Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ευρώπη δέσμευσης CO2 από την εταιρία Τιτάν

Η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ευρώπη δέσμευσης CO2 από την εταιρία Τιτάν
Η μονάδα, όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, φιλοδοξεί να είναι η πρώτη στην Ευρώπη η οποία θα έχει μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2030
Η μοναδική επένδυση στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευρώπη που θα μειώνει ετησίως το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 150 χιλ. τόνους ανήκει στον όμιλο Τιτάνα, ο οποίος από το εργοστάσιο στο Καμάρι παράγει και εξάγει τσιμέντο χαμηλών ρύπων ικανοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ.
Η μονάδα, όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, φιλοδοξεί να είναι η πρώτη στην Ευρώπη η οποία θα έχει μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2030, συμβάλλοντας και στον εθνικό στόχο της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.
H ετήσια μείωση του CO2 θα φθάνει τους 150 χιλ. τόνους, ενώ υποκαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται 200 χιλ. τόνοι εναλλακτικών καυσίμων.
Η επένδυση για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ύψους 26 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS».
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.
Το έργο «IFESTOS», έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλλει στο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Στο εργοστάσιο έχει ενσωματωθεί η νέα τεχνολογία προασβετοποιητή που επιτρέπει στην εισηγμένη να παράγει σειρά νέων προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ενώ έχουν υποκατασταθεί πάνω από 70% τα ορυκτά καύσιμα με υπολείμματα ανακύκλωσης.
Η μονάδα, όμως, είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, χρησιμοποιεί υδρογόνο ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά η πρωτοποριακή κατασκευή κτιρίων με εκπτυπωτή 3D printing.
“Θέλουμε να δούμε να αυξάνονται οι βιομηχανίες στην Ελλάδα” είπε ο πρόεδρος του Τιτάνα κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και πρόεδρος του ΣΕΒ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, σχετικά με το ενεργειακό κόστος το οποίο αποτελεί καθημερινό αγκάθι για τις βιομηχανίες.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι, στην Ελλάδα διαθέτουμε βιομηχανία που ανταποκρίνεται στον διεθνή ανταγωνισμό και είναι ικανή να παίξει ένα εποικοδομητικό ρόλο.

Αποτέλεσμα από τις 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις

Ο όμιλος του Τιτάνα λειτουργεί σε 25 αγορές με 6000 προσωπικό και 240 βιομηχανικές μονάδες.
Το 2023, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία σε 540 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 320 εκατ. ευρώ αφορούσαν την μονάδα στις ΗΠΑ.
Οι όγκοι πωλήσεων ήταν αυξημένοι κατά 30% στην Ευρώπη, ενώ η παραγωγή τσιμέντου έφθασε τα 17,5 εκατ. τόνους και τα αδρανή υλικά τα 19,9 εκατ. τόνοι.
Τα νέα “πράσινα” προϊόντα αποτελούν το 23,4% της συνολικής παραγωγής.
Στη διετία 2021-2023, ο Τιτάνας έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σ όλες τις βιομηχανικές μονάδες σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του Τιτάνα κ. Marcel Kobuz και ήδη υπάρχει αποτέλεσμα στις πωλήσεις.

Μετά το 2024 η εισαγωγή Τιτάνα USA στην Ευρώπη - εκλογές ΣΕΒ

Αν και ερωτήθηκε επίμονα σχετικά με το ενδεχόμενο της εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάνα κράτησε κλειστά τα “χαρτιά” του. \
Υπενθυμίζεται ότι, από την μονάδα Pensuco προέρχεται το 60% των κερδών EBIDTA και σύμφωνα με αναλυτές η αποτίμηση της θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά επίσης το ενδεχόμενο νέας καθόδου του στις εκλογές του συνδέσμου βιομηχάνων ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί δυο υποψηφιότητες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης