες εξελίξεις, η Paneuropean Οil έχει αποφασίσει να έχει καθοριστικότερο ρόλο στις αποφάσεις για τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα.
Μένει να απαντηθεί εάν αυτό θα αφορά και την άμεση εμπλοκή του βασικού μετόχου στην διοίκηση της εταιρείας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης